Au început lucrările de reabilitare a sistemului de termoficare din București

termoficare

Anul acesta se vor moderniza cele mai afectate reţele de termoficare din Ferentari, Pantelimon, Colentina, Berceni şi zona Victoriei.

Primarul General, Nicuşor Dan, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, că au început lucrările de reabilitare a conductelor de termoficare, pe un tronson de 13 km.

“Termoficarea reprezintă o urgență pentru Primăria Capitalei. Anul acesta ne propunem să reabilităm 53 de km de reţele: prin Energetica, începem lucrările pe un tronson de 13 km, în zona Ferentari, acesta fiind unul din cele 5 tronsoane pe care ne propunem să le facem anul acesta, vom mai interveni în zona Pantelimon, pe o porţiune de 12 km, în zona Colentina, pe un tronson de 9 km, vom mai reabilita 11 km în zona Victoriei şi 8 km în zona Berceni”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul General a mai explicat că acest prim tronson de termoficare este foarte important, pentru că deserveşte cartierele Rahova, Ferentari, Sebastian şi pentru că se află în zona de influenţă a două centrale, Progresu şi Grozăveşti.

“Dacă acest tronson este funcţional, este posibil ca prin intermediul acestuia, în situaţia unei avarii, să se preia agentul termic de la una din centrale în cartiere. În prezent, acest lucru nu este posibil”

Nicușor Dan, Primar General

Referitor la demararea lucrărilor la celelalte 4 tronsoane de termoficare, Nicuşor Dan a declarat: “Estimăm că la începutul săptămânii viitoare vom lansa în dezbatere publică caietul de sarcini pentru celelalte 4 tronsoane, pe care vrem să le scoatem în licitaţie, să lucrăm cu firme private. Ne dorim ca toate cele cinci tronsoane să fie finalizate în 2021, astfel încât în primăvara anului viitor să începem lucrările la următoarele tronsoane, care vor fi finanţate din bani europeni”.

Nu se sistează agentul termic în timpul lucrărilor

Referitor la furnizarea agentului termic în timpul reabilitării, Nicuşor Dan a explicat că se vor monta o serie de conducte provizorii, mai subţiri, prin care serviciul de furnizare va fi menţinut în continuare, iar conductele mari vor putea fi schimbate.

“În principiu – în afara de întreruperi tehnice de câteva ore – nu ar trebui să fie sistată furnizarea agentului termic. În schimb, traficul rutier din zona lucrărilor va avea puţin de suferit, mai ales că aici, unde e primul tronson, este vorba despre o intersecţie”, a explicat acesta.

Nicușor Dan

În ceea ce priveşte valoarea lucrărilor programate să aibă loc în acest an, Primarul General, Nicuşor Dan, a explicat: “valoarea totală a lucrărilor pe cele 5 segmente este de 300 de milioane de lei, care sunt prevăzuţi a fi finanţaţi din bugetul local”.

Prioritatea zero: reabilitarea rețelei de termoficare celor mai afectate zone

Nicuşor Dan a mai declarat: “Deşi cele 5 tronsoane care vor fi reabilitate anul acesta, care însumează 53 de km, precum şi ceilalţi 210 km de reţea care va fi modernizată cu bani europeni reprezintă în total 26% din cei 1.000 km de reţea din Capitală, calitatea serviciului de furnizare de agent termic din Bucureşti va creşte foarte mult, pentru că aceste zone în care se va interveni sunt cele mai afectate din întreaga reţea”.

Mai mult decât atât, în această vară, în parteneriat cu ELCEN se dorește ca pe locaţia fostei centrale Titan să se amplaseze o centrală provizorie, operaţiune care se poate finaliza în trei luni.

ajutor de incalzire

În ceea ce priveşte preluarea ELCEN, Nicuşor Dan a explicat din nou că PMB are intenţia de a prelua această instituţie, care să fuzioneze cu Termoenergetica şi astfel să existe un unic responsabil pentru tot ce înseamnă sistem de termoficare în Bucureşti – producţie şi distribuţie – o altă oportunitate pentru accesarea fondurilor europene şi destinate modernizării CET-urilor din Capitală.

În final, Primarul Capitalei a reamintit că a semnat contractul pentru cei 300 de milioane de euro bani europeni şi că Primăria Capitalei va primi de la Guvern 200 de milioane de euro, prin Planul Național de Redresare şi Reziliență (PNRR). De altfel, la sfârşitul lunii decembrie, Guvernul a mai alocat Primăriei Capitalei 320 de milioane de lei pentru termoficare.

Informații despre rețeaua de termoficare Ferentari

Magistrala Progresu Ferentari este un tronson de conductă principală a rețelei de termoficare, care alimentează prin CET Progresu 16 puncte termice cu un număr de 241 de scări de bloc, însumând aproximativ 10.000 de apartamente, un liceu și o școală din zonele Str. Mihail Sebastian, Calea Rahovei, Calea Ferentari, Str. Stănişoara spre CET Progresu.

Lucrările presupun înlocuirea țevilor vechi cu conducte noi, preizolate, dotate cu senzori de detecție a avariilor, pe o lungime de 6.402 metri de traseu, ceea ce înseamnă o lungime de conductă de aproximativ 13 km.

Vechimea în exploatare a conductei din această zonă este de aproximativ 34 ani, fiind una dintre porțiunile din rețea unde se înregistrează numeroase avarii.

CITEȘTE ȘI » Raed Arafat susţine că marile concerte și festivaluri din 2021 ar putea să NU aibă loc

Atletico Madrid – Chelsea se va juca la București

Atletico Madrid-Chelsea se va juca la București

EUROPAfest

Festivalul Internațional EUROPAfest 2021 se mută în iulie