O descoperire incredibilă a avut loc în pădurea amazoniană, acolo unde cercetătorii au găsite mii de roci pictate. Arta rupestră ar avea o vechime cuprinsă între 11.800 și 12.600 de ani, conform cercetătorilor de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, citați de CNN.
Desenele de pe stânci se întind pe o distanță de aproximativ 13 kilometri și sunt localizate în Columbia. Picturile reprezintă fauna locală din era glaciară. Apar mastodonți, cai, lilieci sau maimuțe.
Pictate cu un pigment roșu, desenele sunt „incredibile și sunt produse de oamenii care au locuit demult Vestul pădurii amazoniene. E fascinant că acești oameni erau obișnuiți să vâneze erbivori gigant, unii cât o mașină mică modernă”, explică Mark Robinson, cercetător.
Măiestria artiștilor din pădurea amazoniană
Artiștii au ars stâncile pentru a îndepărta vegetația și a putea picta. În același timp, stâncile desenate au fost protejate de o altă rocă de intemperii. Cercetătorii spun că unele picturi sunt la o înălțime ridicată, iar artiștii au folosit scări din resursele locale pentru a se cățăra până acolo.
„Persoanele care au pictat imaginile au fost vânători-culegători care au mâncat fructe de palmier şi fructe de copac, precum şi au pescuit în râul din apropiere pentru piranha şi aligatori. Oasele şi rămăşiţele vegetale dezvăluie, de asemenea, că au mâncat şerpi, broaşte şi rozătoare”, conform digi24.
Specialiștii au fost impresionați de realismul picturilor din padurea amazoniană. „Nivelul de observație a faunei este remarcabil”, spune José Iriarte, profesor de arheologie. Conform acestuia, descoperirile au fost făcute în fazele primare ale unui proiect de cercetare ce va dura timp de 5 ani.