Cum au fost sărbătoriți în București 162 de ani de la Unirea Principatelor Române

Unirea Principatelor Române

Unirea Principatelor Române. Azi, 24 ianuarie 2021, se împlinesc 162 de ani de la Mica Unire, momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866).

Evenimentul a fost marcat în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor cu ceremonii militare şi religioase. „Din motive de securitate sanitară, participanţii la evenimente nu se vor prinde în Hora Unirii, aşa cum se întâmpla în anii anteriori”, a transmis, printr-un comunicat, MApN.

Unirea Principatelor Române » Coroane la statuia lui Cuza

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au participat, de la ora 12.30, la ceremonia depunerii de coroane şi jerbe de flori la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române din Bucureşti.

Preşedintele senatului, Anca Dragu, a depus o coroană de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Patriarhiei Române, în cadrul ceremoniilor organizate de către Ministerul Apărării Naţionale, cu ocazia împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. ”Aceşti 162 de ani sunt moştenirea noastră, reprezintă obligaţia de a duce mai departe modernizarea statului român”, a transmis Anca Dragu.

Unirea Principatelor Române » Mesajul președintelui Iohannis

De asemenea, a fost depusă o coroană de flori şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis, fără ca acesta să fie prezent la eveniment.

„Aducem astăzi un omagiu triumfului idealului Unirii Principatelor Române din 1859. Într-o simbioză politică şi socială cu adevărat istorică, poporul şi elitele vremii şi-au impus ţelul în interiorul şi în afara graniţelor: unitatea românilor din cele două Principate, Moldova şi Ţara Românească. Acest moment strălucit nu s-ar fi putut înfăptui fără contribuţia decisivă a unei personalităţi remarcabile. Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti, a fost un eveniment gândit cu iscusinţă de cei din interiorul şi din afara statului, români devotaţi şi prieteni străini care au susţinut nobilul ideal al Unirii”

Klaus Iohannis

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a luat parte la ceremoniile legate de Unirea Principatelor Române care au loc la Focşani, în Piaţa Unirii, începând cu ora 12.45.

Unirea Principatelor Române » Slujbe și rugăciuni

La Sfânta Liturghie oficiată duminică în Catedrala Patriarhală vor fi pomeniţi domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi toţi cei care, în urmă cu 162 de ani, au înfăptuit Unirea Principatelor Române în clădirea Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei.

„După Sfânta Liturghie, începând cu ora 12.00, va fi săvârşită slujba de TE DEUM ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ”, anunţă reprezentanţii Bisericii Ortodoxe.

Ierarhii, preoţii şi diaconii Bisericii Ortodoxe vor oficia un TE DEUM în toate bisericile, iar la sfârşitul slujbei vor fi trase clopotele timp de un minut.

Unirea Principatelor Române » Acces gratuit la muzee şi case memoriale

Obiectivele care au putut fi vizitate gratuit sunt: Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul George Severeanu, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei, Muzeul Victor Babeș, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici și Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Și Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a prezentat publicului, în cadrul programului „Exponatul lunii”, micro-expoziția „Stemele Principatelor Unite”.

La Muzeul Satului a fost organizat un târg al meșterilor populari cu icoane, păpuși, măști populare, accesorii din blană sau marionete. Copiii au participat la o serie de ateliere de bricolaj, povești și poezie dedicate Micii Uniri, iar Asociaţia „Tradiţia militară” a susținut pe aleile muzeului o demonstrație militară în uniforme de epocă.

Unirea Principatelor Române » Emisiune speciale la TV

Emisiunile pot fi urmărite în direct sau în reluare pe TVR Plus, AICI!

În transmisiune directă de la Iaşi, „Uniţi în cuget şi-n simţiri. 162 de ani de la Unirea Principatelor”, a fost difuzată de la ora 11.30, pe TVR 3 şi TVR Moldova. Gabriela Baiardi de la TVR Iaşi dialoghează cu prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, profesor de Istorie contemporană la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cea mai veche instituţie academică din România.

Paula Seling e prezentă pe întreg parcursul zilei la TVR 3. Artista a înregistrat, în exclusivitate pentru TVR, la Ateneul Român, propria versiune a „Horei Unirii”.

Documentarul „Unioniştii”, difuzat de la 13.30, şi aminteşte de cele trei mari personalităţi politice şi culturale care au susţinut Unirea alături de Alexandru Ioan Cuza – Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri şi Costache Negri.

Unirea Principatelor Române » Călătorie muzicală

De la 17.00, pe TVR 3 va fi difuzat evenimentul „Identitate naţională prin muzică şi artă”, realizat de Televiziunea Română cu sprijinul Ministerului Culturii. Amfitrioană este actriţa Alexandra Velniciuc, va ghida o călătorie muzicală prin Palatul Regal de la Bucureşti, sediul Muzeului Naţional de Artă al României, printre capodoperele pictate de unii dintre cei mai reprezentativi artişti români ai secolului al XIX-lea. 

De la ora 22.05, va fi redifuzat episodul din „Unirile Românilor” dedicat datei de 24 ianuarie 1859.

O ediţie specială a pregătit şi TVR 1, de la ora 17.00, în cadrul emisiunii „Omul si timpul”. Dezbaterea moderată de Rafael Udrişte îi are invitaţi pe conf. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, şi pe George Damian, jurnalist şi istoric. Ei vor discuta despre contextul diplomatic european care a favorizat Unirea Principatelor, precum şi rolul Franţei şi al lui Napoleon al III-lea în realizarea Unirii din 1859. Această ediţie specială va fi urmată, de la 17.50, de un documentar-dezbatere despre Ecaterina Teodoroiu cu titlul: „Cine esti tu, Cătălina?”.

TVR 2 marchează Ziua Unirii Principatelor, de la 10.00, cu premiera documentarului „Cetăţi pe colinele Iaşiului”, semnat de Elena Dinu, iar de la 10.30, cu „Iaşii marilor iubiri“, documentarul despre Elena Cuza, soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. De la ora 15.00, va fi redifuzată o ediţie dedicată acestei zile din cadrul emisiunii „Drag de România mea!”. De la ora 20.10, TVR 2 a programat, la „Duminica filmului românesc”, producţia „Rug şi flacără”, în regia lui Adrian Petringenaru, cu Ion Caramitru, Florin Piersic, Teofil Vâlcu, Ilarion Ciobanu şi Dorel Vişan în distribuţie.

Pe TVR Internaţional va putea fi urmărit, de la ora 15.50, spectacolul de teatru „Povestea Unirii”, urmat, de la ora 17.15, de ediţia specială TVR 1 „Omul si timpul” (preluată de TVR Moldova de la 17.30).

Unirea Principatelor Române » Declarația ministrului Culturii

„24 ianuarie este o zi importantă pentru români şi ne-o amintim an de an, pentru că unirea celor două principate române a reprezentat un prim pas important către formarea şi consolidarea statului modern român. A fost momentul de la care au început reformele administrative, politice, economice şi sociale sub conducerea noului domnitor. România a avut conducători vizionari care ne-au creat ca neam şi au rămas în istorie prin faptele lor. Îi cinstim an de an pentru moştenirea lăsată şi o transmitem mai departe generaţiilor viitoare”

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii

Citește și » Excursii de weekend din București » Cele mai frumoase castele și cetăți din România

stres

10 alimente care pot reduce nivelul de stres. Ce spun experții consultați de CNN

Piața Unirii din București

Piața Unirii din București: cum a primit acest nume și alte detalii interesante