Filmul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, este între primele 15 pelicule alese de lista scurtă la Premiile Oscar, atât la categoria „Cel mai bun documentar”, cât și la „Cel mai bun film străin”. Iar casele de pariuri plasează producția în top 3 favorite la câștigarea unui premiu în ambele categorii
În urmă cu mai puțin de două săptămâni, Academia americană de film, a anunțat lista scurtă pentru Premiile Oscar din acest an. Documentarul românesc „Colectiv” a fost nominalizat la două categorii.
Filmul despre incendiul de la clubul Colectiv a concurat cu 238 de documentare și filme artistice din 93 de țări și a reușit o performanță unică în istoria cinematografiei românești: să ajungă pe lista scurtă la Oscar – cea din care se vor decide în final nominalizările -, la două categorii ale celor mai râvnite premii din industrie.
Pe 15 martie vor fi anunțate nominalizările finale pentru premiile Oscar, adică lista celor 5 filme finaliste, iar pe 25 aprilie va avea loc cea de-a 93-a gală de decernare a premiilor Oscar.
Până atunci, bookmakerii de la agenția de pariuri Betfair, plasează producția în top 3 favorite la câștigarea unui premiu Oscar în ambele categorii la care a fost nominalizată! Reacțiile pozitive din presa internațională din ultima vreme se regăsesc așadar și în cotele oferite.
„Time” este marele favorit la Oscar, „Colectiv” e pe 2!
La categoria „Cel mai bun documentar”, „Colectiv” este pe locul 2 în cotațiile caselor de pariuri! La egalitate cu producția din Statele Unite, „Dick Johnson Is Dead”.
Bookmakerii i-au oferit cota 5,0 pentru a se impune la această categorie, unde marele favorit este „Time”, cu o cotă de 1,60 pentru adjudecarea statuetei de aur. Pe locurile 4 și 5, casele de pariuri au ales „Crip Cramp” – cotă 7,00 și ”All in: The Fight For Democracy” – cota 10,00.
În top 3 și la „Cel mai bun film străin”
„Colectiv” este pe podium și la categoria „Cel mai bun film străin”, unde sunt cotate mai bine doar două alte filme, ambele din Europa. „Another Round” din Danemarca, care 2,00 pentru a câștiga marele premiul și „Quo Vadis, Aida?” din Bosnia și Herzegovina, cota 3,25.
Acestea sunt singurele două filme din cele 15 care au o șansă mai mare, conform caselor de pariuri să câștige marele premiu decât documentarul „Colectiv”. Filmul lui Alexander Nanau are cota 8,00 la această categorie. În urma lui sunt cotate „Dear Comrades” cu cota 12,00 și „La Llorona” cu cotă 15,00.
„O capodoperă, indiferent de moment”
„Colectiv” a fost desemnat cel mai bun film documentar din 2020, într-un top al revistei Rolling Stone.
„Urmărind «Colectiv» când a avut premiera la festivalul de toamnă de anul trecut, a fost ușor de observat că este o capodoperă plană, indiferent de moment. Să-l urmăriți acum înseamnă să experimentați ceva și mai profund. Este o poveste a incapacității unei națiuni de a avea grijă de cetățenii săi. Este o poveste despre un Guvern mai preocupat să-și umple propriile buzunare și de a se mențiune la putere”, spun cei de la Rolling Stone despre filmul regizat de Nanau.
Aprecieri la nivel internațional
Zeci dintre cele mai mari publicații ale lumii, printre care New York Times, The Telegraph, Financial Times, The Guardian și Los Angeles Times, au scris despre filmul documentar „Colectiv”.
„Mi-aș fi dorit să știu cum un ziar sportiv, Gazeta Sporturilor, care prezintă de obicei echipe de fotbal în titlurile sale, a cultivat o echipă de investigație atât de uimitoare”
Manohla Dargis a notat în The New York Times:
Iar Ian Herbert în Daily Mail adaugă: „Colectiv este un film documentar pentru vremurile noastre, care va răsuna în toate locurile în care oficialii guvernamentali mint în mod flagrant pentru a-și camufla incompetența. Și în toate acele locuri în care reporterii – cei care se întreabă, sapă și nu se tem să ridice telefonul – au fost considerați produse de unică folosință”.