Zilele Bucureștilor. Biblioteca Metropolitană în zi de sărbătoare

Zilele Bucureștilor

În perioada 19-20 septembrie a.c., Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti își va deschide porțile publicului care dorește să ia parte la manifestările culturale dedicate de Zilele Bucureștilor.

Zilele Bucureștilor. Pe parcursul celor două zile, toți cei interesați vor avea ocazia să vizioneze expoziții tematice de carte și artă, de pagini din istoricul recent al capitalei, momente muzicale, lansări de carte și alte activități educative pentru copii, adolescenţi și adulți.

Proiectul Bibliotecii Metropolitane București, „Zilele Bucureștilor” urmărește să inducă sentimentul de apartenență locală, de creștere a respectului față de lucrurile lăsate de înaintași, de conștientizare a valorii patrimoniului cultural și peisagistic bucureștean, dar și de rememorare a trecutului tumultuos și nedrept.

Program special de Zilele Bucureștilor

Programul manifestărilor va include o expoziție tematică „Bucureștii în obiectivul Securității”, realizată în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, care va avea deschiderea oficială duminică, 19 septembrie, ora 16:00, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din strada Tache Ionescu 4.

O expoziție inedită care îşi propune să prezinte publicului într-o formă accesibilă şi sintetică adevărul despre trecutul recent prin frânturi de viață modelată de Securitate, căci EA, Securitatea, avea aceeași misiune: controlul, supravegherea și reprimarea opiniei cetățenilor. Imaginile și documentele expuse înfățișează acțiuni ale Securității (filaje, note informative, rapoarte, cărți de imobil) sunt incluse în prezent în fondul arhivistic al CNSAS.

Zilele Bucurestilor
Zilele Bucureștilor

Expoziția va avea caracter itinerant, astfel încât să poată fi prezentată și în alte spații/ filiale ale Bibliotecii Metropolitane București. Scopul acesteia este întelegerea cât mai obiectivă a istoriei și a modului în care aceasta s-a răsfrânt asupra persoanelor și a comunității, cât și facilitatrea dialogului intercultural și interdisciplinar cu privirea la cunoașterea istoriei locală a anilor `80.

Zilele Bucureștilor. „Povestiri despre Arcul de Triumf”

Tot duminică, 19 septembrie, ora 15.30, în sala Auditorium, cei prezenți pot viziona prezentarea digitală „Povestiri despre Arcul de Triumf”, urmând ca informațiile primite să fie practic vizualizate într-un tur ghidat „Calea Victoriei – Arcul de Triumf ” ce se va finaliza cu vizitarea celebrului monument.

De asemenea, în incinta Sediului Central, holul central, et.I, va fi pregătită o expoziție de cărți poștale din patrimonial „Colecției București” a Bibliotecii Metropolitane București, cu obiective și monumente din „Expoziția Națională de la 1906” și „Locuri celebre din București”.

Începând cu ora 18, Clubul Sportiv Municipal, vă provoacă la o lecție demonstrativă despre jocul de Scrabble, în holul central, et.II. Artistul Nicolae Dumitru vă invită la o serată muzicală, un recital de pian de mare rafinament artistic, începând cu ora 20:00, în sala Auditorium, completat de clipuri multimedia realizate de Silviu Andrei, Director de Imagine la TVR.

Intrarea este liberă.

CITEȘTE ȘI » iMapp Bucharest 2021. Show-uri de video mapping și concert Subcarpați în Piața Constituției

KINOdiseea

Festivalul Internațional de film KINOdiseea aduce la București cele mai premiate filme

Imagini spectaculoase de la Palatul Parlamentului: s-a jucat baschet în Sala Unirii

Imagini spectaculoase de la Palatul Parlamentului: s-a jucat baschet în Sala Unirii