Când e nevoie de viză pentru Marea Britanie, de la 1 ianuarie. Care e taxa de viză și ce se întâmplă cu studenții români

Românii vor avea nevoie de viză dacă stau mai mult de 6 luni în arhipelagul britanic.
Românii vor avea nevoie de viză dacă stau mai mult de 6 luni în arhipelagul britanic.

Începând de pe 1 ianuarie 2021, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va părăsi Uniunea Europeană, așa-numitul BREXIT definitivat. Românii vor avea nevoie de viză dacă stau mai mult de 6 luni în arhipelagul britanic.

Conform Ministerului Afacerilor Externe, regimul de vize și condițiile de călătorie pentru cetățenii europeni, inclusiv cei români, se vor schimba. 

  • Conform noilor reglementări anunțate de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, începând cu 1 ianuarie 2021, cetățenii români vor putea intra pe teritoriul Regatului Unit pentru șederi de scurtă durată (ex.  în scop turistic, în vizită etc.) pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a avea nevoie de o viză de intrare.
  • Cu toate acestea, cetățenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obțină, în prealabil, o viză de intrare.

E nevoie de pașaport ca să intri în Marea Britanie?

  • Până la data de 30 septembrie 2021 inclusiv, intrarea pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se va putea realiza în baza pașaportului sau a cărții de identitate românești valabile, iar ulterior acestei date se va putea călători doar pe baza pașaportului valabil (pașaport simplu electronic, pașaport simplu temporar). 
  • Cetățenii români care intră sub incidența Programului EU Settlement Scheme vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind documentele naționale de identitate până la data de 31 decembrie 2025.

Românii care vor dori să stea mai mult de 6 luni în Marea Britanie au nevoie de viză

Cetățenii români care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o durată mai mare de șase luni (pentru activități de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de viză din partea autorităților britanice, notează sursa citată.

Cele două modalități prin care se pot obține vize pentru Marea Britanie, conform autorităților din Regat:

  • Cetățenii români posesori ai unui pașaport simplu electronic pot obține viza online, prin accesarea paginii de internet (https://www.gov.uk/browse/visas-immigration). În cadrul acestui portal, solicitanții au la dispoziție un ghid conținând procedura detaliată de obținere a vizei. Persoanele care posedă un pașaport biometric vor putea completa cererea, inclusiv confirmarea identității, utilizând o aplicație pentru telefoane inteligente (tip smartphone). MAE subliniază că solicitările pentru obținerea vizei nu se pot depune în baza cărții de identitate. 
  • Cetățenii români care nu dețin pașaport simplu electronic și aplică în baza unui pașaport simplu temporar trebuie să depună documentația personal la centrul regional pentru vize din România – Bucharest Visa Application Centre, DBH-Group Serviced office, adresa: București, sector 1, strada Buzești nr. 50-52, et.2 Business Center. Pentru depunerea documentației, este necesară programarea prealabilă online, prin accesarea paginii de internet https://pos.tlscontact.com/bbu_en.

Care e taxa de viză pentru Marea Britanie

Autoritățile britanice au operaționalizat deja procedurile pentru primirea de solicitări de viză în următoarele scopuri: studii, activități de muncă (muncitori calificați, lucrători înalt calificați în anumite domenii/Global Talent, personal medical și asistenți), afaceri (inovare, desfășurarea de afaceri tip start-up). Solicitanții de viză vor avea de plătit o taxă de viză. Lista taxelor este disponibilă AICI.

Nu s-au dat încă informații pentru lucrătorii sezonieri

Cu referire la lucrătorii sezonieri, MAE a informat că autoritățile britanice nu au furnizat până la acest moment date cu privire la procedurile aplicabile acestei categorii, urmând ca acestea să fie puse la dispoziție ulterior.

Citește și:

Schimbări majore făcute de Facebook în Europa, de la 21 decembrie. Ce se întâmplă cu Messenger și Instagram

Bucureștiul va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică al UE. O agenție europeană cu buget de miliarde de euro

Oratoriul bizantin de Crăciun

Filarmonica George Enescu prezintă Oratoriul bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu, online, de la ora 19:00, în ajunul Nașterii Domnului

Cum arată cel mai scump apartament din București? foto: economica.net

Cel mai scump apartament din București costă 8 milioane de euro. Cum arată la interior