STUDIU. Covid-19 va accelera inovația tehnologică în industria sporturilor de iarnă

industria sporturilor de iarnă

Un nou studiu independent Delphi, realizat împreună cu 53 de experți în sporturi de iarnă, intitulat „Impactul tehnologiei asupra viitorului sporturilor de iarnă, în vremurile COVID”, comandat de Mastercard, arată că, până în 2025, noul coronavirus va accelera revoluția tehnologică în industria sporturilor de iarnă.

Studiul european, comandat de Mastercard, partenerul Hahnenkamm Races, și condus de Prof. Dr. Sascha L. Schmidt de la WHU Center for Sports and Management, arată că peste jumătate dintre experți (56%) consideră că schimbările cauzate de pandemie vor altera industria pe termen lung, în ciuda provocărilor inițiale pe termen scurt. Dar care sunt concluziile inovației în industria sporturilor de iarnă?

Raportul, care conține informații și previziuni ale experților în sporturi de iarnă din 15 țări din Europa, este cel de-al doilea studiu dedicat viitoarelor tendințe, realizat în acest domeniu. Acesta evidențiază provocările generate de COVID-19, precum și oportunitatea unei schimbări pe termen lung, apărută în urma pandemiei, de a îmbunătăți experiența sporturilor de iarnă în viitor. În special în industria sporturilor de iarnă.

Digitalizare în industria sporturilor de iarnă

Industria sporturilor de iarnă a avut parte de o schimbare majoră în ceea ce privește modul de operare, care a forțat multe stațiuni să reevalueze modul de funcționare a pârtiilor.

beneficii

73% dintre experți, comparativ cu 62% în anul anterior, prevăd o creștere semnificativă a tehnologiei contactless, care, până în 2025, va crea experiențe fără contact, simple și fără probleme, inclusiv în cazul plăților, comenzilor de mâncare, închirierii echipamentelor de schi și al cazărilor la hotel.

În timp ce industria sporturilor de iarnă începe să se relanseze, 49% dintre experți estimează că, în general, schi-ul comercial și prezența pe pârtie nu vor reveni la nivelurile anterioare pandemiei până în 2023, perspectivă similară și pentru evenimentele sportive de iarnă cu spectatori.

Principalul factor care a influențat pozitiv această perspectivă a fost adopția rapidă a tehnologiei pe pârtii. Datele recente au evidențiat faptul că, la nivel global, digitalizarea a fost accelerată exponențial, înregistrând un avans de 5 ani din punct de vedere al adopției tehnologiei, într-o perioadă de doar 8 săptămâni. Această evoluție se reflectă în industria sporturilor de iarnă, întrucât experții estimează că noul coronavirus va accelera creșterea gradului de digitalizare.

Pandemia, impact major în domenii cheie

Schimbarea de tactică în industrie este surprinzătoare, dat fiind că, din punct de vedere istoric, tehnologia și schiul au avut o relație tumultuoasă, oamenii cautând pe pârtii o experiență „mai apropiată de natură”.

Cele mai utile aplicatii pentru iubitorii sporturilor de iarna

Până în 2025 însă, experții prevăd că pandemia va avea un impact major asupra a trei domenii-cheie ale tehnologiei: antrenamentul, pregătirea și deciziile de recuperare pentru sportivi (54%), confortul general pentru schiori, inclusiv turiști (56%) și optimizarea tehnologiei teleschiurilor pentru a minimiza răspândirea virușilor (41%).

„Acesta este cel de-al doilea studiu dedicat industriei europene a sporturilor de zăpadă și, în timp ce 2020 a fost un an fără precedent din cauza COVID-19, inovația tehnologică a fost considerabil accelerată. Privind în viitor, către sezonul următor, industria va continua să se relanseze, adoptând noi tehnologii”

Jeanette Liendo, Senior Vice President Marketing Mastercard

Nu numai tehnologia de pe pârtii va fi modernizată. Producătorii de echipamente au avut, de asemenea, o perioadă extinsă de reflecție, ca urmare a COVID-19, iar mulți dintre aceștia au folosit acest timp pentru a cerceta și dezvolta noi echipamente.

Schimbării fundamentale în industria sporturilor de iarnă

Se preconizează că introducerea unor materiale avansate în industria sporturilor de iarnă va reprezenta, până în 2025, una dintre cele mai mari schimbări în ceea ce privește echipamentul de pe pârtii – de la protecție inteligentă cu tracker GPS și măsurarea datelor biometrice ale schiorilor, până la noi materiale de izolare pentru echipamente de schi mai călduroase, dar mai ușoare.

Cu toate acestea, experiența fanilor va înregistra cel mai important avans, prin transmiterea digitală a evenimentelor, similare cu competițiile Hahnenkamm, 73% dintre experți estimând o schimbare majoră până în 2025, când fanii vor putea vedea performanțele sportivilor în timpul curselor.

Chemmy Alcott, medaliat cu aur la Cursa de Schi Alpin a Cupei Mondiale, a declarat că: „Anul trecut a fost atât de ciudat pentru toată lumea, cu afaceri și jocuri sportive temporar amânate în toată lumea. Într-o realitate dură, pandemia a afectat pe toată lumea din industria sporturilor de iarnă. Stațiunile de schi sunt comunități de sine stătătoare, cu întreprinderi locale și oameni ale căror vieți depind numai de aceste stațiuni. Mă aștept ca modul în care funcționează stațiunile și pârtiile să se schimbe fundamental în urma COVID-19”.

straja

În timp ce, Graham Bell, câștigătorul a cinci competiții de schiuri în cadrul Olimpiadei de Iarnă și concurent Hahnenkamm, a spus că:

„Schiul a fost dintotdeauna un sport pur care îți permite să te deconectezi de lume, astfel că tehnologia nu a avut întotdeauna cel mai mare impact. Este emoționant să vedem ce au făcut alte sporturi în timpul pandemiei pentru a-și tine fanii aproape. Ideea unui campionat mondial de schi virtual sau a fanilor care luptă împotriva idolilor lor este uimitoare și va da sportului un impuls masiv. Sper că previziunile industriei se vor împlini și vor permite sporturilor de iarnă să se relanseze și să se deschidă către mai mulți oameni din întreaga lume.”

Crește nivelul eSports

Un alt domeniu preconizat de experți că va avea parte de un avans tehnic major până în 2025, este eSports. Sporturile virtuale au crescut masiv în 2020, dat fiind că evenimentele cu spectatori au fost anulate sau amânate ca urmare a COVID-19.

În afară de jocurile emblematice, precum SSX Tricky, sporturile de iarnă nu sunt cunoscute pentru prezența lor virtuală, cu toate acestea însă, 37% dintre experți estimează că până în 2025, eSports va aduce pârtii virtuale mai aproape de oamenii din întreaga lume, inclusiv în zonele în care schiatul nu este posibil în mod natural.

CITEȘTE ȘI » Programul zborurilor Wizz Air pentru iarna 2021 – 2022 » Destinații însorite precum Abu Dhabi, Tel Aviv sau Malta

Masă pentru Doi

Proiectul „Masă pentru Doi”: 15.000 de mese calde donate, 15 restaurante, 5 spitale, 4 orașe

Stadionul Arcul de Triumf

Stadionul Arcul de Triumf. Scandal, amenințări și proteste! MTS a luat în administrare arena după 108 ani, iar Federația de Rugby o consideră „o jignire la adresa istoriei sportului”