Excursii de weekend din București » Cele mai frumoase castele și cetăți din România

Excursii de weekend din București » Cele mai frumoase castele și cetăți din România
Excursii de weekend din București » Cele mai frumoase castele și cetăți din România

Excursii de weekend din București » România nu duce lipsă de castele, cetăți, biserici fortificate vechi de sute de ani, care pot fi vizitate, admirate și fotografiate.

Iată-le pe cele mai importante dintre acestea, unde puteți petrece o zi sau un weekend lung, pentru a le explora în liniște!

Excursii de weekend din București » Cele mai frumoase castele

Castelul Iulia Hașdeu, Câmpina, județul Prahova
1h20 de București

A fost construit de academicianul și omul politic Bogdan Petriceicu Hașdeu pentru a o comemora pe fiica sa, Iulia, care a murit de tuberculoză la 18 ani. Vizitatorii care trec pragul muzeului pot admira portretele membrilor familiei Hașdeu, obiectele familiei Hașdeu, fotografii și documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, manuscrise și colecții ale revistelor conduse de marele filolog ori la care acesta a colaborat, ediții princeps ale cărților savantului, precum și tablouri valoroase semnate de pictori renumiți ca Sava Henția, Nicolae Grigorescu, G.D. Mirea sau Diogene Maillart. De asemenea, în ansamblul expoziției un loc important îl ocupă preocupările spiritiste ale lui B. P. Hașdeu.

În templul de la Câmpina, Hașdeu şi-a continuat disperat practicile spiritiste, încercând să comunice cu fiica plecată dintre cei vii. Era convins că sufletul fetei îl ghida. Se spune că, anterior, printr-o astfel de şedinţă de spiritism, Hașdeu a primit de la Iulia planurile de construcţie ale Castelului din Câmpina, o clădire stranie şi futuristă pentru acea epocă. De menţionat că această construcţie, alături de monumentul funerar al Iuliei Hașdeu, din cimitirul bucureştean Bellu, sunt unicele temple spiritiste din lume.

Castelul Peleș, Sinaia, județul Prahova
2h de București

pees
Excursii de weekend din București » Castelul Peleș

Castelul Peleș, reședința de vară a regilor României, este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea. Perfect pentru excursii de weekend din București.

Intrarea pe holul principal al castelului are un tavan de sticla detașabil cu ajutorul unui motorul electric. De asemenea, castelul avea încălzire proprie și lift intern într-o perioadă în care aceste lucruri erau considerate lux. Confortul era completat de opulenta tradițională. Marmura de Carrara a fost folosită pentru finisarea diverselor ornamente din castel, de la vase de ceramică la fântâna internă și sălile maure. Sala armelor conține peste 4000 de obiecte din Europa și Orientul Mijlociu.

Castelul Pelișor, Sinaia, județul Prahova
2h de București

Castelul Pelișor este un palat de mici dimensiuni construit pe domeniul castelului Peleș. A fost construit din dorința regelui Carol I, ca reședință a principilor moștenitori Ferdinand și Maria. Deține o valoroasă colecție de artă decorativă aparținând Art-Nouveau-ului și numeroase lucrări ale Reginei Maria, care l-a numit casa visurilor ei. Pe 3 noiembrie 2015 a avut loc un ceremonial militar al „Întoarcerii Inimii Reginei Maria”, de la Muzeul Naţional de Istorie (unde s-a aflat timp de 44 de ani), via Palatul Regal, la Pelişor.

Caseta cu inima reginei, acoperită cu steagurile României și Marii Britanii şi escortată pe tot parcursul drumului de soldați ai Regimentului de Gardă ”Mihai Viteazul” și de jandarmi călare, a ajuns atunci la Castelul Pelișor, unde, după o ceremonie care a avut loc doar în prezența Familiei Regale, a reprezentanților Guvernului, Bisericii și Armatei, a fost depusă în Salonul de Aur din Castelul Pelișor, locul în care inima Reginei Maria a încetat să bată la 18 iulie 1938 şi unde va rămâne pentru eternitate.

Castelul Cantacuzino, Bușteni, județul Prahova
2h de București

De o mare valoare arhitectonică, istorică, documentară și artistică, a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României între 1899-1900, 1904-1907. Castelul, construit în stil neoromânesc, este înconjurat de un parc ale cărui alei te poartă spre cascade, fântâni arteziene și grotă. Castelul posedă o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor de boieri încuscriți cu cantacuzinii și o friză de picturi votive cu iluștrii membri ai familiei Cantacuzino din ramura munteană.

Castelul Bran, județul Brașov
2h30 de București

castelul bran
Excursii de weekend din București » Castelul Bran

Situat în Pasul Rucăr-Bran, a prins contur în 1377. Inițial, Castelul Bran a fost o cetate militară de apărare. Cetatea a fost transformată în reședință regală în anul 1920, odată cu intrarea în proprietatea reginei Maria.

