A început Animest 2020 » Cele mai noi și mai premiate filme sunt online

Animest 2020

Animest 2020. Cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație a început azi, în mediul online, și se va desfășura până pe 15 noiembrie.

Cele mai noi și mai premiate filme ale anului vor putea fi urmărite, pentru prima dată în istoria evenimentului, concomitent, de pe întreg teritoriul României. Orice device cu o conexiune bună la internet se va putea transforma într-un ecran de cinema virtual, spectatorii având posibilitatea de a intra în legătură directă cu artiștii momentului prin intermediul sesiunilor de Q&A susținute după proiecțiile online.

Selecție amplă la Animest 2020

Cinefililor din București, Animest le pregătește și o surpriză offline, în cadrul unei expoziții mixed-media dedicate împlinirii a 100 de ani de animație românească.

O amplă selecție de lungmetraje și scurtmetraje pentru toate vârstele, filme incluse în secțiunile tradiționale sau prezentate ca noutăți absolute la această ediție, sunt pregătite de întâlnirea cu publicul pe platforma de streaming a festivalului. Pentru a păstra cât mai mult din atmosfera festivalului, programul disponibil pe www.animest.ro va fi respectat întocmai, spectatorii având posibilitatea de a începe vizionarea în maximum 60 de minute de la ora anunțată.

Expoziție spectaculoasă la Animest 2020

Iubitorii de animație din București vor avea parte și de experiențe offline la această ediție hibrid. La împlinirea a 100 de ani de la proiecția pe marele ecran a primului film românesc de animație, festivalul îi dedică evenimentului aniversar o expoziție spectaculoasă, găzduită de Rezidența BRD Scena9 (I. L. Caragiale 32).

O secțiune dedicată filmului Păcală în lună, cea dintâi dintr-o serie de peste 80 de creații ale artistului Aurel Petrescu – pionier al animației autohtone, cu lucrări realizate de artiștii Maria Bălan, Maria Surducan și Hybrid Lab, alături de o amplă colecție de postere ale filmelor lansate în ultima sută de ani și o selecție specială de filme – instalație video curatoriată de criticul de film Dana Duma, vor putea fi admirate în perioada 7-22 noiembrie, cu intrare liberă.

Printre titlurile incluse în cele două programe dedicate momentului aniversar se numără celebrul Haplea, realizat în 1927 de Marin Iorda – primul film românesc de animație care s-a păstrat în arhive, Scurtă istorie (1957), animația care l-a transformat pe Ion Popescu Gopo în primul artist român câștigător al unui Premiu Palme d’Or, și alte scurtmetraje animate din Arhiva Națională de Filme, filme digitalizate cu sprijinul Groupama.

Animest 2020, 15 ani de festival

120454773 10157561756480777 3107758438988025991 o

Anul acesta se împlinesc și 15 ani de Animest. În încheierea expoziției, fanii evenimentului sunt invitați să redescopere o amplă retrospectivă a celor 15 ani de festival: o colecție de postere și trofee ale edițiilor anterioare, alături de o proiecție a celor mai bune scurtmetraje din Competiția de animație românească a festivalului. Vor fi expuse și creațiile Animation Worksheep, un proiect născut în familia Animest, dezvoltat în timp într-o platformă educațională de formare a tinerilor animatori români și moldoveni.

Pentru a vizita expoziția, spectatorii sunt rugați să se înscrie în prealabil în calendarul de pe platforma Appointy a Rezidenței BRD Scena9, pentru a putea avea un flux de vizitatori în conformitate cu numărul maxim impus de autorități. De asemenea, expoziția va fi inclusă și pe harta obiectivelor de vizitat pe 14 noiembrie, la Noaptea Muzeelor.

Citește și » Imagini spectaculoase la Cărtureşti Carusel » Tapiserie în realitate augmentată

Cărtureşti Carusel

Imagini spectaculoase la Cărtureşti Carusel » Tapiserie în realitate augmentată

Programul mall-urilor

Programul mall-urilor se schimbă » Între ce ore vor fi deschise