Vaccinul Moderna oferă protecție împotriva tulpinilor noi din Anglia și Africa de Sud, dar compania lucrează pentru un rapel îmbunătățit

vaccinul moderna

Compania americană Moderna a anunțat că ia foarte în serios noile tulpini de COVID-19, cele din Marea Britanie și Africa de Sud.

  • Conform companiei, vaccinul Moderna oferă protecție împotriva celor două tulpini mai agresive, recent descoperite, dar răspunsul în fața celei din Africa de Sud nu este la parametri optimi;
  • Moderna lucrează să vadă cum poate îmbunătăți cea de-a doua injecție, așa-numitul rapel, pentru a răspunde eficient pe un termen lung contra tulpinii din Africa de Sud.

Știrea despre vaccinul Moderna a crescut acțiunile companiei

Vaccinul Moderna și vaccinul Pfizer-BionTech sunt aprobate atât de agenția medicamentului din Statele Unite ale Americii, cât și de cea din Uniunea Europeană.

Vaccinul cu două doze al celor de la Moderna a produs anticorpi împotriva mai multor tulpini de COVID-19, inclusiv B.1.1.7 și B.1.351, identificate pentru prima dată în Marea Britanie, respectiv în Africa de Sud, potrivit unui studiu Moderna realizat în colaborare cu un institut american. Studiul nu a fost încă evaluat de comunitatea științifică, notează CNBC.

Sursa citată notează că vaccinul Moderna a generat un răspuns imun mai slab împotriva tulpinii din Africa de Sud, dar anticorpii au rămas peste nivelurile care oferă protecție împotriva virusului, compania adăugând că rezultatele pot sugera „un risc potențial de scădere mai timpurie a imunității față de noua tulpină B.1.351”.

CEO-ul Moderna: „Avem o variantă emergentă de rapel”

„Pentru că suntem precauți și vrem să valorificăm flexibilitatea platformei noastre de ARNm, avem o variantă emergentă de rapel, care candidează împotriva noii tulpini și care sperăm să facă față la alte posibile variante următoare ”, a declarat CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, într-un comunicat.

Acesta a declarat că vaccinul Moderna protejează împotriva tulpinii din Africa de Sud pe termen scurt, dar că nu e clar, deocamdată, cât o dureze răspunsul imun pe termen lung.

Acțiunile Moderna au crescut cu aproape 4% înainte de deschiderea bursei din New York.

De ce vaccinul anti-COVID câștigător ar putea fi Novavax, nu Pfizer și Moderna

Ce spune celebrul doctor Fauci despre noua tulpină

Consilierul pentru sănătate de la Casa Albă, dr. Anthony Fauci, a declarat că noile date arată că vaccinurile Covid-19 aflate în prezent pe piață ar putea să nu fie exact la fel de eficiente în protejarea împotriva noilor tulpini, care sunt mai contagioase. Unele informații spun că varianta din Africa de Sud poate „dribla” anticorpii furnizați de unele tratamente împotriva noului coronavirus.

În același timp, autoritățile din administrația Biden se așteaptă ca tulpina din Regatul Unit să devină predominantă în SUA până în martie.

Citește și:

Vaccin Pfizer BioNTech. A şasea tranşă de peste 92.000 de doze, soseşte pe 25 ianuarie în România

Ajunge vaccinul Pfizer pentru cei care s-au programat în ianuarie? „Sunt 500.000 de oameni programați până pe 8 februarie”

Opera Comică pentru Copii readuce spectacolele cu public: Erus, Pinocchio, Hänsel și Gretel

Opera Comică pentru Copii readuce spectacolele cu public: Erus, Pinocchio, Hänsel și Gretel

Spectacole deschise publicului și la Nottara, Bulandra, Teatrul de Comedie și Teatrul Mic » Ocuparea locurilor se face în ordinea sosirii

Spectacole deschise publicului și la Nottara, Bulandra, Teatrul de Comedie și Teatrul Mic » Ocuparea locurilor se face în ordinea sosirii