Este celebru în întreaga lume pentru mitul Contelui Dracula. Personajul romanului cu acelaşi nume scris la sfârsit de veac XIX de irlandezul Bram Stoker, este un conte transilvan, stăpân al unui castel ridicat undeva pe vârf de stâncă înaltă, de unde străjuie valea râului şerpuind prin Principatul Transilvaniei. El este adesea confundat cu Vlad Tepeş, prinţul valah, domn peste castelul, azi ruină, din Principatul Valahia. Cum Castelul Bran este singurul din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker, lumea întreagă se referă la el ca fiind Castelul lui Dracula. O atracție potrivită pentru excursii de weekend din București.

Castelul Sturdza, Miclăușeni, județul Iași
4h40 de București

Cunoscut și sub denumirea de Palatul Sturdza, este un castel în stil neogotic construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza și soția sa, Maria. Ansamblul este format din 3 monumente: Biserica „Sf. Voievozi” – „Buna Vestire”, Castelul Sturza și parcul. În interior, castelul avea scări centrale din marmură de Dalmația, mobilier din lemn de trandafir, minuțios sculptat, sobe din teracotă, porțelan sau faianță, aduse de peste hotare, parchet cu intarsii din esențe de paltin, mahon, stejar și abanos, confecționat de meșteri austrieci și având motive geometrice și florale. Plafoanele și pereții interiori au fost pictați în ulei, pe ele aflându-se înscrise numeroase dictoane în limba latină.

Castelul Bethlen-Haller – Jidvei, județul Alba
5h10 de București

Atestată documentar încă din 1177, Cetatea este dăruită de către regele Matei Corvin domnitorului moldovean Ștefan Cel Mare, împreună cu o plantație de viță-de-vie în satul Velț, în 1489. În 1624 a început construcția castelului pe care îl putem vizita și azi. Construcție unică, reprezentativă pentru Renașterea târzie din Transilvania, castelul a fost ridicat în locul unui conac mai vechi al familiei Bethlen.

După anul 1989, castelul a fost revendicat și retrocedat familiei Haller, de la care a fost cumpărat de familia Necşulescu. Printr-un amplu proces de restaurare, prin care s-a urmărit îndepărtarea intervențiilor anterioare și evidențierea arhitecturii și simplității originale a spațiilor, familia Necșulescu a readus castelul la lumină, transformându-l totodată într-un simbol de preț al Jidvei.

Castelul Corvinilor din Hunedoara
5h30 de București

Clipboard01 11
Excursii de weekend din București » Castelul Corvinilor

Este cetatea medievală a Hunedoarei și unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinații de basm din Europa”. Cetatea a fost una dintre cele mai mari și vestite proprietăți ale lui Iancu de Hunedoara, ridicată în 1458.

Pe blazonul familiei Corvinilor este inscripționat un corb care ține în cioc un inel de aur. Atribuirea acestui simbol al familiei are o legendă. Se spune că Iancu de Hunedoara era fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasă femeie din Țara Hațegului, pe nume Elisabeta. Pentru a o feri de necinste, regele îi dă de soț pe unul din vitejii săi, Voicu, dăruindu-i totodată și un inel ca dar pentru copilul nenăscut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va crește și va merge la curtea regală.

În timpul unei călătorii făcute de familia lui Voicu, poposind pentru a prânzi, inelul este uitat pe o margine a ștergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de strălucirea inelului, îl fură încercând să plece cu el. Copilul Iancu de Hunedoara ia un arc si săgetează corbul, recuperând astfel inelul. Atunci când crește și ajunge la curtea regală, povestește această pățanie, iar regele, impresionat, decide ca simbolul familiei hunedorenilor să fie corbul cu inel de aur în cioc.

O locație extrem de interesantă și foarte populară pentru excursii de weekend din București.

Castelul Tepeș
Str. General Candiano Popescu nr. 6, București

Turnul de apă „Cetatea lui Țepeș Vodă”, cunoscut sub denumirea Castelul Vlad Țepeș din București, a fost ridicat în 1906 în Parcul Carol I, cu ocazia organizării Expoziției Generale Române dedicată împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I al României, 25 de ani de la proclamarea Regatului României și 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani. Este este copia fidelă a cetăţii Poenari.

Excursii de weekend din București » Alte castele din România care pot fi vizitate, la distanță mai mare de Capitală

Castelul Kemeny, județul Mureș
5h40 de București

Un castel absolut remarcabil, aflat în localitatea Brâncovenești, nu departe de Reghin. Aparține unor vechi familii nobile maghiare. Actualul castel a inceput a fi construit in sec. al XV-lea de către familia nobilului Losonczi Dezsőfi. În următorii 150 ani proprietarii domeniului s-a schimbat de mai multe ori, ajungând în familia Kemény începând cu 1648. Datorita inițiativei ultimului conte purtând același nume cu strămoșul său, Ioan Kemeny, care în 1926 a invitat în castel 28 dintre cele mai proeminente personaje literare ale timpului, la castelul de la Brâncovenești este fondata asociația culturala ardelenească Helikon. Din acest moment, timp de 20 de ani, castelul a devenit centrul întâlnirilor literare ale scriitorilor ardeleni de limbă maghiară, dar nu numai.

