Incendiul de la Matei Balş. Mai multe persoane au decedat, patru fiind găsite carbonizate

Incendiul de la Matei Balş

Incendiul de la Matei Balş a izbucnit pe 29 ianuarie, în jurul orei 5:00, fiind afectate patru saloane, suprafaţa cuprinsă de flăcări fiind de aproximativ 100 de metri pătraţi.

Zeci de ambulanţe au venit de urgență la spital, iar mai mulţi pacienţi au fost evacuați pentru a fi transferați la mai multe unități militare. Trei persoane au fost găsite decedate în prima fază, apoi după câteva ore o a patra persoană era carbonizată în baie, iar duminică, la 24 de ore de la incendiu, o a cincea și-a pierdut viața.

”La ora 05:05 a fost apelul la 112, la ora 05:13 a fost primul echipaj sosit care a anunţat care este situaţia. Au fost trimise de la început mai multe echipaje. La ora 05:14 a fost declanşat planul roşu şi au fost mobilizate mai multe forţe din partea ISU, SMURD, din partea Spitalului Floreasca pe linie medicală, din partea serviciului de Ambulanţa şi bineînţeles din partea Poliţiei şi Jandarmeriei care au asistat şi ei la intervenţie”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, despre incendiul de la Matei Balş.

Intervenție rapidă după incendiul de la Matei Balş

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a menţionat că toţi pacienţii au fost transferaţi fie în alte pavilioane, fie la alte spitale.

“Toată lumea a fost transferată, toţi pacienţii au fost transferaţi fie în alte pavilioane, fie în alte spitale din Bucureşti. Situaţia a fost evaluată de medicii din camera de gardă, nu ştim să fie în acest moment o situaţie foarte gravă, dar asta va fi evaluată de către medicii de la spitalele unde au fost transferaţi”

Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătății, despre incendiul de la Matei Balş
Incendiul de la Matei Bals

Unde au fost mutați pacienții

Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a declarat că 42 de pacienţi au fost relocaţi la alte spitale, iar 60 au fost mutaţi în alte pavilioane ale spitalului. el a precizat că este în curs de desfăşurare o anchetă.

Din informaţiile primite de către Ministerul Sănătăţii de la echipele de intervenţie, au fost transferaţi către alte unităţi sanitare un număr de 53 de pacienţi, din 102 pacienţi aflaţi în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, afectat de incendiul de la Matei Balş.

incendiu matei bals
  • 11 pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” din Bucureşti – Toţi pacienţii sunt stabili, dependenţi de oxigen pe mască.
  • 5 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti – Un pacient intubat de la intoxicaţie cu fum, ceilalţi 4 stabili.
  • 6 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias” – Toţi sunt cu oxigen pe mască, stabili.
  • 4 pacienţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” – Un pacient pe ATI, oxigen pe mască.
  • Aşteaptă încă doi pacienţi de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni.
  • 5 pacienţi la Sf. Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” – 4 pacienţi în ATI cu oxigen pe mască şi unul pe CPAP.
  • 4 pacienţi la Spitalul Militar Central, 2 pacienti stabili la -ROL 2 Un pacient intubat ATI în spital Un pacient stabil in ATI.
  • 3 pacienţi la Spitalul „Witting”; Trei pacienţi stabili conştienţi, Cel de – al patrulea adus in aceasta unitate a fost transferat la Spitalul Militar Central
  • 4 pacienţi la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” – Doi în ATI cu oxigen pe mască.
  • 1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”; Un pacient intubat.
  • 3 pacienti la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” stabili
  • Un pacient a fost transferat la Spitalul Monza si alti 2 pacienţi urmeaza a fi transferati la Spitalul V Babeş.
  • 7 pacienţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca – 6 pacienţi stabili şi 1 pacient decedat (este cel care a avut nevoie de resuscitare – a patra victimă)

“Au fost aduse patru persoane, două femei şi doi bărbaţi. Avem disponibile 32 de locuri în secţia COVID-19. Pacienţii au vârste între 62 şi 89 de ani. Una dintre femei este echilibrată, iar un bărbat a venit cu un necesar de oxigen crescut. Doi au stare generală foarte gravă şi au fost internaţi la Terapie Intensivă”

Beatrice Mahler, Managerul Institutului ”Marius Nasta”

Adrian Streinu-Cercel, despre incendiul de la Matei Balş

Fostul manager al institutului Adrian Streinu-Cercel a declarat incendiul de la Matei Balş, că în saloane erau pacienţi cu COVID-19, aflaţi în stare medie spre severă din punct de vedere al gravităţii şi care aveau nevoie de oxigen suplimentar.

Ministerul Sănătăţii a transmis informaţii despre starea pacienţilor transferaţi la diferite spitale din Capitală, după incendiul de la Matei Balş, majoritatea dintre ei fiind în stare stabilă, însă pe oxigen.

Incendiul de la Matei Bals 1

Incendiul de la Matei Balş. Primele audieri au avut loc pe Skype

Patru saloane au ars, însă toată clădirea a fost afectată de fum. Pentru moment, nu se cunoaşte cauza incendiului, iar la faţa locului se află specialişti ISU, dar şi poliţişti de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei.

