Schimbări majore făcute de Facebook în Europa, de la 21 decembrie. Ce se întâmplă cu Messenger și Instagram

facebook
Facebook e una dintre cele mai mari companii de tech din lume, foto: pixabay.com

Facebook dezactivează mai multe funcții din Messenger și Instagram pentru persoanele din Europa, pentru a se asigura că respectă o modificare a regulilor de confidențialitate, notează BBC.

Începând cu 21 decembrie, aplicațiile de mesagerie vor intra sub incidența normelor UE, cunoscute ca directiva ePrivacy. Facebook a decis să oprească mai multe opțiuni interactive și să ofere doar un serviciu de mesagerie de bază până când va fi sigură ce respectă și nu respectă legislația europeană.

Facebook nu știe încă lista exactă de schimbări

Vor dispărea sondajele de chat de grup de pe Messenger. De asemenea, sursa citată notează că va fi dezactivată posibilitatea de a seta porecle pentru prieteni pe Messenger.

  • Facebook a declarat că nu a publicat o listă cu toate caracteristicile pe care le suspendă în Europa;
  • Compania americană speră să le reactiveze rapid pe cele care se încadrează în regulamentul Uniunii;
  • E important de știut că opțiunile de bază pentru mesaje text și apeluri de pe Instagram și Messenger nu vor fi afectate.

„Este nevoie de timp pentru a reconstrui produsele într-un mod care să funcționeze perfect pentru oameni și, de asemenea, să respecte noile reglementări”, a declarat Facebook într-un comunicat.

Ce este ePrivacy și momentele sensibile prin care trec Facebook și Google

  • Directiva europeană ePrivacy e concepută pentru a limita ceea ce pot face companiile cu mesajele și cu metadatele utilizatorilor din Uniune.
  • Directiva vizează și blocarea interceptărilor și a supravegherii datelor private de către giganții tech, fără acordul utilizatorilor.

Instrumentele vor fi dezactivate pentru utilizatorii din întreaga Europă în etape, astfel încât unele persoane ar putea găsi că le pot folosi încă câteva zile.

Giganții Google și Facebook trec printr-o fază sensibilă. Dacă în Europa, au o problemă cu reglementările stricte privind dreptul la intimitate, pe care Uniunea vrea să le implementeze pentru a proteja cetățenii celor 27 de state, în SUA, companiile se confrunta cu acuzații de monopol și cererea unor politicieni ca aceste companii să fie „sparte”.

De exemplu, peste Ocean, miniștrii de justiție din 48 de state americane cer ca Facebook să vândă Whatsapp și Instagram, tocmai pentru a nu putea colecta metadata la un nivel îngrijorător.

Citește și:

Aplicaţia Facebook Messenger, nefuncţională pentru milioane de utilizatori

Bucureștiul va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică al UE. O agenție europeană cu buget de miliarde de euro

taxa anuala de parcare

Se scumpește taxa anuală de parcare în București. Propunerea primarului de la Sectorul 2: „Undeva la 300-600 de lei pe an”

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis n-a fost lăsat de specialişti să se vaccineze primul anti-Covid-19!