60 de meşteri populari participă la târgul „Bătrânii de iarnă”, de la Muzeul Ţăranului Român

meşteri populari

60 de meşteri populari , olari, lingurari, cojocari şi cofetari, vor fi prezenţi weekendul acesta la târgul „Bătrânii de iarnă” de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Cei peste 60 de meșteri populari vin special la București și vor fi prezenţi cu produse olari, lingurari, cojocari, cofetari, ţesătoare, cusătorese, împletitoare, pielari, rudari, iconari şi cioplitori din toate zonele ţării.

Târgul va fi deschis de vineri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00, iar pasionații de obiecte pot discuta cu meșterii populari care participă la târg, să obțină recomandări sau să facă anumite comenzi ce urmează să fie livrate ulterior.

Preţul biletului de acces la târgul cu meșteri populari de la Muzeul Țăranului este: pentru adulţi – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor – 2 lei.

mesteri populari 1

Muzeul Ţăranului Român este urmașul Muzeului de Etnografie, de Artă Națională, Artă Decorativă și Artă Industrială, înființat prin Decretul Regal 2.777/13 iulie 1906, devenit, în 1915, Muzeul de Artă Națională Carol I, și s-a bucurat, de atunci încoace, de atenția constantă a regilor României și a Familiei Regale.

În ziua de 29 septembrie 2020, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Elisabeta, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a acordat Muzeului Național al Țăranului Român Înaltul Patronaj al Majestății Sale.

Povești cu meșteri populari, din 1988

În volumul „Vârstele timpului” (editura Meridiane, 1988), etnologul Ion Ghinoiu a sesizat că, în calendarul ortodox, sfinţii îmbătrânesc pe măsură ce trec lunile.

„Ideea că timpul îmbătrâneşte, se deteriorează, se îngustează se exprimă direct în ridurile sfinţilor din icoane, în lungimea bărbilor şi în părul lor alb. Ianuarie începe cu un Sfânt Vasile tânăr şi rumen în obraz, urmează Sfinţii Toader şi Gheorghe, călăreţi războinici, Sfântul Ilie este mai trecut, dar încă în putere, după care vin bătrânii.

Sfântul Dumitru este bătrân, la fel Sfântul Andrei şi Sfântul Nicolae şi, mai bătrâni decât toţi, sunt Moş Ajun şi Moş Crăciun. Observ că îmbătrânirea îi priveşte pe sfinţi, nu şi pe sfinte, şi nu pe oricare dintre sfinţi, ci numai pe cei mari. Pentru că în sat există sfinţi mari – adevărate borne ale timpului –, sfinţi mijlocii, care asigură tic-tacul sărbătorii, şi sfinţi mărunţi, cu nume puţin cunoscute”, scria acesta.

Citește și » Cele mai importante cinci știri din Sectorul 6 » Primăria are viceprimari, tablete pentru elevi și startul campaniei “Împodobește o stradă!”

cel mai vechi vaccin

Care e cel mai vechi vaccin din istorie? Povestea fascinantă care traversează globul, de la China Antică la Anglia modernă

avarii în București

Se anunță o iarnă grea, cu multe avarii în București