Documentarul „3 mm”, despre jucătoarea de tenis Simona Halep, a fost difuzat de Pro TV de ziua națională.
Sportiva de 29 de ani, numărul 1 mondial timp de 64 de săptămâni, a făcut mai multe dezvăluiri din cariera sa în documentarul realizat de Radu Muntean. Regizorul și scenaristul a debutat cu filme documentare și are în palmares filme apreciate și premiate la festivaluri internaționale, precum „Furia”, „Hârtia va fi albastră”, „Boogie” sau „Marți după Crăciun”.
Subiectul „3 mm” este o zi din viața Simonei. Filmările au fost realizate în decembrie 2019, în timpul antrenamentelor şi pregătirilor Simonei Halep.
„3 mm” – primul documentar despre Simona Halep» De la ce vine titlul
Titlul documentarului vine de la tehnologia Hawk-Eye, pe care Simona Halep nu o apreciază. Ea spune că o eroare infimă poate destrăma într-o clipă tot ceea ce a muncit să clădească. Tehnologia Hawk-Eye, cu ajutorul a 10 camere video de mare viteză (ce pot capta 52 de imagini pe secundă), poate determina cu o marjă de eroare de 3 milimetri locul în care mingea de tenis loveşte terenul.
„Un punct sau o lovitură poate schimba toată starea jucătorului! Hawk-Eye-ul are marjă de eroare de 10 milimetri. Mingea aia poate fi aut în unele situaţii şi el o vede bună. Şi invers! Perfecţiunea nu există, chiar dacă noi toţi o dorim. Poţi câştiga o minge importantă şi să joci bine, apoi să fii în al nouălea cer.
După, greşeşti o minge şi cazi. Firul e foarte subţire, să treci de la pozitiv la negativ! Şi dacă te duci pe negativ, te duci aşa… Pentru că în timpul meciului poţi trăi un moment de panică sau de presiune sau un moment de bucurie – dacă joci joci bine. De acolo ţi se poate tăia filmul şi nu mai ştii ce se întâmplă”, a spus campioana de la Wimbledon.
„3 mm” – primul documentar despre Simona Halep » Relația ei cu Darren Cahill
Anii de antrenamente au transformat-o într-una dintre cele mai mari jucătoare de tenis din lume. Documentarul arată că Simona Halep nu este „o întâmplare”, ci „un rezultat” al unei vieți de muncă și dăruire.
Cadrele filmate ne arată cum este Simona Halep în viaţa de zi cu zi, la antrenamente, dar şi care este relaţia ei cu antrenorul australian Darren Cahill.
„În Australia, avem un personaj de desene animate numit Diavolul Tasmanian. Este incredibil de rapid, se învârte mereu în jurul lui. Aleargă cu 1000 de mile pe oră şi mai mereu este nervos. Mereu caută probleme. Pentru mine cam aşa este şi Simona”
Darren Cahill
“Trebuie să mă simt bine cu oamenii cu care lucrez. Pe Darren l-am ales pentru că mi-a plăcut foarte mult pedagogia lui, faptul că m-a înţeles, că mi-a înţeles nervii, personalitatea şi a încercat pe stilul meu să mă schimbe oarecum. El mă relaxează foarte mult cu glume. Eu nu glumeam înainte să-l întâlnesc pe el. M-a deschis foarte mult. Australienii aşa sunt, foarte pozitivi”
Simona Halep
“Pe mine statuile şi eroii mă plictisesc, mi se par lipsiţi de orice interes. Simona Halep nu e nici una, nici alta. Munceşte până la epuizare, își ignoră limitele, poate fi fermecătoare şi insuportabilă aproape în acelaşi timp, ştie că nu e perfectă şi că uneori poate fi cel mai mare duşman al ei, dar asta nu o împiedică să încerce în permanenţă, cu încăpăţânare şi fără compromisuri, să atingă perfecţiunea. Un astflel de om mi se pare fascinant”, afirmă Radu Muntean, regizorul documentarului.
„3 mm” – primul documentar despre Simona Halep » „Jucam rușinos, mă simțeam neputincioasă”
Simona Halep, aflată acum pe locul 2 WTA, a explicat și ce a trăit în cele mai dificile momente ale carierei:
„Este demoralizant să te antrenezi ore întregi, zile întregi, săptămâni întregi, să ajungi la un turneu și să pierzi în primul tur, deși tu te antrenezi perfect. Simți că pică cerul pe tine și că nu mai există nicio șansă! Te gândești «De ce să mai muncesc? Am muncit degeaba!», ai tot felul de gânduri.
Mi s-a întâmplat să joc atât de prost încât singurul lucru pe care mi-l doream era să ies afară, să fug de pe teren, jucam rușinos, mă simțeam neputincioasă. Nu îmi plăcea ceea ce fac. În acele momente simțeam că locul meu nu e pe teren. Mi-era rușine de mine, în primul rând. Adică, nu mă gândeam la ce o să zică lumea.
Mi-era rușine de mine și de echipa mea, pentru că împreună muncim, împreună stăm zi de zi pe teren, ne sar ochii cât alergăm, iar eu intru pe teren și nu pot să fac ce trebuie”.
„Cel mai greu moment din cariera mea a fost când a trebuit să abandonez un meci din cauza durerilor. Se întâmplă să intri pe teren cu dureri, pe o scară de la 1 la 10, de 2, iar după câteva minute să ajungi la 8. Nu poți să mai controlezi nimic, e cumplit și frustrant.
E un sport solicitant tenisul, rotațiile pe care noi le avem în tenis sunt foarte riscante pentru coloană. La 17 ani, am avut prima problemă la spate. Mi-au spus că sunt cea mai tânără pacientă cu hernie de disc. Am în jur de patru hernii, nu sunt ușor de gestionat. Permanent am o durere, e greu”
Simona Halep
Citește și » Gaudeamus 2020 » Care a fost cea mai populară carte a târgului