Într-un fel sau altul, Bill Gates a fost în centrul atenției în 2020, fie că a fost vorba despre implicarea în lupta anti-COVID sau diverse teorii ale conspirației. Totuși, nu asta ne interesează acum.
Magnatul american în vârstă de 65 de ani este recunoscut ca un avid cititor. Bill Gates a făcut o listă de „cărți bune într-un an prost”, pe care le recomandă pe blogul personal.
Iată titlurile, în engleză, fiindcă nu sunt (încă) traduse în România, și explicațiile date de Bill Gates:
- The New Jim Crow: Mass Incarceration in the Age of Colorblindness, de Michelle Alexander.
Bill Gates: „Ca mulți alți oameni albi, am încercat să îmi aprofundez înțelegerea asupra rasismului sistemic din Statele Unite. Cartea lui Alexander oferă o privire deschisă asupra modului în care sistemul de justiție penală vizează în mod nedrept comunitățile de culoare și, în special, comunitățile negre. Este deosebit de bun să explicăm istoria și cifrele din spatele încarcerării în masă”; - Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World, de David Epstein.
Bill Gates: „Am început să urmăresc munca lui Epstein după ce am urmărit fantasticul său discurs TED din 2014 despre performanța sportivă. În această carte fascinantă, el susține că, deși lumea pare să ceară din ce în ce mai mulți oameni specializați în propriile domenii – de fapt, avem nevoie de mai mulți oameni „care îmbrățișează experiențe și perspective diverse în timp ce progresează”. Exemplele merg de la Roger Federer și Charles Darwin și până la experți sovietici din epoca Războiului Rece”; - The Splendid and the Vile: A Saga of Churchill, Family, and Defiance During the Blitz, de Erik Larson.
Bill Gates: „Uneori cărțile de istorie ajung să se simtă mai relevante decât și-ar fi putut imagina autorii. Acesta este cazul cu această relatare strălucitoare a anilor 1940 și 1941, când cetățenii englezi petreceau aproape fiecare noapte înghesuiți în subsoluri și stații de metrou, în timp ce Germania încerca să-i bombardeze pentru a-i supune. Frica și anxietatea pe care le-au simțit – deși mult mai severe decât ceea ce trăim cu COVID-19 – părea familiară. Larson vă oferă un sentiment viu despre cum a fost viața pentru cetățenii obișnuiți în această perioadă îngrozitoare. Domeniul său de aplicare este prea restrâns pentru a fi singura carte pe care ați citit-o vreodată despre cel de-al doilea război mondial, dar este o completare excelentă pentru literatura axată pe acea perioadă tragică”; - The Spy and the Traitor: The Greatest Espionage Story of the Cold War, de Ben Macintyre.
Bill Gates: „Acest reportaj se concentrează pe Oleg Gordievsky, un ofițer KGB care a devenit agent dublu pentru britanici, și pe Aldrich Ames, americanul care cel mai probabil l-a trădat. Relatarea povestirilor de către Macintyre vine nu numai din surse occidentale (inclusiv Gordievski însuși), ci și din perspectiva rusă. Este la fel de interesant ca romanele mele preferate de spionaj”; - Breath from Salt: A Deadly Genetic Disease, a New Era in Science, and the Patients and Families Who Changed Medicine, de Bijal P. Trivedi. „Această carte este cu adevărat înălțătoare. Documentează o poveste a inovației științifice remarcabile și a modului în care a îmbunătățit viața aproape tuturor pacienților cu fibroză chistică și a familiilor acestora. Această poveste este semnificativă în special pentru mine, deoarece cunosc familii care au beneficiat de noile medicamente descrise în această carte. Bănuiesc că vom vedea multe alte cărți de acest gen în următorii ani, deoarece miracolele biomedicale apar din laboratoare într-un ritm din ce în ce mai mare”, conclude Bill Gates.
Citește și:
Revoluția din 1989: 3 lecturi importante despre momentul decisiv al luptei pentru democrație
5 librării mici pe care trebuie să le vizitezi în București: de la Sophia la Seneca Anticafe