Stadionul Arcul de Triumf din București, ridicat de la zero cu 24 de milioane de euro a fost inaugurat vineri, 4 decembrie # Acum, Ministerul Tineretului și Sportului, administratorul de drept al arenei l-a preluat oficial de la Compania Națională de Investiții, care a realizat lucrările de construcție și amenajare a obiectivului # Oficialii Federației Române de Rugby fac scandal și spun că stadionul le aparține, nefiind de acord să-l împartă cu alte echipe, în special cu cele de fotbal
Stadionul Arcul de Triumf, o istorie din 1913
Stadionul Arcul de Triumf din București are o istorie importantă. Practic, stadionul Arcul de Triumf se confundă cu istoria rugby-ului în România. Aici a avut loc primul meci oficial de rugby din țara noastră, între echipele „Tenis Club Român“ și „Sporting Club“, la 8 septembrie 1913.
Începuturile rugby-ului în România au fost consemnate încă din anul 1909. Studenții români care studiaseră la Paris au adus în țară un sport nou, cu o minge ovală. Printre promotorii rugby-ului din acea vreme se numără frații Iconomu, frații Hussar și Dumitru Tănăsescu.
Într-un raport al Federațiunii Societăților de Sport din România, apariția rugby-ului este consemnată oficial în 1913. Doi ani mai târziu a fost constituită „Comisia de Football-Rugby“ care a devenit, în 1931, Federația Română de Rugby.
În iunie 1913, la o întâmpinare a Comitetului Central al FSSR, Grigore Cantacuzino, primarul Capitalei, a hotărât ca Primăria, contra unei chirii simbolice de un leu pe an, să cedeze Federațiunii Societăților de Sport din România, „pe tot timpul existenței sale“, terenul de la Şosea, cunoscut de atunci sub numele de „Federație“.
Întinderea totală era de circa 25 hectare, împărțită în două jumătăți prin aleea ce ducea pe atunci la Şcoala de Agricultură şi care se numeşte în prezent Aleea Premio Nebiolo (fostă Tineretului).
Lucrările de construcție ale terenului au început în 1913 și stadionul a fost inaugurat pe 9 martie 1914 sub denumirea „Stadionul Tineretului“ cu un meci între cluburile de rugby Sporting Club și Tenis Club. În anul 2007, FRR i-a dat numele actual, Stadionul Arcul de Triumf , și a decis efectuarea unor lucrări de renovare. Toate cele trei terenuri au fost gazonate și a fost instalată o rețea de drenare a apei.
Modernizare de 24 de milioane de euro, în perioada 2018-2020
În contextul Campionatului European de Fotbal 2020, Stadionul Arcul de Triumf a fost selectat pentru a face parte din programul de investiţii cu finanţare de la bugetul de stat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii.
Proiectul de la stadionul Arcul de Triumf, realizat în baza contractului semnat la 25 iulie 2018 cu o valoare totală de 78.655.931,11 lei fără TVA, includea un nou stadion cu o capacitate de 8.207 locuri, dintre care 8.000 pentru spectatori şi 100 pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii şi locuri pentru presă. Totodată, stadionul Arcul de Triumf, include spaţii aferente destinate desfăşurării competiţiilor sportive de rugby şi fotbal.
După doi ani de muncă, stadionul Arcul de Triumf a fost finalizat! În luna decembrie a anului trecut, primii politicieni au călcat pe gazonul de pe stadionul Arcul de Triumf. În prezenta președintelui Federației Române de Rugby, Alin Petrache, a ministrului sporturilor, Ionuț Stroe, și a premierului de atunci Ludovic Orban a fost inaugurată arena! Una de de 24.000.000 de euro, cu 8.146 de locuri.
Stadionul Arcul de Triumf – facilități
- spații urbane exterioare, parcare subterană
- centru pentru recuperarea sportivilor cu cameră hiperbară pentru terapie cu oxigen
- aparatură medicală specifică de recuperare
- piscină, saună, sală de conferințe și zonă VIP
„În centrul de recuperare care va fi în incinta stadionului va exista și un aparat de la IceLab, cu 3 încăperi unde temperaturile vor ajunge la -10, -60 și -110 grade Celsius. E ceva nou, pentru prima dată în Europa de Est. Va ajuta mult toți sportivii”
Cristian Rad, manager ACI Cluj – constructor
De ce e scandal între MTS și Federația de Rugby
După finalizarea lucrărilor și după lansarea oficială de la stadionul Arcul de Triumf, Ministerul Tineretului și Sportului, administratorul de drept al arenei urmează să-l preia oficial de la Compania Națională de Investiții. Decizia i-a scos din minți pe cei de la Federația Română de Rugby.
„Suntem de-a dreptul consternaţi de această poziţionare şi vom lua toate măsurile legale şi umane pentru a evita această noua naţionalizare pusă la cale de MTS. Îi asigurăm pe toţi cei care nu vor să ţină cont de documente şi de istoria de peste 108 ani, că nu vom capitula şi vom lupta pentru stadionul nostru”, se arată în comunicatul Federației de Rugby.