Castelul Regal de la Săvârșin, județul Arad
6h de București

Castelul Regal de la Savarsin3
Excursii de weekend din București » Castelul Săvârșin

O altă locație foarte populată pentru excursii de weekend din București, castelul regal de la Săvârșin este un conac deținut de familia regală română și situat pe domeniul de la Săvârșin, din județul Arad. Pe locul clădirii actuale se găsea în secolul al XVIII-lea castelul familiei nobiliare Forray. Acest castel a fost construit între anii 1650-1680. La 9 iunie 1784 de aici a fost răpit vicecomitele Andras Forray (senior) de către haiducii conduși de Petre Baciu. Șeful administrației comitatului a fost eliberat numai după satisfacerea revendicărilor haiducilor de către însuși împăratul Iosif al II-lea. Nu peste mult timp, la 3 noiembrie 1784 au sosit aici cetele lui Horea, Cloșca și Crișan, cărora li s-au alăturat iobagii de pe domeniu, care au refuzat să se opună răsculaților.

Castelul Banffy, Bonțida, județul Cluj Napoca
6h30 de București

Este unul din castelele care reprezintă cu desăvârșire Barocul Transilvan. Înainte de realizarea lui, pe acest loc a existat o reședință nobiliară, mai exact, un conac, această clădire fiind atestată documentar după anul 1640. Clădirea a fost construită de către Dionisie Banffy al-II-lea, comite de Dăbâca și Cluj. Construcția a fost concepută să aibă forma literei ”L”, fortificată cu ziduri de incintă dispusă în formă de dreptunghi cu turnuri de poartă înalte la intrare. Castelul de la Bonțida a avut mult de suferit în cursul secolului al XX-lea. În 1944 a fost transformat în spital de companie. Trupele germane l-au jefuit și devastat, ca răzbunare față de atitudinea politică a proprietarului acestuia, contele Miklos Banffy, care inițiase negocieri între România și Ungaria pentru ca ambele tabere să lupte împotriva Germaniei.

Prințul Charles a fost cucerit de arhitectura castelului și dorește restaurarea lui, fiind convins că odată reabilitat castelul va deveni o adevărată atracție turistică.

Castelul Banffy a devenit şi mai cunoscut în ultimii 5 ani, deoarece aici este organizat festivalul Electric Castle la care participă anual zeci de mii de oameni.

Castelul Nako, județul Timiș
7h40 de București

Castelul Nako din Sânnicolau Mare (judeţul Timiş) a fost construit în anul 1864 de contele Nako Kálman, devenind apoi reşedinţa familiei Nako în Banat. A fost declarat monument istoric, în prezent fiind sediul Casei de Cultură a oraşului. Are numai puţin de 99 de încăperi şi este străjuită de un turn în stil medieval. Castelul era cândva un veritabil muzeu. Proprietarii conacului au avut o bibliotecă cu peste 5.000 de volume, picturi, statui, mobilă sculptată, un altar Cinquecento, porţelanuri rare.

Castelul Károlyi, județul Satu Mare
8h35

50.Castelul K rolyi din Carei 1
Excursii de weekend din București » Castelul Karolyi

Considerat Peleșul Transilvaniei, a renăscut cu fonduri europene. După o investiţie de 5 milioane de euro, castelul cu o istorie de peste 500 de ani primește acum în jur de 40.000 de vizitatori pe an. Povestea familei Karolyi începe în 1482, când pe locul unde se află castelul a fost construită o casă din piatră. Un secol mai târziu, locuinţa a devenit o cetate cu rol de apărare împotriva turcilor. În 1794 contele Karlolyi Jozsef a dărâmat fortăreaţa şi a construit castelul. După ce familia Karolyi a părăsit-o, clădirea a adăpostit un cazino în perioada interbelică şi şcoala militară maghiară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Castelul a intrat în posesia statului român în 1944, iar din anii ’90 este în administrarea primăriei din Carei.

Excursii de weekend din București » Cetăți care merită explorate

Cetatea Râșnov, județul Brașov
2h30 de București

Potrivită pentru excursii de weekend din București, Cetatea Râșnov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orașului Râșnov din județul Brașov, unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datează din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificației din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni la începutul sec. al XIII-lea.

