Din 1 februarie începe administrarea vaccinului Moderna, cu rapel la 28 de zile

Moderna

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) precizează că din 1 februarie va începe administrarea vaccinului Moderna, pentru care doza de rapel se face la 28 de zile.

„Începând cu data de 1 februarie a.c., la nivelul centrelor de vaccinare din România, va începe administrarea vaccinului Moderna pentru care rapelul se realizează la 28 de zile.

Totodată, începând cu data de 28 ianuarie a.c., se pune în aplicare procesul de reprogramare a persoanelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria domenii esenţiale.

Astfel, o persoană programată iniţial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie (28 zile)”, a transmis Grupul de comunicare al CNCAV.

România primește săptămânal 14.000 de doze de la Moderna

Premierul Florin Cîțu a anunțat marți, într-o conferință de presă după ședința de guvern, că România primește săptămânal 14.000 de doze de vaccin anti-Covid de la compania Moderna, însă administrarea vaccinului nu a început încă, deși campania de vaccinare a întâmpinat probleme din cauza reducerii cantității de vaccin livrate de Pfizer/BioNTech.

Moderna2

„De la Moderna primim 14.000 săptămânal. Nu le-am folosit pentru că erau prea puține, dar probabil vor fi cabinete de vaccinare unde va fi folosit vaccinul Moderna”, a declarat premierul.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat recent că în primul trimestru România va primi 430.000 de doze Moderna, iar din luna februarie ar putea începe vaccinarea cu acest ser.

„La începutul lunii februarie urmează distribuirea lui către centrele de vaccinare. Avem o estimare de cantități de circa 430.000 de doze pentru primul trimestrul al anului”, a declarat Gheorghiță.

Vaccinul Moderna funcționează și în cazul noilor variante de coronavirus

Conform companiei, vaccinul Moderna oferă protecție împotriva celor două tulpini mai agresive, recent descoperite, dar răspunsul în fața celei din Africa de Sud nu este la parametri optimi. Moderna lucrează să vadă cum poate îmbunătăți cea de-a doua injecție, așa-numitul rapel, pentru a răspunde eficient pe un termen lung contra tulpinii din Africa de Sud.

Vaccinul cu două doze al celor de la Moderna a produs anticorpi împotriva mai multor tulpini de COVID-19, inclusiv B.1.1.7 și B.1.351, identificate pentru prima dată în Marea Britanie, respectiv în Africa de Sud, potrivit unui studiu Moderna realizat în colaborare cu un institut american. Studiul nu a fost încă evaluat de comunitatea științifică, notează CNBC.

Moderna 1

Sursa citată notează că vaccinul Moderna a generat un răspuns imun mai slab împotriva tulpinii din Africa de Sud, dar anticorpii au rămas peste nivelurile care oferă protecție împotriva virusului, compania adăugând că rezultatele pot sugera „un risc potențial de scădere mai timpurie a imunității față de noua tulpină B.1.351”.

Se reprogramează 35.000 de persoane!

Potrivit celor de la CNCAV în acest moment sunt 35.304 persoane care aveau programare iniţială în perioada 28 ianuarie – 11 februarie şi care vor fi reprogramate la un interval de 10 zile.

vaccinare

Toate persoanele reprogramate vor fi înştiinţate prin SMS şi e-mail, unde vor fi specificate noile date şi intervale orare pentru administrarea vaccinului. De asemenea, prin e-mail vor primi o nouă recipisă care conţine noile date de programare, existând, totodată, posibilitatea de vizualizare a recipisei în secţiunea „Programările mele”, direct în platformă.

„Precizăm că pentru persoanele programate în Etapa a II-a, exceptând persoanele din domeniile esenţiale, se menţine acelaşi ritm de vaccinare. Vaccinarea continuă pentru persoanele din centrele rezidenţiale, dializaţi, persoane nedeplasabile şi cele fără adăpost.

CNCAV a transmis o informare către toate centrele de vaccinare privind aceste măsuri, precum şi Procedura privind vaccinarea cu dozele Moderna, astfel încât ambele vaccinuri să fie utilizate în strictă conformitate cu caracteristicile fiecărui tip de vaccin pentru populaţia planificată”, se arată în comunicat.

CITEȘTE ȘI » Eliberare carte de identitate – GHID PRACTIC cu toate informațiile importante!

Orange Money

Orange Money lansează cardul de credit care le permite clienților să-și aleagă beneficiile

Cele mai interesante cursuri online în februarie 2021 » Diplomație, film, public speaking

Cele mai interesante cursuri online în februarie 2021 » Diplomație, film, public speaking