Aeroportul Otopeni are o pistă modernizată cu aprox. 25 milioane de euro + planuri pentru un nou aeroport în București?!

Aeroportul Otopeni, cel mai mare aeroport din țară, a reușit să termine lucrările de modernizare la Pista 2 într-un timp record
Aeroportul Otopeni, cel mai mare aeroport din țară, a reușit să termine lucrările de modernizare la Pista 2 într-un timp record

Aeroportul Otopeni, cel mai mare aeroport din țară, a reușit să termine lucrările de modernizare la Pista 2 într-un timp record, ceea ce permite aterizarea aeronavelor de orice mărime în București.

  • Aeroportul Otopeni, de departe cel mai circulat aeroport din România, are nevoie de lucrări de reparație și la Pista 1, cea de care se plâng mulți operatori de aeronave;
  • Conform unor informații, în următorii ani, în București ar urma să fie construit și deschis un nou aeroport, în Sudul Capitalei, denumit Aeroportul Brâncuși.

Noua pistă de pe Aeroportul Otopeni, prima reparație capitală din ultimii 24 de ani

Pista 2 are o lungime de 3,5 kilometri și o lățime de 60 de metri, din care 45 de metri reprezintă suprafaţă portantă şi acostamente de 7,5 metri, informează adevarul.ro. Această pistă a fost construită în 1987 și a mai avut o reparație importantă, în 1997. De atunci și până la actuala modernizare, pista a fost în mentenanță permanentă. Acum, când numărul de zboruri a fost redus din cauza pandemiei de coronavirus, lucrările de modernizare au avansat într-un ritm susținut și pista a fost dată în folosință.

Potrivit sursei citate, acum, capacitatea portantă PCN s-a ridicat de la 80 la 93 R/D/W/T, iar capacitatea de procesare a zborurilor pentru această pistă a crescut cu 20%.

Lucrările la noua pistă de pe Aeroportul Otopeni au fost de aproximativ 127 milioane de lei și au fost efectuate de SC Porr Construct SRL (antreprenor general) şi de SC Consitrans SRL (consultant). Lucrările de modernizare au fost finalizate în 5 luni de la începerea acestora şi au o garanţie de 73 de luni, conform sursei citate. 

Probleme cu cheltuielile: „Salariul mediu la aeroport este de 7.000 de lei brut”

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, prezent la inaugurarea noii piste de pe Aeroportul Otopeni spune că vizează dezvoltarea aeroportului, dar și o reformă consistentă a felului în care acesta arată și a cheltuielilor pe care instituția o presupune.

„Toată lumea a strâns cureaua în România, s-a trecut la program de 4 zile în loc de 5. În unele locuri s-a mers în şomaj tehnic, iar unii oameni şi-au pierdut locul de muncă. La Aeroport nu s-au făcut aceste măsuri de ajustare. Chiar s-au dat prime discreţionare. De asemenea, nu putem să cumpărăm zeci, sute de telefoane care costă 1.500 de euro şi pe care să le distribuim la toţi prietenii şi toată clientela. Ăsta nu este un sac fără fund, aici nu este un loc unde e bine, aşa că atunci când avem un prieten sau o prietenă să-l plasăm şi să vină.”

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor

„Pe bugetul de cheltuieli cu personalul am ajuns la o concluzie şi vom avea o scădere de 35 de milioane de lei. După ce aprobam bugetul urmează să intrăm şi pe schema de personal. Să vedem dacă e nevoie de restructurări. Salariul mediu în companie este la 7 mii de lei brut”, a explicat Cosmin Pestesan, directorul general la Aeroportul Otopeni, citat de stirileprotv.ro.

Aeroportul Constantin Brâncuși în Sudul Capitalei?

  • Compania românească South Development Group (SDG) a anunțat un acord cu Trillium Fund pentru dezvoltarea unui nou proiect, aeroportul Constantin Brâncuși, în sudul Bucureștiului, notează ziare.com;
  • Conform sursei citate, noul aeroport Constantin Brâncuși ar urma sa fie deschis în 2024 pentru zboruri si operațiuni cargo, urmând la scurt timp și deschiderea lui pentru traficul de curse cu pasageri.

Citește și:

Salarii Metrorex: peste 80% din angajați iau cel puțin 5000 de lei net! Care e cel mai mare salariu

Câte mașini abandonate sunt în București. Ce vor autoritățile să facă

TOP 10 companii cu cele mai mari suprafețe închiriate în sutele de clădiri de birouri din București

Muzeul Național de Geologie: cum arătau și ce sunete scoteau peste 30 de specii de dinozauri

Muzeul Național de Geologie: cum arătau și ce sunete scoteau peste 30 de specii de dinozauri

Oscar

Casele de pariuri plasează documentarul „Colectiv” în top 3 șanse să câștige Premiul Oscar, la ambele categorii