Festivalul Internațional George Enescu 2021: program + bilete

Festivalul Internațional George Enescu 2021: program + bilete
Festivalul Internațional George Enescu 2021: program + bilete

Festivalul Internațional George Enescu, ediția a 25-a, va avea loc între 28 august și 26 septembrie, la București și în mai multe orașe din țară, sub sloganul „O istorie din iubire”.

Concursul Internațional George Enescu a început procesul de vânzare a biletelor și a abonamentelor pentru vizionarea online a concertelor și recitalurilor extraordinare care vor fi organizate în cadrul fazei a doua a ediției din 2021 a Concursului, între 12-23 mai, la Ateneul Român din București.

La începutul lunii mai, în funcție de situația epidemiologică din București, urmează să fie luată decizia dacă și în ce condiții publicul va avea acces și în sala Ateneului.

Festivalul Internațional George Enescu, prețurile de vânzare sunt următoarele:

1. Abonament integral, care acoperă 9 evenimente de muzică clasică (concertele finale de la vioară, violoncel și pian și cele șase recitaluri extraordinare ale artiștilor invitați) – 100 de lei;
2. Bilet individual, pentru un singur concert (una dintre finalele la vioară, violoncel, sau pian) sau un recital extraordinar – 30 de lei.

Biletele sunt disponibile pentru achiziție astfel:

 1. Prin intermediul platformei Eventim, de pe website-ul festivalenescu.ro.
 2. Direct de pe site-ul Eventim.

Festivalul Internațional George Enescu, programul concursului

Concertele vor fi vizionate pe platforma Concursului Enescu, accesibilă din momentul începerii concertelor sau recitalurilor, timp de 12 ore de la începerea lor, de pe un singur dispozitiv electronic, la alegere (computer, telefon, tabletă).

Transmisiunile în direct pot fi accesate din secţiunea Program Concurs 2020/2021, sau din pagina fiecărui eveniment de pe site. Ele pot fi accesate în baza codului unic de acces de pe bilet, care se copiază sau tastează în zona dedicată de pe fiecare pagina de eveniment. Fiecare cod este unic și este format din litere și cifre.

Semifinalele vor consta în recitaluri ale concurenților din sonatele lui George Enescu și vor avea loc pe 13 mai – violoncel, 17 mai – vioară, 21 mai – pian. Accesul online al publicului la Semifinale va fi gratuit și va fi posibil pe site-ul www.festivalenescu.ro.

Pentru Finale, concurenții selecționați vor susține un concert cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta unor dirijori cunoscuți la nivel internațional – Nicolas AltstaedtWilson Hermanto și John Axelrod. Finalele vor avea loc pe 15 mai 2021 – violoncel, 19 mai 2021 – vioară și 23 mai 2021 – pian. Accesul publicului la vizionarea online a acestor concerte va fi pe bază de bilet sau de abonament plătit.

Între probele de concurs, iubitorii muzicii vor putea să se bucure de șase recitaluri extraordinare susținute de membri ai juriilor și muzicieni-reper ai momentului – Trio Mihaela Martin, Frans Helmerson & Plamena MangovaRoland Pöntinen; Dmitry Sitkovetsky & Iain Burnside – și de laureați ai unor ediții precedente ale Concursului Enescu – Vikram Sedona – vioară, Marcel Johannes Kits – violoncel și Victoria Vassilenko – pian. Și accesul la recitaluri se face pe bază de abonament sau bilet plătit.

Festivalul Internațional George Enescu, programul artistic: cele mai importante elemente