Cetatea Făgărașului, județul Brașov
3h30 de București

Cetatea Făgăraş are o istorie de peste 600 de ani şi a fost locul balurilor organizate de doamna Stanca, cetate de apărare, dar şi închisoare. Acum este muzeu şi merită vizitat. Este unul dintre cele mai frumoase castele din lume, potrivit jurnalistilor de la Hopper. Cetatea era aproape necunoscută în urmă cu câţiva ani. S-au făcut însă investiţii şi o promovare susţinută, iar în 2016, numărul turiştilor care i-au trecut pragul a depăşit 130.000. A fost inclusă de renumitul site de turism Hopper într-un al celor mai frumoase castele din lume, fapt care a adus la Făgăraş şi mulţi turişti străini.

Cetatea are 66 de încăperi, întinse pe cinci niveluri. Turiştii pot admira arhitectura cetăţii, dar pot vedea şi temutele obiecte sau camerele de tortură. Cetatea poate fi vizitată între orele 10.00 şi 19.00, iar un bilet costă 15 lei pentru aduţi şi 7 lei pentri copii. Turiştii pot vizita în acelaşi preţ şi Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat“, care se poate mândri cu un patrimoniu de peste 20.000 de piese.

Cetatea de Baltă, Alba
5h de București

Cetatea de Balta
Excursii de weekend din București » Cetatea de Baltă

Actualul castel datează de la sfârșitul sec. al XVI-lea – prima jumătate a sec. al XVII-lea. Anul exact al începerii constructiei, la fel ca şi beneficiarul, sunt momentan incerte. Construcția se încheie în jurul anului 1624, când domeniul îi aparține lui István (Ștefan) Bethlen de Iktár, fratele principelui Transilvaniei, Gábor (Gabriel) Bethlen de Iktár. Castelul are un plan tipic renascentist, constând într-un volum compact, rectangular, fără curte interioară, cu 5 turnuri acoperite. Dintre ele, patru sunt circulare și amplasate la colțuri, și prezintă la partea superioară guri de păcură. Al cincilea turn, alipit uneia din fațadele secundare, are formă octogonală și adăpostește o scară secundară din lemn, frumos conservată astăzi.

Cetatea Neamț
5h20 de București

Cetatea Neamț sau Cetatea Neamțului este o cetate medievală din Moldova, situată în apropierea orașului Târgu Neamț si la aproximativ 46 km de orașul Piatra Neamț. Așezată aproape de vârful cel mai înalt al Culmii Pleșului, cetatea face parte din categoria monumentelor medievale de valoare excepțională din România. Poziția strategică de care a beneficiat și prezența în evenimentele marcante pe care le-a cunoscut această parte a țării demonstrează că Cetatea Neamțului a fost una dintre cele mai bine întărite cetăți de care a dispus statul medieval moldovenesc.

Excursii de weekend din București » Biserici fortificate din Transilvania

Satele transilvane cu biserici fortificate constituie fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, deoarece s-a considerat că oferă o imagine plină de viață a peisajului cultural din sudul Transilvaniei. Satele din această zonă sunt caracterizate de un sistem specific de cultivare a terenului, un model de așezare și organizare a gospodăriilor țărănești păstrat încă din Evul Mediu. Localitățile sunt dominate de bisericile lor fortificate, care ilustrează perioadele clădirii din secolul al XIII-lea și până în secolul al XVI-lea.

În total sunt șapte sate, iar acestea sunt cele mai interesante puncte de vizitat în excursii de weekend din București:

Biserica evanghelică fortificată din Biertan, județul Sibiu
4h45 de București

81.Biserica evanghelic fortificat din Biertan 1
Excursii de weekend din București » Biertan

Cetatea din Câlnic, județul Alba
4h30 de București

maxresdefault 1 1
Excursii de weekend din București » Câlnic

Biserica unitariană fortificată din Dârjiu, județul Harghita
4h10 de București

4 6866043 mediafax foto daniela mezey
Excursii de weekend din București » Dârjiu

Biserica fortificată din Prejmer, județul Brașov
2h45 de București

panzio arkos 35
Excursii de weekend din București » Prejmer

Biserica fortificată din Saschiz, județul Mureș
4h de București

111 126 660x330 1
Excursii de weekend din București » Saschiz

Biserica evanghelică fortificată din Valea Viilor, județul Sibiu
4h30 de București

Biserica evanghelica fortificata din Valea Viilor 103
Excursii de weekend din București » Valea Viilor

Biserica evanghelică fortificată din Viscri, județul Brașov
3h45 de București

0445a2a978c413ca2af55a541f777a09
Excursii de weekend din București » Viscri

Citește și » Excursie de o zi din București: pârtia Sinaia și alte zone de schi și zăpadă

Turist fugărit de urs

VIDEO Turist fugărit de urs pe pârtia Clăbucet, din Predeal

clădiri de birouri

TOP 10 companii cu cele mai mari suprafețe închiriate în sutele de clădiri de birouri din București