Festivalul Internațional George Enescu 2021: cele mai apreciate orchestre și voci internaționale vin la București

Festivalul Internațional George Enescu 2021
Festivalul Internațional George Enescu 2021

Festivalul Internațional George Enescu 2021, ediție aniversară, va aduce la București 32 din cele mai apreciate orchestre la nivel mondial, din 14 țări de proveniență, și unele dintre cele mai reprezentative figuri feminine ale muzicii clasice ale momentului.

Cele mai multe orchestre de top vin din Marea Britanie și Germania, printre care London Symphony Orchestra, London Philharmonic OrchestraOrchestra Filarmonică Regală din LondraAcademy of St Martin in the Fields, Philharmonia London; precum și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin dirijată de Vladimir JurowskiFilarmonica din München cu Valery Gergiev dirijor.

Din program, la Festivalul Internațional George Enescu, fac parte și Orchestra Del Teatro Alla Scala din Milano, cu un program special și cu un dirijor care vine pentru prima dată în România, Andrés Orozco-Estrada; Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma cu Danielle Gatti dirijor; Orchestra Națională a Franței, dirijată de noul ei director, Cristian MăcelaruLes Dissonances, cu David Grimal director artistic și solist; Royal Concertgebouw Orchestra cu doi dirijori – Daniel Harding și Alan Gilbert, Rotterdam Philharmonic Orchestra, sub bagheta directorului artistic Lahav Shani, precum și Ansamblul Arpeggiata, împreună cu Christina Pluhar și contratenorul Philippe Jaroussky.

Festivalul Internațional George Enescu, orchestre-vecine

Vor fi prezente pentru prima oară pe scena de la Festivalul Internațional George Enescu London Mozart Players, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare, Orchestra Filarmonică din Zagreb și Orchestra de Stat din Atena.

Una dintre aparițiile interesante de la Festivalul Internațional George Enescu, de asemenea pentru prima dată, este Filarmonica Mării Baltice dirijată de Kristjan Järvi,. Recunoscută pentru concertele sale spectaculoase, precum și pentru faptul că muzicienii săi provin din întreaga regiune a Mării Baltice, orchestra fi prezentă la București cu două concerte deosebite, alături de două soliste de top: pianista Maria João Pires (pe 30 august) și violonista Viktoria Mullova (pe 31 august). Filarmonica Mării Baltice va avea în program și Simfonia nr. 2 în la major op. 17 de George Enescu.

De asemenea, în program de la Festivalul Internațional George Enescu se regăsesc și cele mai cunoscute ansambluri muzicale românești, cum sunt Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu, Orchestra si Corul Academic Radio, orchestrele Filarmonicilor din Iași, Timișoara, Sibiu, Cluj-Napoca și Bacău, precum și Orchestra Simfonică București, Orchestra Națională de Tineret și Orchestra de Cameră Radio. Orchestra Filarmonicii George Enescu va concerta în Gala de Deschidere a Festivalului sub bagheta dirijorului Paavo Järvi.

La concertele Academy of St. Martin In The Fields cu Joshua Bell, Orchestra Filarmonicii Regale din Londra cu Vasily Petrenko și Julia Fischer, recitalul susținut de Joyce DiDonato and Ensemble, Orchestra de Cameră Mahler cu Yuja Wang, și recitalul susținut de Maxim Vengerov și Polina Osetinskaya, biletele individuale s-au epuizat, singurele locuri disponibile în acest moment fiind în cadrul abonamentelor.

Festivalul Internațional George Enescu. Figuri feminine de excepție

Diana Damrau și Joyce DiDonato, două voci care s-au aflat pentru prima dată în România în ediția din 2019 a Festivalului revin în fața publicului românesc, acum în companie orchestrală. Mezzosoprana americană Joyce DiDonato, impresionată de căldura publicului românesc, va interpreta din nou pe scena Ateneului cu un program de excepție, iar soprana Diana Damrau va concerta împreună cu Orchestra de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremen, dirijată de Jérémie Rhorer.

Una dintre cele mai cunoscut pianiste ale momentului, Yuja Wang, vine din nou la Festivalul Internațional George Enescu, de data aceasta alături de Orchestra de Cameră Mahler. În premieră, aceasta va susține un concert și în Sibiu.  Programul ediției jubiliare este bogat în prezența unor muzicieni de excepție: Maria João Pires va încânta din România publicul cu un nou concert mozartian împreună cu Filarmonica Mării Baltice. Pianista va susține un recital și la Cluj.

Printre marile nume feminine ale acestei ediții este și soprana Sonya Yoncheva, una dintre cele mai apreciate nume ale scenei internaționale prezentă pentru prima dată în România. Fascinanta pianista georgiană Khatia Buniatishvili apare din nou pe scena Festivalului alături Orchestra Tonhalle Din Zürich dirijată de Paavo Järvi.

Violonista Patricia Kopatchinskaja, o prezență constantă pe marile scene ale lumii și la Festivalul Internațional George Enescu, va interpreta la București și la Iași Concertul pentru vioară, live electronics și orchestră, o lucrare scrisă special pentru ea de compozitorul Fred Popovici. De asemenea, ea este prezentă în Festival și alături de Orchestra Filarmonicii din Londra.

Un element interesant este faptul că Alexandra Dariescu interpretează Concertul pentru pian de Clara Schumann (ultima dată programat în România în anul 2006), lucrarea fiind considerată de specialiști un manifest de mare feminism. Printre numele de excepție se pot menționa: violonistele Hillary Hahn, Viktoria Mullova, Carolin Widmann, pianistele Alexandra Siloncea, Lise de la Salle, tânara soprana Regula Mühlemann, precum și violoncelista americană Alisa Weilerstein.

