Cum se face cea mai bună cafea la ibric? Rețeta cafegiului celebru Gheorghe Florescu

Cum se face cea mai bună cafea la ibric
Cum se face cea mai bună cafea la ibric

Cum se face cea mai bună cafea la ibric? Mulți încearcă, dar puțini sunt cu adevărat maeștri în a dat cafelei savoarea extraordinară.

  • Gheorghe Florescu, unul dintre cafegii celebri din București, spune rețeta armenească a acestei cafele. Iată pasul 1: „cea mai buna cafea se face într-un ibric de aramă, cu mâner din lemn”;

Cum se face cea mai bună cafea la ibric: câteva secrete

„Se măsoară apa cu ceașca în care se pune cafeaua. Apa se pune la fiert. Cafeaua se adaugă atunci când apa este puțin călduță, pentru că așa de dizolvă mult mai bine. Pentru fiecare ceașcă, se pun două lingurițe cu vârf, pentru că o cafea bună trebuie să conțină zece grame de produs. Când amestecul începe să fiarbă, se presară ca o ploaie o linguriță de cafea, exact cum ai pune zahar pudră peste o gogoașă. Este o metodă prin care orice cafea capătă o aroma deosebită.

După ce devine o cremă, se ia de pe foc și se pune o linguriță de amestec în fiecare ceașcă. După ce a fiert suficient, cafeaua din ibric se toarnă în ceașcă, veți observa că acel caimac se va ridica la suprafață, ca un ulei”. Gustul cafelei nu ”se strică” cu diferite arome de cocos, cacao, whisky, etc. Nici zahărul nu este foarte bun în cafea. Armenii – care sunt mari iubitori de dulce – mai pun miere în cafea. Dar aceasta trebuie adăugată întotdeauna la sfârșit”, a explicat cafegiul Florescu într-un interviu acordat celor de la hotnews.ro.

10 alimente care pot reduce nivelul de stres. Ce spun experții consultați de CNN

Cine este Gheorghe Florescu, unul dintre specialiștii care știu cum se face cea mai bună cafea la ibric

Gheorghe Ilie Florescu s-a născut la 8 mai 1944, în timpul unui bombardament anglo-american, în Biserica Sf. Treime din cartierul Dudești. La vârsta de 8 ani, după arestarea tatălui său, fost detectiv la Siguranța Statului, începe să lucreze ca băiat de prăvălie, apoi ca ajutor al unchilor săi olteni care vindeau în Piața Vitan. Termină liceul, dar consideră că nu are condițiile necesare pentru a urma Facultatea de Istorie, așa cum și-ar fi dorit. Se căsătorește și, după terminarea stagiului militar, se angajează în comerțul de Stat. Între 1964 și 1971 trece, pe rând, prin toate funcțiile operative ale comerțului en-gros (primitor-distribuitor, dispecer, șef de secție al Depozitului de Delicatese Panduri din cadrul Agenției de Import).

În martie 1971, preia de la mentorul său, cafegiul armean Avedis Carabelaian, magazinul de cafea și dulciuri din Bd. Hristo Botev 10. Treptat, locul acesta devine un adevărat punct de reper al boemei artistice a Capitalei. Are aici drept clienți mari personalități ale vieții literare, artistice și medicale, dar și figuri im­portante din Justiție, Miliție și Securitate.

La 4 martie 1977, blocul din Hristo Botev 10 se prăbușește, dar el scapă cu viață. În anii 80, lupta pentru aprovizionarea noului său magazin din str. Sfinților 6 se dovedește extrem de riscantă. În aprilie 1985 e arestat și condamnat la 11 ani de închisoare. Eliberat condiționat în 1988, se angajează din nou în comerț.

Participă la Revoluția Română, apoi la «fenomenul Piața Universității» ca șofer personal al unor jurnaliști americani. În octombrie 1990, suferă un accident vascular cerebral, în urma căruia rămâne cu o hemipareză pe partea dreaptă. Reînvață să scrie cu mâna stângă și, în 2007, după patru ani de muncă intensă, reușește să termine cartea de memorii „Confesiunile unui cafegiu”.

În urma succesului cărții, în plină criză financiară și în ciuda acesteia, în iulie 2010, Gheorghe Florescu a reușit să-și îndeplinească visul de-o viață, cel de a-și deschide propriul său magazin de cafea, la câteva sute de metri de cel gestionat odinioară pentru stat, din strada Sfinților.

Citește și:

Cele mai tari cafenele din București » De la cereal și juice bar la locații „instagramabile”

5 seriale de văzut în 2021: de la cel mai subestimat SF la ultimul sezon de Better Call Saul

Exponat deosebită în Capitală: reconstrucţia tridimensională a capului voievodului Mihai Viteazul

Expoziție deosebită în Capitală: reconstrucția tridimensională a capului lui Mihai Viteazul

coronavirus

Primul caz de coronavirus după reluarea cursurilor în București: o elevă de la o școală din sectorul 6