BBC: un nou medicament care ajută la scădere în greutate poate marca „începutul unei noi ere de cercetare”

scadere in greutate

Un medicament neautorizat care suprimă pofta de mâncare a condus la o scădere în greutate importantă în cazul unor persoane, arată un studiu internațional major, citat de BCC.

  • O injecție săptămânală a medicamentului Semaglutidă a fost administrată alături de sfaturi privind o dietă adecvată și ore de fitness.
  • Studiul, efectuat pe aproape 2.000 de persoane, a arătat, în medie, o scădere în greutate de 15 kg în timpul procesului de 15 luni, dar și câteva reacții adverse serioase.
  • Totuși, oamenii de știință au spus că rezultatele ar putea marca o „nouă eră” în tratarea obezității cu și mai multe terapii la orizont.
  • DAR: medicamentul nu este încă avizat și urmează un studiu pe 5 ani pentru a se observa dacă rezultatele pot fi susținute pe termen lung.

Sursa citată notează că una dintre participante, din Kent, a slăbit 28 kg, echivalentul a peste o cincime din greutatea sa corporală. „Medicamentul mi-a schimbat viața și mi-a modificat complet abordarea față de mâncare”, a spus ea.

Ea a spus că dieta a făcut-o să se simtă „mizerabilă”, dar în acest caz a fost complet diferit, întrucât îi era mai puțin foame. Totuși, foarte important, după ce a încheiat tratamentul, participanta la studiu a început să repună kilograme la loc, în condițiile în care pofta de mâncare i-a revenit.

Ce este Semaglutida, medicamentul care a ajutat temporar la scădere în greutate

Compusul Semaglutidă este pe piață de multă vreme și a fost folosit în tratamentul celor cu diabet de tip 2.

  • „Compusul are o structură similară a unui hormon care regularizează secreţia de insulină din organism dar si apetitul numit GLP-1”, notează chirurgie-drfodor.ro.

Conform BBC, în studiul publicat în New England Journal, participanții care au primit semaglutidă au pierdut în medie 15 kg, comparativ cu 2,6 kg cei care au folosit un placebo. Cu toate acestea, 32% dintre oameni și-au pierdut o cincime din greutatea corporală cu medicamentul, comparativ cu mai puțin de 2% la tratamentul fals.

Ce efecte secundare a avut medicamentul

Tratamentul pentru scădere în greutate a avut efecte secundare, inclusiv greață, diaree, vărsături și constipație. Și există studii pe cinci ani pentru a vedea dacă pierderea în greutate poate fi susținută pe termen lung. „Medicamentele ajută uneori, dar e mai bine să vă adresați unui specialist”, spun medicii consultați de BBC.

Totuși, până medicamentul este legalizat și sunt obținute toate avizele, profesorii sunt optimiști: „Poate fi începutul unei noi ere pentru dezvoltarea medicamentelor pentru obezitate, cu direcția viitoare fiind atingerea unor niveluri de scădere în greutate comparabile cu semaglutida, având în același timp mai puține efecte secundare”.

Citește și:

Cum se face cea mai bună cafea la ibric? Rețeta cafegiului celebru Gheorghe Florescu

10 alimente care pot reduce nivelul de stres. Ce spun experții consultați de CNN

modernizarea Sectorului 5

Începe modernizarea Sectorului 5. Piedone, vizită de lucru în teren cu directorii Primăriei

Metrorex

Salarii Metrorex: peste 80% din angajați iau cel puțin 5000 de lei net! Care e cel mai mare salariu