Muzeul Național de Artă. El Greco și Rembrandt la București și alte 5 capodopere de văzut

Tintoretto la Muzeul National de Arta
Bunavestire, tabloul remarcabil al lui Tintoretto din Muzeul National de Arta

Muzeul Național de Artă se află pe Calea Victoriei 49-53, în Palatul Regal, acea clădire superbă de vizavi de Biblioteca Central Universitară (BCU). Muzeul este deschis în fiecare săptămână de miercuri până duminică, program 11-17.

În primul rând, puțină orientare. Odată ajuns în curtea fostului Palat Regal, trebuie știut că există două intrări.

  • Cea din stânga duce la Galeria de Artă Europeană, acolo unde sunt maeștri precum Tintoretto, Rembrandt, Peter Paul Rubens, El Greco sau Jan Burghel cel Bătrăn;
  • Cea din dreapta duce la Galeria de Artă Românească Veche și Galeria de Artă Românească Modernă (ambele în aceeași clădire și cu același bilet).

E important de spus că Muzeul Național de Artă cu câte un playlist dedicat fiecărei galerii, în care vizitatorii pot urmări detalii despre cele mai importante piese din muzeu. Playlistul este aici.

Muzeul Național de Artă: două capodopere din Galeria de Artă Românească

Dacă ar fi de ales, Galeria de Artă Românească, atât cea veche, cât și cea modernă, este cea mai familiară privitorului. Cu maeștri precum Ștefan Luchian, Nicolae Grigorescu sau Theodor Aman, oferta este incredibilă. Dar două capodopere din Galeria de Artă Românească Veche merită subliniate:

  • Iconostasul bisericii mănăstirii Cotroceni (1682): „Construită de domnitorul Şerban Cantacuzino (1678 – 1688) în primii ani de domnie, biserica mănăstirii Cotroceni a fost înzestrată de acesta cu un iconostas de dimensiuni impresionante, bogat decorat. Structura şi temele icoanelor respectă o tradiţie codificată în secolul XVI, prin care întregul sistem decorativ articulează sintetic istoria creştinismului”, notează siteul muzeului.
  • Icoană – Coborârea de pe cruce (1522 – 1523, Țara Românească): „Icoana Coborârea de pe cruce propune o paralelă vizuală unică în arta românească, între durerea Doamnei Despina Miliţa la moartea fiului său Teodosie şi cea a Maicii Domnului la coborârea de pe cruce a fiului său Iisus Hristos. Atât tema cât şi felul în care este ea reprezentată sunt neobişnuite pentru pictura ortodoxă”, conform aceleași surse.

Muzeul Național de Artă: 3 tablouri europene remarcabile

Fiecare galerie este împărțită pe săli. În cazul Galeriei de Artă Europeană, fiecare sală este împărțită în funcție de originea autorilor. Avem școala olandeză, pe cea italiană, franceză etc. În imaginea de mai jos, vedem superba școală olandeză, probabil sala cu cele mai importante nume din Galeria Europeană.

Muzeul Național de Artă: aici este sala olandeză din Galeria de Artă Europeană, foto: mnar.arts.ro
Sala olandeză în Galeria de Artă Europeană de la Muzeul Național de Artă

Toate picturile din Muzeul Național de Artă sunt originale și merită atenția privitorilor, iată 3 dintre ele, doar pentru familiarizare:

  • Jacopo Robusti Tintoretto – Bunavestire: Capodoperă a unuia dintre cei mai mari maeștri venețieni, Bunavestire este una dintre bijuteriile colecției italiene. Plasat într-un palat venețian, evenimentul este suprins în culori extraordinre și cu acea folosire a perspectivei descoperită în Renaștere;
  • Jan Brughel cel Bătrân – Buchet de flori: „Tabloul de la Bucureşti reprezintă cel mai amplu şi mai mare Buchet din întreaga creaţie a lui Jan Brueghel cel Bătrân. El urmează modelul conceput iniţial de pictor în 1606 pentru buchetul ce-i fusese comandat de cardinalul Federico Borromeo”, notează siteul muzeului. O pânză mare, spectaculoasă, pe care se văd și celebrele lalele ce aveau să provoace o isterie generalizată în Țările de Jos și să ducă la unul dintre cele mai mari crahuri bursiere din toată istoria financiară a lumii;
  • Rembrandt Harmensz. van Rijn şi atelierul – Aman în faţa Esterei: o pictură imensă, întunecată, ce tronează în sala olandeză. Spectaculoasă prin execuție, pictura maestrului olandez atrage prin culorile extraordinare aplicate mantiei reginei Ester, un auriu remarcabil, de admirat de la distanță și de analizat din apropiere, pentru a sublinia tehnica desăvârșită a marelui maestru.

Bilete Muzeul Național de Artă

  • GRATUIT în prima miercuri a fiecărei zi de luni
  • Galeria Naţională (Galeria de Artă Veche Românească + Tezaur + Galeria de Artă Românească Modernă): 15 lei
  • Galeria de Artă Europeană: 15 lei
  • Muzeul Colecțiilor de Artă: 15 lei
  • Muzeul K.H. Zambaccian: 10 lei
  • Muzeul Theodor Pallady: 10 lei
  • Bilet combinat Galeria de Artă Europeană + Galeria Naţională: 25 lei
  • Bilet combinat Muzeul Naţional de Artă al României (Galeria de Artă Europeană și
  • Galeria de Artă Românească) + Muzeul Colecţiilor de Artă: 30 lei
  • Bilet combinat Muzeul Național de Artă al României (Galeria de Artă Europeană și Galeria de Artă Românească), Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K. H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady (biletul este valabil timp de 7 zile): 50 lei
  • Spațiile istorice (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor): 10 lei
  • Expoziţii temporare: între 4 şi 10 lei, în funcţie de expoziţie

Citește și alte articole:

Opera Națională București redeschide publicului Sala Mare de spectacole cu 3 titluri celebre;

SONDAJ București » Cele mai mari probleme în Capitală: infrastructura rutieră, poluarea și zgomotul

sondaj Bucuresti

SONDAJ București » Cele mai mari probleme în Capitală: infrastructura rutieră, poluarea și zgomotul

Nicusor Dan, noul primar ales al Bucureștiului

Probleme cu căldura și apa caldă? Nicuşor Dan, anunț important pentru bucureșteni: „Vom avea sute de avarii”