Cât de sigur e să călătorești cu avionul dacă ai fost vaccinat? 5 sfaturi CNN pentru zbor

avionul
Cât de sigur este să călătorești cu avionul, la un an de la startul pandemiei de COVID-19?

Se apropie vara și din ce în ce mai multe persoane speră să poată merge cu avionul în vacanțe. Italia a anunțat că deschide sezonul turistic pentru persoanele vaccinate, Grecia a spus și ea că îi așteaptă pe români începând cu luna mai. Deci cât de sigur este să călătorești cu avionul, la un an de la startul pandemiei de COVID-19?

„Există 3 factori de luat în considerare”, a explicat Linsey Marr, profesor de inginerie civilă și de mediu la Virginia Tech, care studiază transmisia aeriană a COVID-19.

3 întrebări importante dacă mergi cu avionul în pandemie

„Cât de prevalent este virusul în populație? Dacă este foarte răspândit, atunci există șanse mari ca cineva care este infectat să fie într-un avion”, a spus Marr, citată de CNN.

De ce contează asta dacă sunteți vaccinat? „Încă aflăm cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva diferitelor variante ale virusului”, a declarat recent CDC (nr. autoritatea responsabilă de controlul bolilor în SUA), precum și „care este perioada de timp în care vaccinurile își fac efectul”.

  • În plus, studiile la nivel global ce privesc vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna arată că asigură o protecție de 90% împotriva coronavirusului, nu 95% așa cum s-a raportat inițial, în studiile clinice.
  • Asta înseamnă că pentru fiecare milion de persoane complet vaccinate care zboară, aproximativ 100.000 ar putea fi infectați.

„Poartă mască toți oamenii care călătoresc în avionul respectiv? Răspunsul la această întrebare este, de asemenea, foarte important”, a explicat Marr, care este renumită la nivel mondial pentru descoperirea din 2011, când arătat că gripa poate rezista în aer chiar și o oră, din cauza picăturilor microscopice denumite aerosoli.

avionul 2
E important să nu te deplasezi prea des când călătorești cu avionul, pentru a evita contactul cu ceilalți pasageri, foto: Pixabay

„Persoanele vaccinate ar putea încă să se infecteze cu COVID-19 și să răspândească virusul”, potrivit CDC, deoarece picăturile respiratorii cad pe suprafețe sau plutesc în aer.

La începutul pandemiei, un pasager asimptomatic care nu purta mască a infectat 12 colegi de călătorie din clasa business, două persoane așezate la economic și un membru al echipajului pe un zbor internațional de 10 ore. Vara trecută, 13 persoane asimptomatice ce călătoreau cu avionul în Irlanda au infectat alte 46 de persoane în 6 regiuni ale țării, în ciuda faptului că au purtat mască. Iar în septembrie, 9 persoane au dat rezultate pozitive după un zbor din India în Noua Zeelandă, în ciuda faptului că măștile erau obligatorii în avion.

5 sfaturi pentru zborul cu avionul în pandemie

  1. Evită zborurile lungi! „Dacă avionul nu are filtrare HEPA și e un zbor scurt, sub o oră, atunci s-ar putea să fii OK. Dar e foarte important ca oamenii să poarte mască tot timpul”, a spus Marr.
  2. Ia un Uber spre aeroport. Poartă permanent mască în drumul spre aeroport și lasă geamul deschis pentru a permite ventilația.
  3. Poartă tot timpul mască în avion. Indiferent dacă ești vaccinat sau nu, e mai bine să te protejezi și să protejezi și pe alții. Poți incerca să porți și o mască secundară, din material textil.
  4. Dezinfectantul este obligatoriu. Încearcă să nu mănânci în avion, pentru a limita timpul în care îți dai jos masca.
  5. Stai pe locul tău, dacă poți. Nu te mișca din locul tău, fiindcă ajungi rapid în contact cu alte persoane. Dacă e posibil, evită și să mergi la toaletă.

Citește și:

Adeverinţe covid false, vândute călătorilor de către o agenţie de turism!

Noi funcționalități anul acesta în Google Maps

comirnaty

Ce este Comirnaty, vaccinul de care au întrebat românii surprinși în centrele de vaccinare

Gara de Nord

Gara de Nord se poate muta! Primarul Sectorului 1 și ministrul Transporturilor au discutat despre asta