O echipă de artiști, programatori, scriitori și muzicieni au creat Life Before Internet, un joc video indie în care ajungi să trăiești o zi din viața unei adolescente de 17 ani, în România anului 1994.
A fost ales acest an pentru că a fost ultimul fără internet în România.
Compus ca o colecție de amintiri personale sau culese, arhive private, limbaje artistice din acea perioadă, Life Before Internet recuperează o lume dispărută care merită recuperată chiar și pentru o oră cât durează gameplay-ul.
Irina, protagonista jocului, este o adolescentă de 17 ani dintr-un oraș mic, industrial, pe care nu-l mai suportă. Într-o zi de noiembrie din 1994, mama ei o trimite cu un plocon la spital, însă ea decide să facă un act de curaj. Desenează, colează și fotografiază fiecare clipă a aventurii sale, toate lucrările ei ajungând să fie adunate în jocurile care creează, astfel, Life Before Internet.
Jocul video disponibil gratuit la lifebeforeinternet.ro propune o aventură interactivă nostalgică sau surprinzătoare într-un univers în care timpul trece lent, plictiseala nu are antidot, distanțele sunt dificil de anulat, știrile despre lume sunt aproape inexistente și, cu toate acestea, viitorul pare foarte optimist.
Versiunea internațională în limba engleză a jocului indie Life Before Internet este disponibilă online gratuit.
Cine a realizat jocul Life Before Internet
Șase artiști au recompus vizual aventura Irinei, folosind nu doar imaginația, dar și imagini reale de arhivă din anii ’90 sau reconstituiri de spații, precum și unele capturi contemporane cu locuri și obiecte care s-au păstrat neschimbate.
Irisz Kovacs, Adrian Cârciova, Sabina Țupan, Alexandru Maxim, Lucian Lupu și Diana Stanciulescu au recreat limbajul vizual al anilor acelora, pornind de la referințe din benzi desenate, fotografie DIY, desene animate, videoclipuri.
Întreaga poveste a Irinei a fost construită de Mona Bozdog, lector în Immersive Experience Design la Universitatea Abertay în Scoția și Smaranda Nicolau, scenaristă de teatru și film. Declanșatorul proiectul este muzicianul Sillyconductor care a realizat și întreaga coloană sonoră a jocului. Life Before Internet este produs și curatoriat de Ioana Păun, iar codingul este realizat de Cătălin Boitor (Hive Soft).
Ioana Păun, cea care l-a produs și curatoriat, recunoaște la RFI că “întreg proiectul este un paradox, este despre viața fără internet, dar a fost realizat într-o mare proporție online”.
Ce putem vedea timp de o oră, cât ne ia să ne jucăm Life Before Internet?
„Am refăcut câteva interioare care încă mai există în unele orașe și în unele blocuri. Multe din obiectele de acolo cu siguranță se pot găsi doar la talcioc. Ceasul acela imens de perete lucios argintiu sau aurie, niște bibelouri din perioada anilor 70 -80. Televizoarele de atunci care erau foarte mari, televizoarele Goldstar. Sunt interioare inspirate exclusiv din perioada aceea”
Ioana Păun
Am depins mult de tehnologie și internet, bineînțeles, atât pentru comunicare, cât și pentru colaborare, feedback si development. Nu pot să îmi imaginez cât timp și ce buget ar trebui dedicat unui astfel de proiect ca să fie dezvoltat analog. Dar și aspectul ăsta este cumva capturat în proiect, internetul a schimbat totul inclusiv colaborarea, a anihilat distanța si limitările geografice, a extins timpul și productivitatea, a schimbat ritmul muncii, a schimbat modul în care citim și reacționăm și gestionăm informația. Ne-am dorit ca jucătorii să reflecte la aceste aspecte, nu să facem un statement
Mona Bozdog, lector în Immersive Experience Design la Universitatea Abertay în Scoția
Citește și » Google Stadia, lansat în România! Cât costă și ce jocuri sunt disponibile