Blocul Malaxa-Burileanu este unul dintre cele mai cunoscute din București. Iar de curând există un apartament de vânzare în acest imobil. Prețul este unul ridicat, ca într-un complex rezidențial de lux. 295.000 de euro pentru patru camere mari și luminoase, doi băi și un balcon spațios cu o vedere incredibilă.
Realizat între anii 1935-1937, blocul Malaxa-Burileanu este una dintre creațiile emblematice ale arhitectului Horia Creangă și una din clădirile de referință ale Bucureștiului anilor 30-40. În conceperea acestuia, arhitectul a pornit de la ideea principală de „simplitate a liniilor pure” iar acest concept își pune amprenta asupra esteticii deosebite dar și asupra funcționalității acestui imobil.
Nicolae Malaxa este considerat cel mai puternic și mai influent om de afaceri al României interbelice. Născut la Huși în 1884, într-o familie înstărită cu origini aromâne și grecești, și-a făcut studiile în Germania și se întoarce în țara pentru a pune bazele primei afaceri în 1912.
El va deveni ulterior patronul Uzinelor Malaxa (viitoarea ” 23 August”) unde producea locomotive cu abur și apoi primele locomotive diesel din România, al uzinei Malaxa Tub (viitoarea Uzina Republica) – cea mai modernă de acest fel din Europa la vremea aceea, dar și al altor importante platforme industriale în toată țara, cum ar fi Uzinele Tohani Zărnești sau Magazinele Unite de Fierărie din Galați, fiind in același timp acționar la Astra Arad, Uzinele Reșita, IOR București sau Unio Satu Mare.
Om de afaceri de succes, Malaxa este și unul din influenții oameni ai vremii, legăturile sale cu personajele politice marcante ale epocii, inclusiv cu Carol al II-lea, fiind de notorietate. Odată cu naționalizarea din 1948, toate proprietățile îi sunt confiscate, dar el reușește sa emigreze în Statele Unite unde își petrece restul vieții.
Blocul Malaxa-Burileanu de pe Bălcescu este însa una din moștenirile arhitectonice importante pe care Malaxa le lasă Bucureștiului, iar contractarea lui Horia Creangă pentru realizarea acestui proiect arată că el a fost gândit de la început cu ideea de a deveni ceva grandios și de referință în epoca.
Horia Creangă (1892-1943) face parte din pionierii arhitecturii moderne din România. A absolvit „Școala Superioară de Arhitectură” (din București) și „École des Beaux Arts” din Paris, luând contact atât cu arhitectura cu caracter național promovată de Ion Mincu, cât și cu ideile avangardei occidentale.
Blocul Malaxa-Burileanu: povestea neștiută
Dezvoltat pe orizontală, blocul prezintă un regim de înălțime de P+8 niveluri. Orizontalitatea este accentuată de benzile continue formate din ferestre și parapeți, corespunzătoare fiecărui etaj în parte, reprezentând o dovadă clară a opțiunii arhitectului pentru principiile moderne, planul tâmplăriei fiind detașat de cel al structurii.
Ultimele două niveluri sunt retrase față de planul fațadei principale, lucru accentuat prin tratarea diferită față de celelalte etaje. Imobilul este prevăzut cu parter comercial, spațiile fiind utilizate pentru magazine și agenții (primii chiriași ai spațiilor comerciale de la parter au fost Autosar – importatorul mașinilor Ford și Lincoln, și reprezentanța din România a General Electric) .
Dispuse câte două pe palier, apartamentele oferă spații generoase. Un aspect interesant este faptul că fiecare apartament dispune de două intrări: cea principală, corespunzând palierului principal de acces și cea secundară, corespunzând palierului de serviciu.
Ușile metalice sunt spectaculoase , finisajul metalic al ușilor fiind replicat în elementele decorative ale palierului cum ar fi grilajele caloriferelor. Camerele sunt spațioase și extrem de luminoase datorită benzilor orizontale de ferestre mari care marchează fațada principala.
Apartamentul din blocul Malaxa-Burileanu are o serie întreaga de decorațiuni din lemn, foarte aparte, care nu sunt prezente în restul apartamentelor, acest detaliu întărind numeroasele mărturii care susțin că acest apartament a fost inițial biroul personal al domnului Malaxa.
Blocul Malaxa-Burileanu și un apartament de 295.000 de euro!
Ce știm însă cu siguranță este ca apartamentul a aparținut pentru multă vreme marii actrițe Irina Răchițeanu Șirianu (1920-1993), de la nașterea căreia chiar în aceasta luna se împlinesc 100 de ani. Adevărată regină a scenei românești, Irina Răchițeanu Șirianu a adus la viata personaje memorabile cum ar fi Medeea, Doamna Clara, Goneril, Therese Raquin, Maria Stuart sau Anna Karenina, fiind una din cele mai îndrăgite și apreciate actrițe ale vremurilor sale.
Apartamentul din blocul Malaxa-Burileanu se prezintă astăzi într-o stare buna, majoritatea elementelor de decor originale fiind păstrate și bine conservate. Unul din punctele forte ale acestui apartament, pe lângă faptul ca are camere mari , spațioase, îl reprezinta terasa din spate cu o vedere superbă asupra Bucureștiului, care oferă o poza de album dominată în principal de cupola Ateneului.
Apartamentul din blocul Malaxa-Burileanu poate fi folosit imediat ca și reședință permanentă pentru cineva care își dorește o locuință cu un caracter aristocratic în chiar punctul zero al Bucureștiului. De asemenea însă, datorita localizării și spațiului generos, apartamentul ar putea primi și o destinație viitoare de birouri sau chiar turistică.
CITEȘTE ȘI » Cum poți primi alerte de preț pentru zborurile de care ești interesat