„Pe scurt, Federaţia a oferit terenul pe care se joacă rugby din 1913, şi-a demolat singură stadionul Arcul de Triumf, a semnat un protocol cu MTS prin care stadionul revine Federaţiei Române de Rugby la finalul lucrărilor şi a fost asigurată ca va primi stadionul înapoi. Acum cineva, care nu a avut vreo implicare în acest proiect, vine, la final, şi doreşte să schimbe tot”, mai spun cei din Federației.
Mai mult, FRR speră ca noul ministrul Eduard Novak îi va reda dreptul de folosinţă gratuită pe 49 de ani.
„Sperăm că domnul ministru Novak va respecta documentele, tradiţia şi istoria sportului nostru şi va reda dreptul de folosinţă gratuită pe 49 de ani Federaţiei Române de Rugby. Nu credem ca domnul Novak va încerca să se situeze deasupra deciziei Regelui Carol şi primarului Grigore Gheorghe Cantacuzino care au dat acest teren pentru rugby. Speram să nu fie părtaş la o asemenea pagina de ruşine a sportului românesc„.
MTS: „De stadionul Arcul de Triumf trebuie să poată beneficia şi alte sporturi”
Oficialii Ministerului Tineretului şi Sportului au reacționat imediat în acest scandal și au declarat că de investiţia făcută de statul român în Stadionul Arcul de Triumf trebuie să poată beneficia şi alte sporturi, fiind o problemă de echidistanţă.
„Ministerul Tineretului şi Sportului, ca administrator de drept al acestui obiectiv de interes naţional, doreşte să apere istoria rugby-ului, precum şi viitorul său, şi să-i asigure pe mai departe condiţiile necesare pregătirii şi desfăşurării activităţii competiţionale”
răspunsul Ministerului
„Aici vor putea avea loc în continuare meciurile şi antrenamentele sportivilor rugbişti, dar în baza unui calendar gestionat de MTS, calendar care va include şi va ţine cont şi de solicitările venite din partea altor sporturi. Competiţia sportivă presupune fair play, iar Ministerul Tineretului şi Sportului doreşte să dea şi altor sporturi şansa de a-şi desfăşura activitatea pe noul Stadion Arcul de Triumf”, au mai spus cei din MTS.
Reprezentanţii ministerului precizează că stadionul Arcul de Triumf administrat de Federaţia Română de Rugby valora 2 milioane de euro, investiţia în modernizare atingând 30 de milioane de euro.
„Ministerul Tineretului şi Sportului recunoaşte tradiţia rugby-ului în acest spaţiu. Aici au avut loc primele meciuri de rugby din România şi nimeni nu poate şterge această realitate istorică. Nimeni nu-şi doreşte să minimizeze sau să desconsidere importanţa sau valoarea acestei tradiţii. De la 2 milioane de euro, cât valora stadionul la momentul includerii în programul de reabilitare, a ajuns să valoreze peste 30 de milioane, cât a însumat valoarea lucrărilor finanţate de CNI şi MTS”, mai spun oficialii MTS despre scandalul de la stadionul Arcul de Triumf.
FRR: „Vrem 49 de ani de folosinţă gratuită a stadionului”
Preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, a intervenit imediat în disputa de la distanță în legătură cu stadionul Arcul de Triumf și spune că instituţia pe care o conduce nu doreşte administrarea sau proprietatea asupra noului stadion, ci drept de folosinţă gratuită pentru următorii 49 de ani.
„În 2015, când am predat terenul, în hotărârea Adunării Generale a FRR, în Hotărârea de Guvern, în nota de fundamentare scrie clar că Federaţia Română de Rugby cedează acest teren pe perioada construcţiei urmând ca la finalizarea lucrărilor să revină în folosinţă gratuită pentru 49 de ani FRR. Nu ştiu dacă am fost înţeles corect, nu ne dorim administrare, nu ne dorim proprietate, dorim să avem acei 49 de ani de folosinţă gratuită a stadionul Arcul de Triumf”
Alin Petrache, președinte FRR
Întrebat de reprezentații presei dacă Federaţia Română de Rugby este pregătită de un proces cu Guvernul României pentru a primi dreptul de folosinţă asupra stadionul Arcul de Triumf, Petrache a răspuns:
„Vorbim însă de o istorie, de nişte acte juridice semnate între două entităţi, Federaţia Română de Rugby şi Ministerul Tineretului şi Sportului. Această poveste a stadionului a început în 2012, sunt aproape 10 ani în care am muncit, am făcut proiecte, am plătit proiecte, am scos avize pe banii noştri, am obţinut autorizaţiile, PUZ-urile şi multe alte lucruri”.
Replica MTS: „Nu există prevederi legale pentru așa ceva”
Ministerul Tineretului şi Sportului susţine, într-un comunicat de presă, că nu există prevederi legale pentru revenirea în folosinţă gratuită către Federaţia Română de Rugby pentru stadionul Arcul de Triumf recent construit de Compania Naţională de Investiţii în vederea organizării la Bucureşti a Campionatului European de fotbal.
