Stația de metrou Politehnica a fost construită în 1983, în vremea regimului comunist. Puțini știu că gresia folosită de comuniști pentru a decora stația de metrou ascunde un secret foarte valoros.
E stația de metrou unde coboară cei mai mulți studenți care se duc la Facultatea de Electronică și mii de oameni care lucrează în recent construitele turnuri AFI sau blocurile de birouri din jur.
În pardoseala vișinie, cei care trec pe la stația de metrou Politehnica pot vedea niște irizări albe, unele alungite, altele de formă rotundă. Sunt fosile prinse în marmura care a fost adusă din munții Apuseni, la grămadă, pentru a decora stația de metrou.
Stația de metrou Politehnica, studiu pentru Jurasic
„Cele mai multe dintre aceste fosile aparţin unui grup de organisme numit rudists, care a trăit în medii marine de mică adâncime din perioada târzie a Jurasicului şi în perioada Cretacicului târziu. Munţii Apuseni au fost creaţi în această perioadă de timp, datorită convergenţei microplăcilor Tisia şi Dacia. Pe măsură ce plăcile s-au ciocnit, muntele a crescut din marea care conţinea aceste vietăţi marine. De-a lungul a milioane de ani, exoscheletele şi corpurile lor au fost fosilizate în calcar”, notează descopera.ro, care menționează că asemenea fosile există în majoritatea stațiilor de metrou din București, însă nicăieri atât de vizibile ca la Politehnică.
Majoritatea oamenilor de știință spun că valoarea acestor fosile este imensă și că este ar trebui protejate de uzura pe care o presupune o stație de metrou prin care trec zilnic mii de oameni. Metrorex a anunțat cu ani în urmă că va încerca să pună în valoare aceste vestigii paleontologice, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Citește și:
Muzeul Național de Artă. El Greco și Rembrandt la București și alte 5 capodopere de văzut