Vaccinul Novavax are o eficacitate ridicată, dar tulpina din Africa de Sud ridică din ce în ce mai multe îngrijorări

Vaccinul Novavax
Vaccinul Novavax

Vaccinul Novavax are o eficacitate de 89% arată un studiu realizat în Marea Britanie. Compania din Maryland nu are însă vești la fel de îmbucurătoare în ceea ce privește tulpina din Africa de Sud.

  • Un studiu britanic efectuat pe 15.000 de oameni arată că doar 62 de persoane au fost diagnosticate cu COVID, însă 6 dintre ele făcuseră vaccinul Novavax, iar restul erau pe un ser placebo;
  • Compania Novavax spune că vaccinul ar avea o eficacitate de 96% în cazul coronavirusului vechi și 86% în cazul tulpinii din Marea Britanie;
  • Prețul acțiunilor companiei americane a crescut cu peste 60% într-o zi, deși vaccinul Novavax nu este aprobat nicăieri, nici măcar în Statele Unite ale Americii.

Probleme cu vaccinul Novavax în Africa de Sud

Rapoartele preliminare arată că vaccinul are efect și în cazul tulpinii din Africa de Sud, dar cifrele nu sunt atât de bune ca în Marea Britanie. 90% din cazurile noi de COVID-19 din Africa de Sud sunt din tulpina mutantă.

  • Testele făcute cu vaccinul Novavax au vizat și pacienți care erau infectați cu HIV, anunță washingtonpost.com;
  • În cazul pacienților non-HIV, rata de eficacitate a vaccinului a fost de 60%, în timp ce per total, incluzând pacienții cu HIV, rata a fost de 49%.
  • Novavax a anunțat că va începe deja dezvoltarea unei noi variante de vaccin, cu o eficiență mai ridicată împotriva tulpinii din Africa de Sud.

Novavax a spus că are nevoie de câteva date suplimentare înainte de a putea solicita autorizația britanică pentru utilizarea vaccinului, cândva în luna următoare sau cam așa ceva. Un studiu mai amplu, efectuat în SUA și Mexic, are puțin peste jumătate din cei 30.000 de voluntari necesari.

De ce vaccinul anti-COVID câștigător ar putea fi Novavax, nu Pfizer și Moderna

În octombrie 2020, Novavax a anunțat că a format o echipă care să se concentreze pe obținerea aprobărilor de reglementare pe piețele cheie globale pentru candidatul la vaccinul antigripal NanoFlu. Compania de biotehnologie a anunțat că această echipă va explora potențialul pentru un vaccin combinat antigripal / COVID-19.

Specialiștii notează că „nici Pfizer și nici Moderna nu au vaccinuri gripale sezoniere în dezvoltare clinică în acest moment. Pfizer colaborează cu BioNTech la un candidat vaccin antigripal, dar este încă în studii preclinice. Moderna a indicat că intenționează să dezvolte un vaccin antigripal ARN mesager (ARNm). Din nou, însă, biotehnologia nu a avansat niciun candidat în testarea clinică”.

Citește și:

Care e cel mai vechi vaccin din istorie? Povestea fascinantă care traversează globul, de la China Antică la Anglia modernă

Anunț important: fără carantină pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19, la revenirea în România

Incendiul de la Matei Balş

Incendiul de la Matei Balş. Mai multe persoane au decedat, patru fiind găsite carbonizate

Happy Cinema e singurul cinematograf care s-a redeschis în București » Ce filme putem vedea

Happy Cinema e singurul cinematograf care s-a redeschis în București » Ce filme putem vedea