Ce este Foișorul de Foc din București. Când a fost construit

Foișorul de Foc

Undeva ascuns printre blocurile din zona Calea Moșilor stă Foișorul de Foc, ultima asemenea construcție ridicată în București.

Foișorul de Foc din sectorul 2, o clădire în formă cilindrică și cu o înălțime de 42 de metri, a fost construit în 1890 ca turn de observație al pompierilor în cazul unor incendii în capitala României, care în acea vreme era un regat condus de principele Carol I.

Când a fost construit Foișorul de Foc

Lucrările au început la 17 septembrie 1890. Necesitatea unui astfel de turn apăruse după ce Turnul Colții, clădirea din curtea Spitalului Colțea, fusese demolat în 1888.

Cel care a fost responsabil de proiectul clădirii a fost arhitectul şef al Primăriei București, George Mandrea, absolvent al Institutului de Arhitectură de la Dresda – Germania și profesor la Şcoala de Arhitectură din Bucureşti.

Primul etaj al Foișorului, era destinat inginerului şi lucrătorilor reţelei de apă iar la etajul doi era cazarma soldaţilor pompieri care executau supravegherea oraşului. La 28 februarie 1892, Primăria București recepţiona clădirea.

Pompele de apă nu au mers

Inițial, s-a dorit ca Foișorul de Foc să poată fi umplut cu apă, pentru modernizarea alimentării cu apă a zonei de est a oraşului, dar Primăria a constat faptul că Uzina de Apă nu primise noile pompe, cu capacitate sporită, care să poată ridica apa la înălţimea rezervorului, așa că proiectul nu s-a realizat. Foișorul de Foc și-a pierdut utilitatea în 1935, iar acum funcționează pe post de muzeu.

foisorul
Foișorul de foc, anul 1929, foto: Wiki

Muzeul Național de Artă. El Greco și Rembrandt la București și alte 5 capodopere de văzut

Teatrul Național București și intrarea interesantă de la Hotel Novotel, pe Calea Victoriei

primul spital din București

Spitalul Colțea, primul spital din București. Ce vechime extraordinară are

primul semafor din București

Calea Victoriei și primul semafor din București: strania combinație de om-mecanism