Casa de modă Fragonard a lansat o colecție specială, dedicată României – „Couleurs roumaines”.
Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a participat la avanpremiera colecției, care evidențiază tradițiile și artiștii români și dedică anul 2021 României.
„O mare bucurie în această dimineață. Celebra casă de modă și parfumuri Fragonard ne-a invitat pentru avanpremiera colecției de primăvară – vară, care se numește pur și simplu «Couleurs roumaines». Si, intr-adevar, când intri în magazinul de lângă Madeleine, te copleșesc culorile din universul artizanal romănesc. Covoare, perne, haine, obiecte artizanale – totul e făcut ca să scoată în evidenta tradițiile românești și pe artiștii români.
La loc de cinste sunt delicatele obiecte în ceramică alb-albastră de Saschiz, iar numele meșteșugarilor, poveștile lor și harta României sunt trecute cu multă atenție. Agnes Costa, proprietara mărcii Fragonard, mi-a mărturisit că proiectul a fost posibil si grație doamnei Andreea Diana Tănăsescu de la asociația La blouse roumaine, care a facut legătura cu comunitățile de artizani și meștesugari. Mulțumiri din partea noastră, vom fi foarte fericiți să vedem motivele și culorile din Romănia în această vară, pe străzile Parisului!”, a scris ambasadorul pe Facebook.
„Couleurs roumaines” » Albastrul de saschiz, reînviat
Casa Fragonard a comandat peste 700 de obiecte din ceramică albastră de Saschiz pentru a le comercializa în magazinele sale și pentru le include în albumul anual al companiei.
Obiectele – platouri, boluri, farfurii mici – sunt realizate după o tehnică abandonată la mijlocul anilor 1700 și reluată în anul 2015, când a fost reînviat meșteșugul olăritului prin tehnica sgraffito, specifică zonei Saschiz din Mureș.
În magazine vor apărea și alte produse tradiționale românești, cm ar fi țesăturile Elenei Neagu din Malancrav, județul Sibiu, și alte opere ale unor meșteșugar români.
Reprezentanții Fundației ADEPT, din Saschiz, susțin că în România există trei tipuri de albastru: de Voroneț, de Săpânța și de Saschiz. Ultimul era un albastru special și nimeni nu știa cum se obținea pigmentul. Însă meșteșugul s-a dezvoltat în ultima perioadă deoarece turiștii sunt foarte interesați, dovadă și colecția „Couleurs roumaines”.
Citește și » Tururi ghidate prin București, în weekendul 23-24 ianuarie 2021