„Ministerul Tineretului şi Sporturilor a fost ţinta unei serii de atacuri în legătură cu preluarea Stadionului Arcul de Triumf şi intenţia de a-l administra mai departe în acord cu obligaţiile care îi revin, ca autoritate a statului român. Revenim cu o serie de precizări asupra situaţiei”
comunicat MTS
„Stadionul Arcul de Triumf este proprietatea statului român, administrată de Ministerul Tineretului şi Sportului, situaţie de fapt şi de drept care nu poate fi contestată. Nu există prevederi legale care să impună revenirea la situaţia anterioară retragerii folosinţei gratuite asupra acestui obiectiv, dimpotrivă, interesul public legitim continuă să primeze.
O investiţie de 37 de milioane de euro a fost realizată din banii contribuabililor români şi europeni, cu scopul de a găzdui meciurile EURO 2020. Pe lângă renovarea terenului şi a tribunelor, s-au realizat şi facilităţi suplimentare, parte integrantă a acestui obiectiv”, se arată în comunicat.
Mai mult, Ministerul Tineretului şi Sportului acuză Federaţia Română de Rugby că vrea să obţină venituri de pe urma noului stadion, deşi acesta a fost construit din bani publici:
„O astfel de situaţie ar fi profund nedreaptă faţă de contribuabilii români şi faţă de celelalte sporturi. Scopul unei federaţii sportive este să dezvolte un sport, să asigure continuitatea acestuia şi să aducă rezultate cât mai bune pe plan internaţional. Ministerul Tineretului şi Sportului sprijină sportul şi sportivii români şi nu poate accepta situaţia ca anumite persoane sau grupuri de interese să realizeze profit de pe urma unei investiţii a statului”.
Fanii rugby-ului, proteste în stradă
Suporterii de rugby din România au format un lanţ uman în jurul Stadionului Arcul de Triumf în semn de protest faţă de preluarea de către Ministerul Tineretului şi Sportului a arenei recent construite de Compania Naţională de Investiţii în vederea organizării la Bucureşti a Campionatului European de fotbal.
Ei au afişat pancarte pe care era inscripţionate mesaje precum „Stroe şi Novak au defrişat stejarii”, „Atenţie, rechini imobiliari”, dar şi un banner cu „Arcul e casa rugbyului” care a fost legat de gardul noului stadion.
Lanţul uman al fanilor de rugby din România a fost format păstrându-se distanţarea socială recomandată de autorităţi în contextul pandemiei cu ajutorul unor benzi tricolore.
La evenimentul care a fost supravegheat de aproximativ 20 de jandarmi au participat şi doi jucători ai echipei naţionale de rugby a României, Johannes van Heerden şi Alexandru Gordaş.
„Părerea mea este că sunt multe stadioane de fotbal în Bucureşti, de ce să se joace fotbal şi aici, pe Arcul de Triumf, singurul stadion de rugby din România? Asta nu e bine. Stadionul este frumos, e mai micuţ, nu încape multă lume, dar sper să fie plin la meciurile noastre”
Johannes van Heerden
„Este un stadion important pentru noi, unul încărcat cu istoria rugby-ului românesc. Noi, suntem acasă aici. Sperăm să reuşim ca acest stadion să rămână al nostru. Sper ca Ministerul să lase acest stadion rugby-ului, nu să-l dea fotbalului. Echipa naţională este refuzată pe stadioanele noi din ţară, nu are unde să joace. Este o chestiune politică. Se strică tot dacă politicul intră şi în sport”, a mai afirmat rugbistul.
Ce urmează la stadionul Arcul de Triumf
Într-un alt comunicat, MTS lansează un apel și susține că „sprijină sportul și sportivii români și nu poate accepta situația ca anumite persoane sau grupuri de interese să realizeze profit de pe urma unei investiții a statului. Scopul nostru este ca toate sporturile să aibă șanse egale, iar sportivii să fie recompensați în baza performanței”.
La scurt timp, Federaţia Română de Rugby solicită Ministerului Tineretului şi Sportului, prin intermediul unui comunicat de presă, să facă publice grupurile de interese despre care afirma că ar putea realiza profit în urma investiţiilor de la stadionul Arcul de Triumf din Capitală.
„Considerăm că această ultimă comunicare a MTS este o jignire la adresa istoriei sportului nostru, la adresa tuturor sportivilor, antrenorilor şi fanilor noştri. MTS trebuie să îşi ceară scuze tuturor celor pe care i-a jignit cu această declaraţie gratuită şi nefondată.
Din păcate, constatăm că domnul ministru Novak s-a transformat în om politic şi nu mai ţine cont nici de tradiţia, nici de documentele semnate anterior, nici de munca noastră pentru construcţia acestui stadion. Şi nici de faptul că am renunţat la dreptul de folosinţă gratuită pe care îl aveam până în anul 2051″, susțin cei de la FRF.
Chiar dacă în ultimele zile a existat un scandal la nivelul celor două instituții, pe 9 februarie 2021, Ministerul Tineretului și Sportului, administratorul de drept al arenei a preluat oficial Stadionul Arcul de Triumf de la Compania Națională de Investiții, care a realizat lucrările de construcție și amenajare a obiectivului.
CITEȘTE ȘI » Stadionul Steaua e gata! Imagini impresionante filmate din dronă