Anunț important: fără carantină pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19, la revenirea în România

Anunț important: fără carantină pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19, la revenirea în România
Anunț important: fără carantină pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19, la revenirea în România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre prin care persoanele care au făcut măcar prima doză de vaccin împotriva noului coronavirus nu mai intră carantină la revenirea în România.

Astfel, dacă vă întoarceți dintr-o vacanță în străinătate, inclusiv dintr-o zonă roșie, nu veți mai fi obligați să rămâneți acasă, în izolare, dacă sunteți vaccinați cu prima doză sau rapel. Dacă nu sunteți vaccinați, carantina rămâne în vigoare.

Iată articolul din hotărârea CNSU privind intrarea în carantină:

Art.2 – (1) Sunt exceptate de la măsura carantinei aplicabilă persoanelor care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat sau persoanelor contact direct ale unei persoane confirmate, acele persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România.

(2) Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doză se va realiza prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării.

Documentul integral poate fi citit AICI!

Putem răspândi totuși boala dacă am fost vaccinați?

Uniunea Europeană informează totuși că încă nu se știe dacă persoanele vaccinate mai pot răspândi virusul către alte persoane, fără a se infecta ele însele, fiind doar purtătoare. Iată răspunsul oficial de pe site-ul Comisiei Europene în România:

Putem răspândi totuși boala dacă am fost vaccinați? „Nu se știe încă. Pentru a se aprecia efectul vaccinului în ceea ce privește prevenirea infectării asimptomatice, vor fi necesare evaluări suplimentare, inclusiv date rezultate din studii clinice și din utilizarea vaccinului după autorizare.

Prin urmare, deocamdată, chiar și persoanele vaccinate vor trebui să poarte măști, să evite aglomerările din spațiile închise și să respecte distanțarea socială etc. Alți factori, inclusiv numărul de persoane vaccinate și modul în care se răspândește virusul în comunități, pot de asemenea determina revizuirea acestor orientări”.

A fost actualizată și lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat:

Anexa Lista State cu risc epidemiologic ridicat 18.01.2021

Citește și » Centre de vaccinare în București. Unde se vaccinează bucureștenii: de la Romexpo la malluri

Tururi ghidate prin București

Tururi ghidate prin București, în weekendul 23-24 ianuarie 2021

Couleurs roumaines

„Couleurs roumaines” » Colecție spectaculoasă a celebrei case Fragonard