„Colectiv”, propunerea României pentru o nominalizare la Oscar, lansat în SUA şi Marea Britanie

Colectiv

„Colectiv”, filmul în regia lui Alexander Nanau, propunerea României pentru o nominalizare la secţiunea „cel mai bun lungmetraj internațional” a premiilor Oscar, va intra vineri în cinematografele şi platformele video-on-demand din Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie şi Irlanda.

Este prima oară când un documentar este propunerea României pentru premiile Academiei Americane de Film.

Filmul „Colectiv”, pe Metacritic, cea mai mare platformă internaţională de recenzii de filme, are un scor de 94 din 100!

În ultimele zile tot mai multe ziare importante din întreaga lume acordă spații ample documentarului. The Guardian, The Times, Daily Mail, New York Times, Los Angeles Times, Washington Post, Chicago Tribune, IndieWire, Variety, Hollywood Report au refăcut traseul evenimentelor de după incendiul din clubul Colectiv, aşa cum au fost redate de film de jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor.

colectiv 1

„Colectiv”, elogii în presa internațională

„Colectiv este un documentar observaţional, dar este la fel de captivant ca cele mai bune filme artistice despre jurnalism, fie că vorbim de Toţi oamenii preşedintelui sau Spotlight”, au scris cei de la The Guardian.

O recenzie pentru „Colectiv” a venit și de la un alt ziar prestigios. Vorbim de The New York Times: „Unele documentare asigură că lumea este un loc mai bun atunci când se termină, inegalitatea fiind astfel expusă; altele insistă că lumea ar putea fi mai bună. „colectiv” nu oferă astfel de remedii paliative. În schimb, schiţează un exemplu utopic onest, emoţional, demodat, despre ceea ce este nevoie pentru a face lumea mai bună sau măcar mai puţin îngrozitoare”.

Iar jurnaliștii de la Los Angeles Times notează: „Dacă filmul Moartea Domnului Lăzărescu a fost o dramă care s-a desfăşurat cu un realism de neclintit, atunci Colectiv este un documentar marcat de sentimentul de urgenţă al unui thriller, în care competenţele dubioase ale managerilor de spitale şi specificul protocoalelor de transplant pulmonar devin într-un fel la fel de captivante ca orice secvenţă de urmărire dintr-un thriller”.

„Colectiv” a ajuns deja la cele mai importante festivaluri

Trebuie amintit că premiera mondială a filmului „Colectiv” a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian. Mai mult premiera nord-americană la Toronto International Film Festival.

„Este o mare împlinire pentru noi că jurnalişti din toată lumea văd în Colectiv ceea ce este de fapt. Un film despre nevoia si curajul avertizorilor de integritate şi a jurnalismului de investigaţie, de a expune fapte sistemice de corupţie din partea guvernului, un film care ne arată de faptcât de mult avem nevoie de presă pentru a fi cu adevărat o democraţie funcţională”, a declarat regizorul Alexander Nanau, cu doar câteva ore înainte ca filmul „Colectiv” să fie lansat oficial în Statele Unite și Marea Britanie.

Impactul pe care documentarul îl are i-a făcut pe distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures şi Participant, să înscrie filmul „Colectiv” şi pentru secţiunea „Cel mai bun film documentar” din cadrul Oscarurilor. Participarea unui film la două secţiuni îi sporeşte şansele de a fi nominalizat.

”Colectiv este un film documentar pentru vremurile noastre, care va răsuna în toate locurile în care oficialii guvernamentali mint pentru a-și camufla incompetența. Și în toate acele locuri în care reporterii – cei care se întreabă, sapă și nu se tem să ridice telefonul – au fost considerați produse de unică folosință”

Ian Herbert, Daily Mail

De asemenea, „Colectiv” este nominalizat în cadrul premiilor Academiei Europene de Film în categoria “Documentar European” şi poate fi votat până pe 3 decembrie de membrii Academiei. Premiile vor fi anunţate pe 12 decembrie.

Citește și » Fără târg de Crăciun la București, în 2020! Nicușor Dan: “Suntem pe marginea prăpastiei”

blocuri

500 de blocuri din sectorul 4 intră în proiectare tehnică în vederea accesării fondurilor europene

Parcul Cișmigiu

Parcul Cișmigiu – povestea. 166 de ani de istorie pentru grădina construită de unul dintre cei mai importanți arhitecți peisagiști ai României