4 lucruri de știut despre tulpina din Marea Britanie. „În 3 luni, va fi dominantă în București”

tulpina din Marea Britanie

Tulpina din Marea Britanie este o variantă mult mai contagioasă a noului coronavirus

  • Epidemiologul Octavian Jurma spune că se așteaptă ca tulpina din Marea Britanie să devină predominantă în următoarele 3 luni în București;
  • Varianta britanică este cunoscută drept varianta B.1.1.7 și este cu 70% mai contagioasă, anunță Mediafax;

Când și unde a fost descoperită tulpina din Marea Britanie?

Această variantă din noul coronavirus a fost găsită pentru prima dată în Regatul Unit, în special în Londra și în zona Kent din apropiere, în septembrie 2020. De altfel, în unele rapoarte este denumită varianta „Kent”. S-a răspândit rapid în Marea Britanie, Danemarca și Irlanda din decembrie, informează washingtonpost.com.

Cât de extinsă este?

Zeci de țări, inclusiv Statele Unite, au raportat infecții din această variantă a virusului. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii au lansat un model prognozat la începutul lunii ianuarie, care a indicat că varianta ar putea deveni tulpina dominantă în Statele Unite până în martie.

Cum e diferită noua tulpină din Marea Britanie de actuala variantă de coronavirus?

Varianta din Regatul Unit pare mai transmisibilă decât tulpina mai obișnuită. Premierul britanic Boris Johnson a sugerat, de asemenea, că această tulpină ar putea fi mai letală decât mutațiile anterioare. Unii experți estimează că ar fi cu 20% mai letală decât actuala variantă de coronavirus, dar se fac încă studii.

Funcționează actualele vaccinuri împotriva noii tulpini?

Consensul științific este că vaccinurile vor rămâne eficiente împotriva acestei mutații, deoarece acele inoculații provoacă o serie de anticorpi neutralizanți și alte răspunsuri ale sistemului imunitar. Companiile de biotehnologie Pfizer și Moderna au declarat că vaccinurile lor par să funcționeze împotriva acestei variante.

Până la urmă: unde a apărut noul coronavirus? Ce spun oamenii de știință

Într-o furtună de zvonuri neconfirmate despre noul coronavirus, informațiile reale se pierd adesea. La un an după ce noul coronavirus s-a răspândit din China, oamenii de știință sunt siguri de un lucru: NU a fost făcut în laborator!

Au fost nenumărate știri false conform cărora noul coronavirus ar fi fost făcut într-un laborator sau că a ieșit accidental dintr-un laborator ce studia patogeni purtați de lilieci în Wuhan, dar experții neagă aceste teorii apărute încă din primăvară. Totul aici.

Citește și:

Care e cel mai vechi vaccin din istorie? Povestea fascinantă care traversează globul, de la China Antică la Anglia modernă

Anunț important: fără carantină pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19, la revenirea în România

CSM București

Adio bani publici pentru CSM București? Ce anunț a făcut primarul Nicușor Dan

Penny

Penny intră pe lista partenerilor din București a celor de la Glovo