Comunismul pe înțelesul corporatiștilor | Un proiect inedit de comparație între munca din perioada comunistă și disciplina corporațiilor

Comunismul pe intelesul corporatistilor
Comunismul pe intelesul corporatistilor

Ce este Comunismul pe înțelesul corporatiștilor? Un proiect inedit al celor de la postmodernism.ro, menit să compare felul în care se muncea în perioada dictaturii comuniste și obiceiurile din ziua de astăzi în marile corporații.

Comunismul pe înțelesul corporatiștilor – un proiect despre decreței

Proiectul încearcă să analizeze în principal generația „decrețeilor”, cei care au devenit „șoimi ai patriei”, „pioneri” și membri ai UTC (Uniunea Tineretului Comunist) și felul cum au fost afectați de regulile muncii înainte de 1989.

„Proiectul încearcă să documenteze, să evalueze și să cerceteze ce a însemnat mișcarea de tineret a comunismului și felul cum a fost organizată înainte de 1989, inclusiv la nivelul aspectului muncii. S-au realizat cu acești tineri inclusiv 10km din Canalul Dunăre-Marea Neagră”, explică Cosmin Năsui, istoric de artă pentru Știrile TVR.

Cât seamănă corporația cu munca comunistă?

„Mai vrem să vedem ce înseamnă tipurile de libertate de exprimare de atunci și acum. Știm din vizitele noastre în diferite tipuri de companii, că sunt restricționate diferite tipuri de acces, cu cartelă, cu liftul. Un anumit tip de cartelă, un anumit etaj. Un spațiu de muncă rezumat și foarte uniformizat. Apoi modul de supraveghere prin camerele de filmat, care nu lipsesc aproape în niciun spațiu al locului de muncă”, explică Năsui.

Cercetarea online Comunismul pe înțelesul corporatiștilor e organizată pe secțiuni precum „Sala de lectura digitală” – o platformă de tip bibliotecă, sau „Camera audio-video” cu materiale și interviuri cu cercetători și istorici interesați de perioada comunistă, notează stiri.tvr.ro.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu CNSAS – Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și este susținut financiar de Administrația Fondului Cultural National.

Festivalul Național de Teatru. 21 de spectacole și documentare TVR se vor vedea în perioada 22-29 noiembrie

Ambasada Spaniei lansează prima campanie de promovare a literaturii la metrou: “Atenţie, se deschid cărţile!”

Bucharest Best Comedy Film Festival

Bucharest Best Comedy Film Festival 2020 » Primul festival de film desfășurat pe o televiziune

Biserica Sfântul Anton - cea mai veche biserică din București

Care este cea mai veche biserică din București. Aici s-au încoronat domnii Țării Românești vreme de secole