Recunoscută pentru pasiunea sa pentru muzica lui George Enescu, pianista germană Sina Kloke va avea două apariții în cadrul acestei ediții. Cel mai recent album al său, „Enescu Piano Works“, îi este dedicat marelui compozitor și a fost primit excelent de către specialiști.

Publicul iubitor de muzică clasică se va bucura și de prezența Elenei Mușuc, una dintre cele mai apreciate soprane ale momentului. La finalul lunii martie 2019, Elena Moșuc a reușit extraordinara perfomanță de a câștiga „Oscar della Lirica”, cea mai prestigioasă distincție internațională a muzicii de operă, echivalentul muzical al Premiilor Oscar pentru cinematografie.

Festivalul Internațional George Enescu, eveniment deosebit

Soprana Rodica Vică revine la Festivalul Enescu într-un eveniment deosebit: oratoriul enescian Strigoii, în interpretarea Orchestrei Filarmonice George Enescu sub conducerea drijorală a lui Gabriel Bebeșelea. Roxana Constantinescu, mezzosoprană cunoscută pentru complexitatea muzicalității sale, va fi vedeta lucrării în primă audiție Te Deum dedicat aniversării celei de-a 25-a ediții a Festivalului pentru mezzosoprană, cor și cor de copii, compusă de celebrul José Cura.

Venezueleana Gabriela Montero va fi prezentă în cadrul Seriei Muzica secolului XXI în dublă ipostază de pianistă și compozitoare, alături de Orchestra Simfonică București și va interpreta Concertul latin pentru pian și orchestră. De asemenea, în cadrul aceleiași serii, lucrarea unei alte compozitoare contemporane, Julia Wolfe, se află în programul Orchestrei Filarmonicii Mihail Jora Din Bacău dirijată de Jessica Cottis, o figură carismatică și apreciată în domeniu.

O prezență inedită şi efervescentă în aceeasi serie va fi și acordeonista letonă Ksenija Sidorova care va interpreta lucrarea compoztorului rus Efrem Podgaits în cadrul concertului Orchestrei de Cameră Dogma, la Sala Radio.

În programul Festivalului se regăsesc și două dintre cele mai apreciate regizoare multimedia din România Carmen Lidia Vidu și Nona Ciobanu, care au pregătit publicului spectacole incredibile: Piticul (Der Zwerg) de Alexander Zemlinsky și un program special de Stravinsky prezentate în premieră “The Flood” (Potopul) și “Les Noces” (Nunta), concert susținut de Orchestra Simfonică Radio Berlin, dirijată de Vladimir Jurowski, respectiv Die tote Stadt de Korngold în versiune concertantă, Peer Gynt de Grieg și Strigoii de Enescu.

Agenda de la Festivalul Internațional George Enescu nu este însă dedicată numai numelor consacrate, ci susține și tinerii muzicieni care au câștigat Concursul Enescu. Astfel, Yeon-Min Park, câștigătoarea secțiunii de pian a Concursului Enescu 2020/2021 va urca pe scena Sălii Palatului cu Orchestra Radiodifuziunii din Berlin dirijată de Vladimir Jurowski. De asemenea, ea va susține un recital pentru publicul clujean.

Bilete la Festivalul Internațional George Enescu

Continuă vânzarea de bilete pentru Festivalul Internațional George Enescu, ediția jubiliară. Pregătirile pentru venirea celor peste 3500 de artiști sunt avansate, în ciuda pandemiei. Organizatorii reasigură faptul că Festivalul Enescu va avea loc în perioada 28 august – 26 septembrie și că toate concertele se vor desfășura în condiții de siguranță sanitară. În cazul excepțional în care un concert nu are loc, cumpărătorii își vor putea recupera banii pentru biletele la acel eveniment.

Accesul la Sala Palatului și la Sala Radio se va face cu îndeplinirea condițiilor sanitare, adaptate la faptul că numărul de locuri ocupate va fi de 70% din capacitatea sălii: distanțare fizică și purtarea măștii de protecție.

Dată fiind cererea foarte mare de bilete, organizatorii de la Festivalul Internațional George Enescu au decis ca la Ateneu să fie ocupate 100% din locuri și, din acest motiv, accesul spectatorilor în sală se va face doar pe baza unui act de identitate și a prezentării unuia dintre următoarele documente: dovadă oficială care atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2 (minim 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare)

  • test PCR negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea concertului
  • dovadă medicală a faptului că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2
  • dovadă rezultat negativ certificat de o unitate medicală al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înainte de începerea concertului.

De asemenea, aceleași condiții se vor aplica și pentru accesul la concertele de la Sala Auditorium.

Informații despre bilete la Festivalul Internațional George Enescu

Puteți găsi informații despre procedura de achiziționare, precum și de condițiile de acces pe site-ul Festivalului, secțiunea Bilete.  Este posibil ca, din cauza pandemiei, să apară schimbări în program. Accesul în sălile de concerte se va face cu respectarea condițiilor sanitare, iar purtarea măștii va fi obligatorie.

Festivalul Internațional George Enescu 2021 este programat să aibă loc între 28 august și 26 septembrie 2021, cu un program artistic excepțional, susținut de 3500 de artiști străini și români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar și cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artiști, organizatori și jurnaliști.

Programul complet poate fi găsit pe site-ul festivalenescu.ro.

Citește și: Corul Madrigal se întoarce pe scenă cu un concert extraordinar: „Ave Maria

Biblioteca Centrală Universitară acceptă plăţi online

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” este prima din România care acceptă plăţi online

Corul Madrigal se întoarce pe scenă cu un concert extraordinar: „Ave Maria”

Corul Madrigal se întoarce pe scenă cu un concert extraordinar: „Ave Maria”