Trenul-simbol al Europei a ajuns la București

Trenul Connecting Europe Express a ajuns la București
Trenul Connecting Europe Express a ajuns la București

Trenul Connecting Europe Express a plecat pe 2 septembrie din gara din Lisabona, iar după un traseu de 20.000 km, prin 26 de țări și peste 100 de localități, și trebuie să ajungă, pe 7 octombrie, la destinația finală: Paris.

Trenul-simbol al Europei a ajuns în acest weekend în România, pentru două zile, și s-a oprit și la București. Anul 2021 a fost desemnat „Anul căilor ferate” în UE.  

Pentru a celebra mobilitatea și conectarea oamenilor, o echipă formată din doi artiști români de graffiti, Kaps Crew, a creat un mural pe care îl puteți vedea în Gara de Nord, la peronul 14.

242108269 10158398396692031 4858748128076396474 n

„Sunt bucuroasă că trenul Connecting Europe Express ajunge şi în România, cea mai importantă „staţie” pentru mine. E un tren experiment, un tren laborator, care ilustrează nu numai avantajele transportului feroviar, ci şi obstacolele pe care trebuie să le depăşim pentru a avea un spaţiu unic feroviar european. România trebuie să accelereze investiţiile în infrastructura de cale ferată, pentru o mai bună conectivitate cu celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a declarat Adina Vălean, într-un comunicat transmis de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Trenul Connecting Europe Express a ajuns la București

Trenul Connecting Europe Express va opri în peste 100 de localităţi din 26 de ţări în cursul călătoriei sale de cinci săptămâni, înainte de a ajunge la Paris la 7 octombrie. În total, traseul are o lungime de 20.000 km, iar trenul va traversa 33 de puncte de trecere a frontierei. Plecând de la Lisabona şi încheindu-şi călătoria la Paris, trenul va face o oprire notabilă la Ljubljana, conectând preşedinţiile portugheză, slovenă şi franceză ale Consiliului UE.

tren Connecting Europe Express 1 e1620655914740

Pentru a marca acest eveniment, Reprezentanţa Comisiei Europene în România spune povestea căilor ferate prin intermediul unei expoziţii în Gara de Nord. Au fost selectate, cu ajutorul unui curator, 10 lucrări reprezentative din România, poveşti vizuale extraordinare. Imaginile sunt realizate de către artişti fotografi români care au cunoscut excelenţa în domeniul fotografiei şi au fost răsplătite de-a lungul timpului cu numeroase premii şi medalii la festivaluri şi saloane naţionale şi internaţionale aflate sub patronajul celor mai reputate organizaţii din domeniul artei fotografice.

Evenimentul are loc într-un moment dificil pentru CFR Călători, după ce Ovidiu Vizante a demisionat de la conducerea instituției. El a intrat în atenția publică în luna iulie printr-un scandal pornit de la o afirmație a sa în care a reacționat iritat când a fost întrebat de ce nu s-a găsit o soluție pentru 30 de copii care au stat opt ore într-un tren.

Citește și: Certificatul verde va fi obligatoriu la cinema, spectacole, restaurante și săli de fitness!

Imagini spectaculoase de la Palatul Parlamentului: s-a jucat baschet în Sala Unirii

Imagini spectaculoase de la Palatul Parlamentului: s-a jucat baschet în Sala Unirii

John Malkovich îl va interpreta pe dirijorul român Sergiu Celibidache în filmul „Cravata galbenă”

John Malkovich îl va interpreta pe dirijorul român Sergiu Celibidache în filmul „Cravata galbenă”