Ziua Culturii Naţionale » Muzeul Municipiului București anunță acces gratuit la toate muzeele și casele memoriale

Ziua Culturii Naţionale » Muzeul Municipiului București anunță acces gratuit la toate muzeele și casele memoriale
Ziua Culturii Naţionale » Muzeul Municipiului București anunță acces gratuit la toate muzeele și casele memoriale

De Ziua Culturii Naţionale, Muzeul Municipiului București oferă acces gratuit vineri, 15 ianuarie 2021.

De Ziua Culturii Naţionale, intrarea va fi liberă pe parcursul întregii zile, la toate muzeele și casele memoriale din structura Muzeului Municipiului București deschise în acest moment.

Obiectivele care pot fi vizitate gratuit de Ziua Culturii Naţionale sunt: Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul George Severeanu, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei, Muzeul Victor Babeș, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici și Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

PALATUL SUȚU

viziteaza palatul sutu muzeul bucuresti

Palatul Suţu este una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti şi unul dintre puţinele imobile care au rămas nemodificate de mai bine de 150 de ani. A fost construit de Costache Suţu după planurile arhitecţilor Conrad Schwink şi Johann Veit între anii 1833 și 1835.

Adresa: Bd. I.C. Brătianu, nr. 2
Program de vizitare: Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00 (17.30 ultima intrare)

PALATUL VOIEVODAL CURTEA VECHE

184417 articol

Muzeul Palatul Voievodal Curtea Veche păstrează cele mai vechi mărturii istorice din Bucureşti, care datează din secolul al XIII-lea. Dar cel mai important lucru îl reprezintă continuitatea locuirii acestui spațiu timp de peste 500 de ani. Foarte puţine locuri din Bucureşti au această valoare istorică. Muzeul este organizat în incinta Curţii Domneşti, reşedinţă a principilor Ţării Româneşti începând din secolul al XIV-lea, și este cel mai vechi monument medieval din Bucureşti.

Adresa: Str. Franceză nr. 21-23

Ziua Culturii Naţionale » Muzee și case memoriale

MUZEUL THEODOR AMAN

758007 orig

Muzeul Theodor Aman este una dintre cele mai frumoase reşedinţe particulare din Bucureşti, construită în anul 1868 după proiectele proprietarului, pictorul Theodor Aman. De asemenea, este una dintre puţinele reşedinţe care nu au suferit modificări în decursul timpului, fiind prima casă-atelier de artist din România.

Adresa: Str. C.A. Rosetti nr. 8

Program de vizitare: Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00 (17.30 ultima intrare)

MUZEUL GEORGE SEVEREANU

04 1

Muzeul „George Severeanu” a fost reşedinţa primului director al Muzeului Municipiului Bucureşti şi reprezintă un exemplu tipic pentru arhitectura bucureşteană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Adresa: Str. Henri Coandă nr. 26
Program de vizitare: Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00 (17.30 ultima intrare)

COLECȚIA DE ARTĂ LIGIA ȘI POMPILIU MACOVEI

514537 orig

Colecţia de artă „Ligia şi Pompiliu Macovei” se află în reşedinţa particulară a donatorilor, într-un imobil ridicat la începutul secolului XX, în stil eclectic francez, pe Strada 11 Iunie din Bucureşti, în apropierea Parcului Carol I. Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei este ultima intrată în patrimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti (1992) şi reprezintă viziunea de ambientare estetică şi confort vizual a doi oameni de formaţie artistică. De neratat de Ziua Culturii Naţionale!

Adresa: Str. 11 lunie, nr. 36-38
Program de vizitare: Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00 (17.30 ultima intrare)

MUZEUL VICTOR BABEȘ

304548 orig

Muzeul Victor Babeș a fost constituit în jurul memoriei savantului de către fiul său, Mircea Babeș. Acesta din urmă a adunat lucrurile tatălui său din apartamentul de la Institutul Național de Patologie pe care l-a folosit, și le-a expus în parterul casei sale, pe care a donat-o primăriei capitalei. Muzeul se află într-o clădire construită în stilul eclectic specific anilor 1920, în partea de nord a capitalei.

Adresa: Str. Andrei Mureșanu, nr. 14A
Program de vizitare: Miercuri – Duminică, 10.00-18.00 (17.30 ultima intrare)

MUZEUL NICOLAE MINOVICI

8 4

Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici a fost ridicat la marginea Bucureștiului în 1905 pentru a deveni o veritabilă vilă de odihnă a proprietarului, un important exponent al medicinei românești de la începutul secolului al XX-lea. Însă în 1906 destinația clădirii se schimbă radical și devine adăpost pentru o vastă colecție de artă etnografică românească și primul muzeu de profil din București, inițial denumit ,,Muzeul de Artă Națională Prof. Dr. Nicolae Minovici”.

