Spitalul Colțea, primul spital din București. Ce vechime extraordinară are

primul spital din București

Spitalul Colțea este primul spital din București. A fost construit la data de 14 decembrie 1704, din inițiativa spătarului Mihai Cantacuzino. Organizarea și funcționarea spitalului a fost facută dupa modelul spitalului Ospedale di S. Lazzaro e Mendicanti din Veneția. De atunci, instituția sanitară este în funcțiune până astăzi.

  • Mihai Cantacuzino, ctitor și al Mănăstirii Sinaia, are o statuie din celebra marmură de Carrara chiar în fața spitalului, încă din 1869.

Cel mai vechi spital din București a fost construit în incinta Mănăstirii Colțea, așezare ridicată de către familia Cantacuzino prin spătarul Mihai Cantacuzino, pentru a-i ajuta pe săraci. A avut inițial 24 de paturi, câte 12 pentru bărbați, respectiv femei și a crescut treptat, fiind împrejmuit cu zid.

Primul spital din București

În momentul înființării, Spitalul Colțea figura printre primele spitale din lumea civilizată, alături de „Charite” din Berlin și „Guy” din Londra. Treptat, spitalul s-a extins, a ajuns la 100 de paturi în 1848, dublu în 1888. În prezent, instituția aflată în Piața Universității are 315 paturi.

Instituția a ars în 1739, a fost reconstruită de domnitorul fanariot Constantin Mavrocordat, iar clădirile actuale au fost refăcute în 1837-1842, respectiv 1888. 

Până pe la 1833, în Spitalul Colțea au profesat numai doctori străini. Primul român a fost Ioan Serafim. La Spitalul Coltea a profesat și una dintre personalitățiile marcante ale medicinei secolului XIX, Nicolae Crețulescu. Tot aici s-au remarcat și alte personalități ale medicinei românești, printre care Carol Davilla, Victor Babeș, Nicolae Manolescu sau Amza Jianu, notează easistent.ro.

Primul spital din București și cea mai înaltă clădire din București

Spitalul Colțea a adapostit cea mai înaltă construcție de la 1715, Turnul Coltii. „Peste turlele multe şi uşoare ale bisericii Sf. Gheorghe, ochiul se oprea cu admirare asupra celei mai înalte şi mai tari zidiri, turnul Colţii, care domina oraşul şi-şi arăta falnic crenelurile peste nori”, povestea fostul prim-ministru al Romaniei, Ion Ghica. Aparuse și zicala: „Înalt cât Turnul Coltii!” , pe care o foloseau ca să facă diverse comparații, notează a1.ro.

Turnul avea 50 metri, a avut rol și de Foișor de foc, acele clădiri înalte menite să alerteze autoritățile în cazul unui incendiu în oraș. A fost afectat de un cutremur la începutul anilor 1800 și demolat în 1888, mai notează sursa citată despre primul spital din București.

Citește și:

TOP 3 cele mai înalte clădiri din București sunt și cele mai înalte din România

Stația de metrou Politehnica și fosilele de 80 de milioane de ani

casa-poporului

Totul despre Casa Poporului. Istorie, curiozități, program de vizitare + prețuri bilete

Foișorul de Foc

Ce este Foișorul de Foc din București. Când a fost construit