Casa Poporului, clădirea gigantică ridicată de comuniști pe locul fostului cartier Uranus, este un punct de atracție pentru turiști in Bucuresti. Iată mai jos informatii importante despre istorie, povesti, program de vizitare si bilete de intrare.
Situată lângă Parcul Izvor, în centrul Bucureștiului, clădirea în care se află acum Palatul Parlamentului arată unele lucruri despre grandomania dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, precum și cum a fost mutilat Bucureștiul pentru a ridica o construcție de Cartea Recordurilor.
Ce a fost pe locul Casei Poporului
- După cutremurul din 1977, dictatorul Nicolae Ceaușescu a vrut să reconstruiască părțile din București cele mai grav afectate, motiv pentru a desfășura un război sinistru cu peisajul urban al Capitalei;
- Construcția Casei Poporului a început în 1980 și a consumat resurse imense din partea statului român, peste 20.000 de oameni muncind în 3 schimburi pentru a ridica clădirea;
- A fost ras cartierul interbelic Uranus, unul despre care mulți spun că avea printre cele mai frumoase clădiri de epocă din București;
- „Biserici importante, sinagogi, Spitalul Brâncovenesc au fost victime ale lui Ceauşescu. Peste 9.000 de clădiri au fost demolate la acea vreme. Proiectul iniţial cerea distrugerea a 7.000 de imobile din centrul Capitalei, dar pe măsură ce planul evolua haotic şi, în acelaşi timp, interveneau şi ordinele „primului arhitect al ţării“, tovarăşul Ceauşescu, numărul clădirilor condamnate la dispariţie a crescut cu încă 2.000 de imobile”, notează historia.ro;
- În apropiere, au fost dărămate casele a 57.000 de familii, care au fost mutate forțat pentru a face loc noului Bulevard Victoria Socialismului.
Casa Poporului – dimensiunile clădirii
- lungime – 270 metri
- lățime – 245 metri
- înălțime – 86 metri (peste cota 0)
- adâncime 92 metri (sub nivelul solului)
- suprafața construită la sol – 66.000 metri pătrați
Cât a costat Casa Poporului
Eforturile gigantice făcute de regimul comunist pentru a ridica această construcție au afectat drastic bugetul României. Într-o perioadă în care Nicolae Ceaușescu ordonase o austeritate draconică în populație pentru a plăti datoria internațională, pe șantierul de la Casa Poporului se lucra încontinuu.
Câteva cifre arată efortul: 2 milioane de tone de nisip au fost aduse și peste 1 milion de metri cubi de marmură pentru a ridica proiectul. Conform wiki, cea mai scumpă clădire administrativă din lume a costat 3 miliarde de dolari, dar suma reală se poate ridica la mai mult de atât.
… și cât ar costa acum?
Palatului Parlamentului a fost evaluat în 2019 de autorități la 5,58 miliarde lei, cu un teren aferent evaluat la 4,29 miliarde lei. Deci, în total, dacă cineva ar vrea să cumpere Casa Poporului, ar trebui să scoată din conturi în jur de 10 miliarde de lei, aproximativ 2 miliarde de euro. In 1990, magnatul american Rupert Murdoch a vrut sa cumpere cladirea, cu 1 miliard de dolari, dar oferta sa a fost refuzată, informează stirileprotv.ro.
Mesajele amuzante păstrate pe ziduri
Un articol din 2003, în Curierul Național, dezvăluie formele de rezistență pe care zidarii glumeți le-au lăsat pe zidurile Casei Poporului. Într-o construcție de asemenea anvergură, în care s-au turnat peste 5.500 tone de ciment și peste 7.000 de tone de oțel, zidarii au lăsat inscripționate câteva mesaje: „Maria + Casa Poporului“ sau „AMR (Au mai ramas) 197, 196, 195 … zile“.
… și poveștile sinistre ale muncitorilor
27 de oameni au murit în timp ce munceau la ridicarea clădirii, în diferite accidente de muncă, unele dintre ele cu accente sinistre. Anca Petrescu, arhitectul-şef al Casei Poporului, îşi aminteşte de accidentul în care o fată, Ana, şi-a pierdut viaţa.
„S-a dezechilibrat şi s-a prăbuşit de la o înălţime de 16 metri. În total au fost 10-15 accidente mortale, iar de fiecare dată când se întâmpla o tragedie, directorul coordonator era destituit. Am auzit şi eu despre legendele morţilor zidiţi în pereţi, ba chiar la un moment-dat se spunea că Piaţa Constituţiei este pavată cu cadavre ascunse. Aberant! După fiecare accident mortal se făcea o investigaţie militară şi cădeau capete de la nivel înalt pentru asta. Până la urmă era un şantier de stat, imens, era aproape de neevitat să nu se întâmple ceva”
Anca Petrescu pentru adevarul.ro
Povestea steagului României de pe Palatul Parlamentului
Mulți s-au întrebat de ce o clădire atât de mare are un steag atât de mic. Trebuie spus că steagul României de pe Casa Poporului este o performanță inginerească.
Într-un text publicat de siteul dor.ro sunt date mai multe detalii despre pânza necesară drapelului de pe clădirea înaltă de 86 de metri. Problema e că vântul de peste 100km/h, din cauza înălțimii, destramă părți din steag, așa că specialiștii au fost nevoiți să găsească un material capabil să reziste presiunii.
„Răspunsul a venit din partea unei unităţi militare. Au fost 11 condiții: fineţea firelor, greutatea pe metru pătrat şi rezistenţa la presiune hidrostatică. Pe 27 decembrie 2002, a fost montat primul steag postdecembrist. În acest moment, dimensiunile flamurii sunt 3,20 metri lăţime şi 4,80 lungime”, notează sursa citată.
Când poate fi vizitată Casa Poporului și cât costă biletul de intrare
Sunt 3 tururi standard pe zi, maximum 10 persoane/tur, respectând recomandările sanitare.
Tururile se vor desfășura cu programare, astfel:
- Ora 10:00 română/engleză
- Ora 12:30 română/engleză
- Ora 15:00 română/engleză
Program de vizitare Casa Poporului
- Martie – Octombrie, zilnic 09:00 – 17:00 (ultimul tur la ora 16:30)
- Noiembrie – Februarie, zilnic 10:00 – 16:00 (ultimul tur la ora 15:30)
Tur Standard
Adulţi: 40 lei/persoană
Studenţi: 20 lei/persoană (19 – 26 ani, cu carnet de student vizat)
Copii: 10 lei/persoană (7 – 18 ani)
Tur standard + subsol (coborâre 2 niveluri pe scări)
Adulţi: 45 lei/persoană
Studenţi: 23 lei/persoană (19 – 26 ani, cu carnet de student vizat)
Copii: 15 lei/persoană (7 – 18 ani)
Tur Panorama oraşului – Terasă (acces cu liftul).
Maximum 6 persoane/grup
Tarif unic: 600 lei/tur
Pachet tur Standard 35
Tarif unic: 1400 lei/tur
Pachet tur Standard + Subsol 35
Tarif unic: 1575 lei/tur
Intrarea liberă pentru:
- copii cu vârsta cuprinsă între 0 – 6 ani, însoțiți;
- persoane cu dizabilităţi (cu act doveditor) și însoțitorul acestora;
- ghid însoțitor (pentru grupuri organizate, de minimum 10 adulți).
Citește și:
Euro 2020 la București » Ministrul Stroe: „Ne-am oferit chiar să găzduim meciuri suplimentare”