Procurorii au deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. Primele audiate sunt 4 asistente medicale care se aflau la parterul clădirii în care a izbucnit incendiul şi care îngrijeau inclusiv pacienţii din saloanele afectate de incendiu. Criminaliştii împreună cu pompierii verifică saloanele de la parter, în special instalaţiile electrice. Vor fi audiaţi şi pacienţi, prin Skype.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în urma incendiului de la Institutul ”Matei Balş” din Capitală, soldat cu moartea a cinci pacienţi.

Momentul în care a izbucnit incendiul de la Matei Balş

Au apărut primele imagini din curtea interioară a Institutului ”Matei Balș” în momentul izbucnirii incendiului de vineri dimineață.

În imaginile filmate din blocul de lângă Institutul Matei Balș din Capitală, publicate de Radio Europa Liberă România, este surprins efectul exploziei care a provocat incendiul ce a dus la moartea a cinci pacienți internați cu Covid-19.

Concluziile Prefectului după un control fulger, după incendiul de la Matei Balş

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a afirmat vineri că atunci când s-a declanşat incendiul. “Ştiu că acel pavilion la care s-a produs incendiul este recent renovat şi era renovat după toate standardele cerute. Din informaţiile pe care le-am obţinut la faţa locului în acel pavilion nu erau probleme de încălzire.

Incendiul de la Matei Bals 3

Din fericire, sistemele anti-incendiu au funcţionat şi în momentul în care s-a declanşat incendiul instalaţia electrică şi instalaţia de aprovizionare cu oxigen au deconectate automat şi în felul acesta s-a putut evita o tragedie de şi mai mari proporţii”, a afirmat Traian Berbeceanu.

Președintele Iohannis vizită după incendiul de la Matei Balş

Preşedintele Klaus Iohannis a mers vineri la Institutul Matei Balș din București.

„O zi foarte tristă astăzi, cu tragedia care s-a întâmplat aici. Ce pot să spun este că îmi pare foarte rău. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate, iar celor care au fost aici în saloane le doresc însănătoșire grabnică. Am discutat încă de când au fost anunțate forțele de intervenție în permanență cu cei care au condus intervenția și până în momentul de față am primit toate datele care sunt certe”, a spus președintele.

whatsapp image 2021 01 29 at 07 57 45 1

„A fost o intervenție foarte complicată, s-a reacționat extrem de rapid. În foarte puține minute a fost stins focul, însă din păcate pentru câțiva a fost prea târziu. Totuși, țin să felicit forțele de intervenție pentru promptitudine. Este foarte clar că trebuie rapid trase niște concluzii și venit cu soluții. Situația se repetă cumva”

Klaus Iohannis, președintele României

Incendiul de la Matei Balş: au fost 10 apeluri la 112, primul la 5:04

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) precizează că au fost 10 apeluri la 112 pentru a anunţa incendiul de la Matei Balş, din Capitală, primul la 5:04, însă nu se auzea decât un zgomot de fond, iar cel care a sunat a fost reapelat şi a semnalat izbucnirea incendiului.

Incendiu Matei Bals 29 ianuarie 2021 FOTO Inquam Photos Octav Ganea 001

05:04:09 – apelul a durat 57 de secunde, persoana care a sunat nu a comunicat informaţii, se auzea doar zgomot de fond. Operator 112 STS a reapelat numărul de la care s-a iniţiat apelul la ora 05:05:07, persoana anunţând că este un incendiu la Spitalul Matei Balş.

Oamenii au ieșit în stradă. Protest după incendiul de la Matei Balş

Mai multe persoane s-au adunat, vineri seară, în zona Institutului „Matei Balş” din Bucureşti, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de incidentele repetate din sistemul sanitar românesc, în urma cărora pacienţi internaţi pentru diverse afecţiuni au murit arşi în spitale.

Incendiul de la Matei Bals 4

Mobilizarea la protest s-a făcut pe mai multe grupuri publice de pe reţelele socializare, unii dintre cei care au chemat la acţiune indicând ora 18:00, în timp ce alţii au anunţat că vor participa începând cu ora 19:00. Totul după incendiul de la Matei Balş, din această dimineață.

Protestatarii au adus cu ei lumânări pe care le-au aprins în memoria celor cinci pacienţi decedaţi în incendiul produs vineri dimineaţă şi afişează pancarte cu mesajele „Opriţi măcelul din sănătate acum”, „Nu mai vrem victime nevinovate în sănătate” sau „Acceptăm lucruri de neacceptat”.

CITEȘTE ȘI » Din 1 februarie începe administrarea vaccinului Moderna, cu rapel la 28 de zile

eterna poveste

„Femeia, eterna poveste” este titlul cu care Teatrul „Stela Popescu” revine pe 6 februarie

Vaccinul Novavax

Vaccinul Novavax are o eficacitate ridicată, dar tulpina din Africa de Sud ridică din ce în ce mai multe îngrijorări