10 alimente care pot reduce nivelul de stres. Ce spun experții consultați de CNN

stres

Stresul este inamicul numărul 1 al epocii. De aceea, e foarte important modul în care controlăm nivelul de stres la care suntem supuși, iar alimentele pe care le consumăm sunt foarte importante în această luptă.

  • Un bun control al alimentației poate contracara inflamația din corp provocată de stres și poate răspunde nivelului ridicat din hormonul cortizol, care poate duce la creșterea glicemiei, precum și la creșterea poftei de mâncare și, implicit, a greutății;
  • Felicia Porrazza, un dietetician din Philadelphia, care ajută clienții stresați să găsească modalități naturale de a-și îmbunătăți starea generală de sănătate, a explicat pentru CNN care sunt alimentele cele mai bune pentru a ține sub control nivelul de stres.

1. O gamă largă de ulei de pește

Încercați anșoa, sardine și hering, pe lângă somon, păstrăv și macrou. Aceste alimente sunt o sursă bogată de acizi grași omega-3 care stresează, cunoscut sub numele de DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic), care joacă un rol important în sănătatea creierului. Felicia Porrazza explică: „Creșterea acizilor grași omega-3 poate ajuta la reglarea modului în care corpurile noastre se ocupă de stres”.

Celebrul Omega 3 se „opune” cortizolului și poate ajuta și în cazul depresiilor, notează medicul. Deficiența de acest ulei esențial blochează un răspuns corespunzător pentru stres;

market 3064479 1280
Peștele proaspăt este o sursă excelentă de Omega 3

2. Vitamina B12 scade anxietatea!

Midiile, scoicile și stridiile sunt bogate în vitamina B12 pe lângă Omega-3, iar ambele substanțe nutritive importante pentru dietele ce ajută la scăderea nivelului de anxietate din organism.

  • Vitaminele B, inclusiv vitamina B12, ajută la menținerea sistemului nervos, iar stresul poate provoca o ușoară creștere a cerințelor organismului pentru aceste vitamine;
  • Deficiențele de vitamina B pot duce la iritabilitate, letargie și depresie.
  • Deoarece vitamina B12 nu este produsă de plante, persoanele vegane sunt nevoite să folosească diferite suplimente.

3. Eterna Vitamina C

  • Ardeiul roșu și verde, portocalele, grapefruitul și pătrunjelul sunt bogate în vitamina C, iar aceasta are efecte antidepresive, îmbunătățește dispoziția și poate fi de ajutor în tratarea tulburărilor legate de stres;
  • Pentru a-ți crește aportul de vitamina C, urmăriți să includeți cel puțin un fruct în dietă, ca gustare.
tangerines 1721590 1280
Portocalele, clementinele sau mandarinele sunt o sursă bogată de Vitamina C

10 locuri pentru un brunch delicios în București

4. Carbohidrații „sănătoși” și serotonina

Carbohidrații pot contribui la creșterea producției de serotonină în creier, care influențează stărea noastră de spirit. „Serotonina este un neurotransmițător care ajută la fericire și bunăstare”, a spus Porrazza.

  • Cerealele integrale și legumele pot ajuta la creșterea nivelului de serotonină, deoarece fac triptofanul, un aminoacid responsabil pentru creșterea de serotonină, mai disponibil pentru creier;
  • Carbohidrații, cum ar fi soia și mazărea, furnizează, de asemenea, o doză mică de proteine, care pot ajuta la echilibrarea nivelului de glucoză din sânge. Acest beneficiu este important, deoarece fluctuațiile glicemiei pot provoca iritabilitate și pot agrava nivelurile de stres.

Dar atenție la carbohidrații ultra-procesați

Dacă măncăm prea mulți carbohidrați foarte prelucrați, care sunt încărcați cu zahăr și care nu au proteine sau grăsimi sănătoase, cum ar fi fursecurile și dulciurile, putem experimenta oscilații rapide ale zahărului din sânge „și asta te poate face să te simți mai stresat”, a adăugat Martha McKittrick, un dietetician din New York.

5. Alimentele fermentate: bun-venit varză murată!

Alimentele fermentate precum iaurtul, chefirul sau varza murată conțin bacterii prietenoase cunoscute sub numele de probiotice, care au capacitatea de a reduce stresul și nivelul de cortizol. De fapt, studiile cu probiotice sugerează o legătură cauzală între microflora intestinală și răspunsul la stres.

  • Probleme cu timiditatea? Alimentele fermentate pot ajuta și la reducerea simptomelor anxietății sociale, au arătat cercetările.
  • Aceste alimente bogate în probiotice pot ajuta, de asemenea, la controlul gândurilor negative care sunt asociate cu dispoziții scăzute.
  • Cum funcționează totul? Bacteriile intestinale produc aproximativ 95% din aportul de serotonină al organismului nostru, ceea ce poate afecta pozitiv modul în care ne simțim.

Alte 5 sfaturi rapide și utile pentru o dietă care să coboare nivelul de stres din organism

  • Alimentele bogate în magneziu sunt importante, deoarece acesta este un mineral pe care organismul îl consumă adeseori când este stresat. Unde găsim magneziu? „Aceleași legume verzi cu frunze, nuci și semințe; leguminoase; și cereale integrale”, explică McKittrick.
  • Mânâncă gustări care crănțăne! Da, sună ciudat, și poate duce cu mintea la chipsuri, dar nu despre asta e vorba. Un morvoc tăiat, un măr feliat, „abilitatea de a face ceva cu mâinile care să te scoată dintr-o situație de stres”, pot ajuta;
  • Ceaiurile verde și negru sunt bogate în teanină, un aminoacid care ajută la reducerea stresului. Aceste ceaiuri sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, care pot ajuta la reducerea efectului oxidativ din organism și ajută la protejarea împotriva bolilor;
  • De asemenea, mai puțină cafeină. „Cofeina are efecte asupra creierului și sistemului nervos și poate crește nivelul de cortizol”;
  • E important să nu treacă prea mult timp fără o gustare, maximum 4-5 ore. Acest lucru poate provoca scăderea zahărului din sânge, ceea ce poate agrava stresul.

Citește și:

Cele mai tari cafenele din București » De la cereal și juice bar la locații „instagramabile”

5 seriale de văzut în 2021: de la cel mai subestimat SF la ultimul sezon de Better Call Saul

clădiri de birouri

TOP 10 companii cu cele mai mari suprafețe închiriate în sutele de clădiri de birouri din București

Unirea Principatelor Române

Cum au fost sărbătoriți în București 162 de ani de la Unirea Principatelor Române