 • Cea mai consistentă interpretare a lucrărilor lui George Enescu: 42 de interpretări, inclusiv toate cele 5 simfonii, care vor fi prezente în interpretări ale unor orchestre internaționale. Toate orchestrele internaționale prezente în Festival au în program o lucrare de George Enescu.
 • Va fi un „dialog” Enescu-Stravinsky – întrucât anul acesta se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Igor Stravinsky:
 • Simfonia a 5-a de Enescu (în aranjament final de Pascal Bentoiu) este în Program împreună cu două lucrări de Stravinsky prezentate în premieră“The Flood” (Potopul) și “Les Noces” (Nunta), concert susținut de Orchestra Simfonică Radio Berlin, dirijată de Vladimir Jurowski, și de Corul Filarmonicii Enescu. Les Noces este o lucrare foarte dificil de organizat, pentru că e cu patru piane. Soliștii la pian vor fi patru tineri români: Daniel Ciobanu, Andrei Licareț, Mihai Ritivoiu și Alexandra Silocea.
 • Simfonia a 2-a de Enescu este în Program împreună cu Concertul pentru vioară în re major al lui Stravinsky, în interpretarea Baltic Sea Philharmonic Orchestra.
 • În al doilea concert al Orchestrei Simfonice Radio Berlin, dirijată de Vladimir Jurowski, programul include Concertul pentru pian de Stravinsky, care îl va avea ca solist pe Laureatul ediției 2020/21  al Concursului  George Enescu, Secțiunea Pian
 • Prezența românească în Festival: Programul Ediției Jubiliare este ideal, bogat în surprize. Participarea românească va fi importantă, prin prezența celor mai renumite ansambluri muzicale, cum sunt Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu, Orchestra si Corul Academic Radio, orchestrele Filarmonicilor din Iași, Timișoara, Bacău, Sibiu. Avem în vedere și organizarea altor evenimente asociate Festivalului (cu Opera Română, cu Teatrul Național de Operetă), desigur dacă timpul și timpurile ni le vor permite. Nu va fi ușor. Dar vom căuta, împreună cu artiștii și orchestrele invitate, precum și cu toate instituțiile abilitate, modalități care să permită desfășurarea acestui Festival așa cum l-am gândit. Mă bucur să avem alături toți actorii acestui complex eveniment, pentru a trăi împreună realitatea unui Festival Enescu frumos, bogat, liniștit și sănatos”, a declarat presei Mihai Constantinescu, Directorul Executiv al Festivalului.
 • Exemple de mari orchestre programate în Festival: Orchestra Filarmonicii George Enescu va concerta în Gala de Deschidere a Festivalului sub bagheta dirijorului Paavo Järvi;  Orchestra și Corul Teatrului Mariinsky, cu Valery Gergiev dirijor; London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic, London Philharmonic Orchestra, Academy of St Martin in the Fields, Philharmonia London, Simfonia of London, London Mozart Players; Orchestra Israel Philharmonic va concerta sub bagheta noului său dirijor, Lahav ShaniOrchestra Națională a Franțeidirijată de noul ei director, Cristian Măcelaru; Filarmonica din München cu Valery Gergiev dirijor; Orchestra Del Teatro Alla Scala din Milano, cu un program special și cu un dirijor care vine pentru prima dată în România, Andrés Orozco-Estrada; Orchestra Les Dissonances, cu David Grimal dirijor și solist; Royal Concertgebouw Orchestra cu dirijori diferiți pentru cele două concerte susținute – Daniel Harding și Alan Gilbert.
 • Soliști cunoscuți: Maxim Vengerov; Patricia Kopatchinskaja; Violoncelista americană Alisa Weilerstein, care vine pentru prima dată în România, împreună cu orchestra sa de cameră The Trondheim Soloists; Frații Renaud Capuçon (vioară) și Gautier Capuçon (violoncel); Violoniștii Leonidas KavakosDmitry Sitkovetsky; Contratenorul Philippe Jaroussky; Mezzo-soprana Joyce DiDonato și soprana Sonya Yoncheva; La pian sunt anunțați artiști de prestigiu, care au mai fost prezenți în Festival: Martha Argerich, Jean Yves Thibaudet, Yuja Wang, Khatia Buniatishvili, Maria João Pires, Kirill Gerstein.
 • Seria Muzica Secolului XXI: Orchestra Simfonică București, sub bagheta lui John Axelrod prezintă un program interesant, care cuprinde Simfonia “Istanbul” a pianistului și compozitorului Fazil Say, Concertul Latin pentru Pian și Orchestră al pianistei Gabriela Montero şi „Setlist” cu Avisahi Cohen; Violonista Carolin Widmann, care va concerta la București și la BacăuVioloncelistul Raphael Walfish și baritonul Sir Simon Keenlyside.
 • Opere în premieră: Piticul (Der Zwerg) de Alexander ZemlinskyOrașul Mort (Die tote Stadt) de Korngold, Orchestra Dell’ Accademia Nazionale Di Santa Ceciliacu Daniele Gatti la pupitru, vine cu o lucrare deosebită – Recviem pentru corzi – a compozitorului Tōru Takemitsu.
 • Două lucrări cu narator: Robert Powell (celebru pentru rolul său din filmul lui Franco Zeffirelli, ‘Jesus of Nazareth’ – 1977) va fi naratorul în “Oedipus Rex” de Stravinsky, cu Mariinsky Theatre Orchestra and Choir, dirijor Valery Gergiev și în Suita “Peer Gynt” a lui Grieg, cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijată de Gabriel Bebeşelea.
 • Concerte în țară cu artiștii Festivalului: Timișoara, Iași, Cluj, Sibiu, Bacău.
 • Promovarea laureaților Concursului Enescu 2020/2021 în concerte alături de artiști consacrați.

Citește și » Spectacole de excepție în următoarea lună, la Opera Națională: de la „Nunta lui Figaro” la „Don Quijote”

București - Corfu: zboruri directe Ryanair

București – Corfu: zboruri directe Ryanair de la 99 lei, pentru vara 2021

Reluarea activităților cultural-creative, posibilă de la 1 iunie?

Concertele, filmele și spectacolele ar putea reveni de la 1 iunie, cu reguli stricte