Gara de Nord se poate muta! Primarul Sectorului 1 și ministrul Transporturilor au discutat despre asta

Gara de Nord

Gara de Nord poate avea o altă locație. Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, și ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, au discutat despre modernizarea Gării de Nord, una dintre clădirile simbol ale Capitalei.

„Trebuie sa facem ceva cu Gara de Nord. Vrem o esplanadă, vrem o gară modernă. Este o viziune. Gara este sufletul orașului”, a declarat Clotilde Armand, într-un vlog postat pe YouTube.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a explicat că, în acest caz, este vorba de o chestiune care ține foarte mult de urbanism și de arhitectură: „CFR așa cum a gândit întotdeauna dezvoltarea infrastructurilor feroviare este foarte tehnic. Știe despre șină, despre peron, despre semnalistică. Aici este o chestiune care ține de țesutul orașului”. Potrivit lui Drulă, aceste lucrări de mari amploare trebuie gândite integrat.

Cum s-ar putea moderniza Gara de Nord?

„O gară are nevoie de o esplanadă, de un spațiu mare, unde ne întâlnim, unde ne vedem. Acum avem acest spațiu, într-un fel, spațiul de la Gara de Nord, dar care nu este unul viu, este separat de gară de șase benzi de circulație. Trebuie să readucem acest spațiu deschis în fața gării, să mutăm zona rutieră departe de gară. Deja vom avea un spațiu în care oamenii vor putea respira, în care oamenii să vină, să fie un spațiu social”, spune Clotilde Armand, despre Gara de Nord.

Ministrul Transporturilor a arătat că în acest proiect trebuie implicată și Primăria Capitalei, fiind vorba de bulevarde, parcul din fața gării și Muzeul CFR. „Întreaga zonă are mult potențial, trebuie o viziune, poate facem un concurs internațional”, afirmă Cătălin Drulă.

„Am semnat dispozițiile de desființare”

O altă discuție a atins situația spațiilor comerciale de la metrou, desființarea construcțiilor ilegale din stațiile aflate pe raza Sectorului 1. Înregistrarea a fost realizată vineri seară.

„Am semnat dispozițiile de primar pentru a desființa aceste spații comerciale. Construcții ilegale. Am semnat să fie desființate”, afirmă primarul Sectorului 1. „Vrem în primul rând legalitate. Vrem stații de metrou sigure și moderne”, a mai declarat Clotilde Armand.

Ministrul Transporturilor a explicat că este vorba de construcții care nu au autorizații de construire și care ocupă domeniul public fără un contract comercial.

primarul sectorului 1 si ministrul transporturilor

„A existat un contract comercial și acela, spun eu, nefericit, și nu în interesul Statului Român și al Metrorex, cu firma sindicatului, dar acel contract a ajuns la termen. Este o formă de asociere care juridic se numește asociere în participațiune. A expirat în 2018. De atunci, doar sindicatul încasează bani în mod ilegal. Mulți dintre acești comercianți sunt victime ale sindicatului”, a precizat Cătălin Drulă.

Primarul Sectorului 1 a mai spus că sunt disponibile mai multe spații pentru a fi oferite comercianților din stațiile de metrou: „Avem o viziune despre ce ar însemna un comerț stradal de calitate”.

CITEȘTE ȘI » Cât de sigur e să călătorești cu avionul dacă ai fost vaccinat? 5 sfaturi CNN pentru zbor

avionul

Cât de sigur e să călătorești cu avionul dacă ai fost vaccinat? 5 sfaturi CNN pentru zbor

Ajutor pentru femeile abuzate

Ajutor pentru femeile abuzate! Centrul de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei domestice