Adresa: Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1
Program de vizitare: Miercuri – Duminică,  10.00 – 18.00 (17.30 ultima intrare)

CASA MEMORIALĂ GHEORGHE TATTARESCU

Casa memoriala Gheorghe Tattarescu 20110629093449

Muzeul Gheorghe Tattarescu a fost fondat în anul 1951, odată cu donaţia casei şi a unei părţi din opera pictorului, realizată de Georgeta Werthaimer – nepoata artistului, deschiderea oficială având loc în anul 1953.

Clădirea ce adăposteşte Muzeul Gheorghe Tattarescu, declarată monument istoric în anul 1951, include un bogat patrimoniu de pictură, grafică, artă decorativă, documente şi piese de mobilier, ce au aparţinut atât artistului, cât şi familiei acestuia: Georgeta Werthaimer, Micaela Eleutheriade, Florence Werthaimer.

Adresa: Str. Domnița Anastasia, nr. 7

MUZEUL FREDERIC STORCK ȘI CECILIA CUȚESCU-STORCK

Ziua Culturii Naţionale » Muzeul Municipiului București anunță acces gratuit la toate muzeele și casele memoriale
Ziua Culturii Naţionale » Muzeul Municipiului București anunță acces gratuit la toate muzeele și casele memoriale

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck se află în nordul Bucureştilor, pe strada Vasile Alecsandri, la nr. 16. Patrimoniul muzeului constituie donația făcută în octombrie 1951 de către Cecilia Cuțescu-Storck și de fiicele acesteia, Gabriela Florica Storck și Cecilia Frederica Storck-Botez, către Sfatul Popular al Capitalei.

Adresa: Str. Vasile Alecsandri, nr. 16
Program de vizitare: Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00 (17.30 ultima intrare)

Ziua Culturii Naţionale » Reședințe și Observatorul astronomic

CASA FILIPESCU-CESIANU

6 2

În apropiere de Piața Victoriei, la intersecția dintre Calea Victoriei și Strada Sevastopol, se află reședința avocatului Constantin Cesianu. Casa Filipescu-Cesianu (1892) reprezintă amenajarea unei reședințe mai vechi, din perioada anilor 1846-1850 și este una dintre puținele reședințe aristocratice ale Bucureștilor din la Belle Epoque, rămasă fidelă proiectului inițial.

Adresa: Calea Victoriei nr. 151
Program de vizitare: Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00 (17.30 ultima intrare)

OBSERVATORUL ASTRONOMIC VASILE URSEANU

8 5

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” este pe lista obiectivelor de vizitat de Ziua Culturii Naţionale. E singurul observator astronomic din capitală deschis publicului. Ideea unui Observator Astronomic s-a conturat în 1908, când amiralul Vasile Urseanu a devenit președintele Societății Astronomice Române. Unul dintre scopurile acesteia era înființarea unui observator astronomic popular care să servească la propagarea astronomiei în rândul maselor.

Adresa: Bd. Lascăr Catargiu, nr. 21
Program:
Miercuri și duminică, 10:00  -18:00 (program expoziție și observații solare). Joi, vineri și sâmbătă, 14:00-22:00 (14:00 – 18:00, observații solare; 14:00 -22:00, program expoziție; 20:00-22:00, observații nocturne)

PINACOTECA

7 1

Palatul Dacia-România este situat în centrul istoric al Bucureștiului, pe strada Lipscani nr. 18-20. Monument istoric de valoare națională, înscris în Lista Monumentelor Istorice, face parte din „Ansamblul de arhitectură Strada Lipscani”. Clădirea ocupă colțul dintre străzile Lipscani, Smârdan și Stavropoleos, având o fațadă mai lungă pe strada Stavropoleos. Istoria acestei clădiri se îngemănează cu istoria Capitalei României. Aici se vor regăsi de acum înainte capodoperele din colecția Pinacotecii Bucureștiului, care vor putea fi admirate de români și turiștii străini deopotrivă, inclusiv de Ziua Culturii Naţionale.

Adresa: Până la deschiderea Palatului Dacia-România, o parte din colecția Pinacotecii poate fi vizitată în expoziția dedicată, organizată la Palatul Suțu – Bd. I.C. Brătianu, nr. 2.
Program de vizitare Palatul Suțu: Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00 (17.30 ultima intrare)

Citește și » Expoziţie dedicată împlinirii a 162 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu

aplicații utile pentru București

15 aplicații utile pentru București » Informații despre trafic, restaurante, parcări și filme

Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Naționale celebrată de Muzeul Național de Istorie a României