55% dintre bucureştenii care locuiesc cu chirie nu au în plan să-şi cumpere un apartament în 2021

apartament

Mai mult de jumătate dintre bucureştenii care locuiesc în prezent cu chirie nu au în plan să-şi cumpere un apartament în următorul an şi vor să rămână în chirie. Este rezultatul unui studiu realizat de Unlock Research pentru Colliers International.

„Criza provocată de coronavirus începe să-şi arate efectele şi pe piaţa închirierilor de locuinţe. În Bucureşti, studenţii au lăsat multe proprietăţi goale, apartamentele în regim hotelier au fost convertite în apartamente cu chirie lunară, iar numărul ofertelor de închiriere din piaţă a început să crească. Preţul chiriei rămâne în continuare principalul criteriu în funcţie de care cei mai mulţi chiriaşi aleg să închirieze o locuinţă sau alta”, susţin reprezentanţii studiului.

Cum îți alegi un apartament?

Potrivit sursei citate, 45% dintre aceştia se gândesc însă la o schimbare a locuinţei închiriate, majoritatea (66%) pentru că vor un apartament mai spaţioas sau un apartament aflat într-o zonă mai bună, inclusiv în blocuri noi, şi doar o treime pentru că se uită la bani şi caută să-şi scadă costurile cu chiria.

sector

Dincolo de preţul chiriei pentru un apartament care trebuie plătită în fiecare lună, cei mai mulţi dintre cei intervievați consideră că este mai rentabil să stea cu chirie decât să îşi cumpere o locuinţă proprie caută şi anumite funcţionalităţi care se potrivesc nevoilor şi propriului stil de viaţă.

Aici se referă la parcuri, spaţiile verzi şi locurile de joacă, care au devenit aproape la fel de importante ca staţiile de transport în comun. Dacă proximitatea faţă de un supermarket a fost tot timpul o prioritate, de anul acesta în topul preferinţelor sunt şi farmaciile, care sunt solicitate de aproape 50% dintre chiriaşi.

„A devenit din ce în ce mai important cum arată spaţiul, atât în casă, cât şi împrejurimile acesteia, precum şi ce facilităţi ai în apropiere. Pentru piaţa de chirii, dincolo de nevoia de siguranţă şi de a nu lua decizii ce presupun investiţii ridicate, a crescut şi nevoia de un upgrade, de un standard de locuire mai bun, chiriaşii nefiind mulţumiţi de condiţiile actuale ale pieţei”

Alexandra Cojocaru, partener Unlock Research

Ce planuri au proprietarii de apartamente?

În plus, comparativ cu criza precedentă din 2008-2009, înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc conferă proprietarilor unui apartament calitatea de titlu executoriu, facilitând recuperarea banilor de la rău platnici.

”Chiriaşul este mult mai dinamic decât cumpărătorul de rezidenţial, iar trendurile din piaţa de închiriere pot fi valoroase pentru dezvoltatorii de locuinţe. Nevoia de siguranţă în relaţia cu proprietarul va duce la profesionalizarea pieţei de închirieri de locuinţe, iar din ce în ce mai mulţi dezvoltatori îşi vor îndrepta atenţia către acest segment”, explică Gabriel Blăniţă, director asociat Colliers Valuation and Advisory.

Cercetarea a fost realizată de Unlock Research, la solicitarea Colliers International, în perioada septembrie – octombrie 2020, pe un eşantion de aproximativ 300 de persoane care locuiesc cu chirie în Bucureşti, având venituri peste medie, majoritatea cu studii superioare.

Vârsta este cuprinsă între 25 şi 45 de ani, în proporţie de 51% fiind femei şi 49% – bărbaţi. Studiul privind piaţa chiriilor rezidenţiale din Bucureşti face parte dintr-o serie de analize cantitative şi calitative efectuate periodic de către Colliers International.

Citește și » Care a fost primul Mega Image din București + câte magazine Mega Image sunt în România

avarii în București

Se anunță o iarnă grea, cu multe avarii în București

Simona Halep

Ce am aflat din „3 mm” – primul documentar despre Simona Halep: „Jucam rușinos, mă simțeam neputincioasă”