Conacul Niculescu-Dorobanţu se vinde cu aproape 500.000 de euro

Conacul Niculescu-Dorobanţu
Conacul Niculescu-Dorobanţu

Conacul Niculescu-Dorobanţu de la Cosoba a fost construit spre sfârşitul secolului al XIX-lea, cel mai probabil după planurile arhitectului Grigore Cerchez, un apropiat al familiei, care de altfel s-a ocupat personal de majoritatea construcţiilor familiei în acea perioadă.

Conacul Niculescu-Dorobanţu și proprietatea este scoasă la vânzare de Romania Sotheby’s International Realty cu 490.000 de euro.

Dispus pe două niveluri, cu şase camere, Conacul Niculescu-Dorobanţu impresionează prin elementele de arhitectură neo-românească, cu ferestrele semi-rotunde, decoraţiunile discrete de de sub cornişă sau veranda spaţioasă, marcată de coloanele masive unite de fermecătoarele arce trilobate.

Unul din elementele de culoare ale proprietăţii îl reprezintă şi “aleea cu castani”, drumul principal de acces spre conac marcat de castani impunători, un drum pietruit pe care putem astăzi doar sa ne închipuim cum caleştile vremurilor îşi făceau cu pompă intrarea.

conacul niculescu dorobantu SIR Romania 15
default

Totul despre Conacul Niculescu-Dorobanţu

Ilie Niculescu-Dorobanţu a fost o figură importantă a României de început de secol, atât prin contribuţia sa directă din poziţia de prefect de Ilfov, cât şi prin influenţa pe care a avut-o pe scena politică a vremurilor. Căsătorit cu Tatiana Brătianu, fiica lui I.C. Brătianu, Ilie Niculescu-Dorobanţu devine un influent sfătuitor al acestuia şi o prezenţă solidă în tumultuoasa viaţă politică a epocii.

Conacul de la Cosoba, parte a unui domeniu de 300 de hectare la acel moment, era considerat “conacul mic” al familiei, reşedinţa principală “de vară” fiind cea de la Darvari.

După moartea lui Ilie N-D, conacul este moştenit de fiul sau Ion (Jean) care îl va folosi şi îl va păstra în familie pană la momentul naţionalizării. În timpul perioadei comuniste domeniul a fost folosit pe post de I.A.S. , clădirile fiind conservate surprinzător de bine în toată această perioadă.

Conacul Niculescu Dorobantu
Conacul Niculescu-Dorobanţu

Astăzi domeniul boieresc cuprinde un teren de aproape 2 hectare, iar conacul, care va necesita sa treacă printr-un proiect general de renovare, este acompaniat de o serie de clădiri anexă , spatii de locuit, dar şi doua hale-pavilioane mari care pot fi convertite conform destinaţiei care i se va da în viitor acestei proprietăţi.

CITEȘTE ȘI » Filme și seriale noi pe Netflix în luna iunie 2021

Aplicația Citymapper s-a lansat în România

Aplicația Citymapper s-a lansat în România

sociale

Criterii pentru atribuirea locuințelor sociale din Sectorul 1