Care e cel mai vechi vaccin din istorie? Povestea fascinantă care traversează globul, de la China Antică la Anglia modernă

cel mai vechi vaccin

Primul vaccin din istorie a fost contra variolei și a fost făcut de doctorul englez Edward Jenner în 1796. Este cel mai vechi vaccin din istorie. Dar pașii până aici au fost fascinanți.

Pe 14 mai 1796, doctorul Edward Jenner din Gloucestershire s-a folosit de rana suferită de lăptăreasa Sarah Nelmes de pe urma unei infecții cu vărsat de vânt (varicelă). A prelevat o probă și a inoculat-o unui băiat în vârstă de 8 ani, James Phipps.

Băiețelul a suferit o reacție locală și s-a simțit rău câteva zile, povestește historyofvaccines.org, dar și-a revenit complet. În iulie 1796, Jenner a testat imunitatea băiatului. A prelevat o probă de variolă de la un bolnav infectat și i-a inoculat-o lui James. Băiatul a rămas sănătos.

Doctori din toată Europa au preluat metoda lui Jenner, care s-a răspândit și peste Oceanul Pacific, în Statele Unite ale Americii. Dar ideea englezului este rezultatul final al unor exerciții ce au durat aproape un mileniu și care ne duc în cealaltă parte a globului, în China, când spun unii că a fost inventat cu adevărat cel mai vechi vaccin din istorie.

Edward Jenner
Edward Jenner, foto: Wiki

Cel mai vechi vaccin din lume ne duce în China Antică

Variola ar fi apărut pentru prima dată în China în secolul I după Hristos, atunci când un general chinez ar fi atacat zona unde se află în prezent Vietnamul. Boala s-a răspândit cu repeziciune și a devenit devastatoare în secolele care au urmat, conform unui articol Wired. Rata de mortalitate atingea uneori și 30%, iar trecerea de variolă era un punct de cotitură în viața oricui. Doar în vara lui 1763, de exemplu, în Beijing ar fi murit 17.000 de copii.

În jurul anului 1500 d.Hr., apar primele rapoarte despre o practică prin care chinezii încercau să lupte împotriva teribilei boli.

Într-un volum semnat de istoricul contemporan Joseph Needham, se menționează că oamenii începuseră să se infecteze deliberat cu doze mici de variolă pentru a obține un răspuns imunitar împotriva bolii. Metoda era curioasă. Se scrijeleau erupțiile de pe piele și probele rezultate erau trase pe nas, scrie historyofvaccines.org, care speculează că metoda ar putea avea o vechime chiar de 1700 de ani!

Inocularea intenționată a variolei a trecut din China în India puternic populată. De acolo, cel mai vechi vaccin din istorie ar fi trecut prin navele comerciale în Africa, acolo unde s-a extins cu repeziciune.

Un sclav african aduce cel mai vechi vaccin din istorie în America

În 1721, un african aflat în sclavie, Onesimus, posibil născut în Africa de Vest, a fost inoculat cu variolă pe când era doar un copil, înainte ca vânzătorii de sclavi să-l aducă în Boston. Ajuns în New England, Onesimus l-a învățat pe proprietarul său Cotton Mather metoda inoculării și acesta a convins cu succes alți doctori din coloniile engleze din America că metoda este eficace.

Marea problemă a venit din stabilizarea dozajului din proba prin care se infecta un om serios. Dacă pustula era prea mare, cel care dorea să se imunizeze se putea îmbolnăvi. De aceea, doctorii englezi recomandau prelevarea unei probe minuscule, dintr-o erupție blândă. Deja la mijlocul secolul al XIX-lea, rata de mortalitate pentru pacienții inoculați scăzuse la 1 caz din 600.

A fost ideea extraordinară a lui Jenner să adapteze cel mai vechi vaccin din istorie, să folosească varicela, o boală mai blândă, pentru a o inocula pacienților ca antidot la variolă. Iar ideea a funcționat. El a folosit termenul de „vaccin” pentru prima oară.

Peste secole, omenirea avea să descopere leacuri împotriva altor boli necruțătoare, ca polio, difterie, holeră, HPV sau gripă.

Citește și:

De ce vaccinul anti-COVID câștigător ar putea fi Novavax, nu Pfizer și Moderna

Cât costă un test COVID? Iată lista de prețuri la 15 clinici din București

vaccin

De ce vaccinul anti-COVID câștigător ar putea fi Novavax, nu Pfizer și Moderna

meşteri populari

60 de meşteri populari participă la târgul „Bătrânii de iarnă”, de la Muzeul Ţăranului Român