„Superpovești din București”, proiect interactiv: copiii și adolescenții rescriu legendele Capitalei

Superpovești din București

Proiectul „Superpovești din București” își propune să aducă în actualitate legendele și poveștile despre capitala țării noastre și să le fixeze în memoria tinerei generații de locuitori ai orașului.

Îi provoacă pe copii și adolescenți să scotocească în istoria Bucureștiului și să caute legendele și poveștile ascunse ale orașului. Apoi să le dea viață în noi povești semnate chiar de ei. Oricine se simte inspirat și trimite povestea imaginată de el va primi o diplomă de participare și cărți în dar. Cele mai bune povești vor fi publicate într-o carte, care se va lansa în luna decembrie a acestui an, mai exact, pe 5 decembrie, cu o zi înainte de Moș Nicolae.

„Superpovești din București” – istorie și legende

Toate „micile orașe” care compun Bucureștiul de astăzi încorporează în istoria lor zeci de povești și legende. Unele dintre acestea au lăsat urme vizibile și în zilele noastre. Altele au fost îngropate de arhitectura de tip nou.

„Superpovești din București” îi provoacă pe reprezentanții tinerei generații de cititori să caute poveștile ascunse din istoria orașului: să le documenteze în familie, în cadrul comunității locale, în cadrul școlii, prin dialog cu profesorii, în biblioteci, în librării, să le „vâneze” în documentele și materialele din spațiul digital, pentru ca mai apoi să le transpună în povești. Să se conecteze la istoria și poveștile orașului în care trăiesc și să ajute la păstrarea memoriei locului, povestind aceste legende mai departe.

„Noi, organizatorii, așteptăm cu sufletul la gură poveștile. Sperăm să îi transformăm pe cei mai mulți dintre autorii de povești în autori de carte cu acte în regulă. Vom tipări împreună prima carte în care cei mai tineri locuitori ai capitalei rescriu istoria Bucureștiului.

Poveștile despre oraș au făcut parte din decorul a mii și mii de vieți, decor peste care s-au depus, de la o generație la alta, straturi de memorie, file de poveste. Bucureștiul este o moștenire pe care o primim și pe care vrem să o ducem mai departe prin povești”, informează organizatorii proiectului.

Cine poate participa la „Superpovești din București”:

Proiectul „Superpovești din București” se adresează copiilor și tinerilor care locuiesc în București sau învață în Capitală, împărțiți în trei mari categorii. Fiecare text trimis în concurs, la adresa poveste@superpovestidinbucuresti.ro, va fi jurizat la categoria de vârstă pentru care a fost înscris.

  • 8 – 10 ani
  • 11 – 14 ani
  • 15 – 18 ani

Calendar:

  • 1 februarie-31 august 2021: alegerea subiectelor, documentare, scrierea poveștilor
  • 1-12 septembrie: trimiterea poveștilor către organizatori
  • 13-30 septembrie 2021: jurizarea
  • 1 octombrie 2021: anunțarea poveștilor care vor fi publicate în volum
  • 4 octombrie-4 noiembrie 2021: pregătirea volumului
  • 5 noiembrie 2021: plecarea volumului spre tipar
  • 5 decembrie 2021: lansarea volumului

„Dacă vă place să povestiți, nu trebuie decât să vă sfătuiți cu familia, prietenii și profesorii voștri, să alegeți o temă interesantă legată de București. Apoi veți ajunge la partea cea mai importantă: „investigația”. Fie că este vorba doar de o legendă locală sau de întâmplări adevărate care au legătură cu istoria Bucureștiului, aveți în jurul vostru tot felul de „surse de informații”: bunicii, părinții, vecinii, prietenii, ziarele vechi, profesorii de istorie sau de limba română, pe doamna de la bibliotecă, firește, cărțile din bibliotecă, internetul și așa mai departe. Casele, parcurile, păsările, animalele, străzile, fabricile, magazinele, școlile, muzeele, piețele, ștrandurile și multe altele așteaptă să intre în poveștile voastre!

Povestea voastră trebuie să nu depășească 10.000 de semne (cu tot cu spații), să fie scrisă corect ortografic și cu diacritice, în format electronic și să fie semnată cu numele vostru complet.

Un participant poate preda maximum două povești, dintre care juriul o va alege pe cea mai bună.

Echipa „Superpovești din București” vă garantează că toate informațiile pe care le trimiteți vor fi strict confidențiale”, mai spun organizatorii.

Premierea:

Toți copiii care se vor înscrie în proiectul „Superpovești din București” vor primi cărți în dar de la Compania de Librării București.

Citește și » Pro TV are cele mai așteptate show-uri de televiziune! Ce programe revin primăvara aceasta

Castorul de pluș Titi

Castorul de pluș Titi a fost cumpărat din magazinele Auchan de peste 30.000 de români

România - Germania ar putea fi primul meci cu spectatori, de la startul pandemiei

România-Germania ar putea fi primul meci cu spectatori, de la startul pandemiei