Noaptea muzeelor 2020, online sau offline? Noi detalii despre eveniment

Noaptea muzeelor 2020

Noaptea muzeelor 2020, programată pe 14 noiembrie, va include o serie de activităţi interactive pe reţelele sociale şi pe website-urile proprii, a anunţat azi Reţeaua Naţională a Muzeelor (RNMR).

„Peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara s-au înscris şi anul acesta pentru a sărbători, pe 14 noiembrie, a XVI-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor. În contextul actual determinat de pandemie şi în situaţia în care s-au impus noi măsuri la nivel naţional, muzeele şi spaţiile culturale sunt gata să abordeze evenimentul şi în mediul online şi propun publicului diferite activităţi interactive pe reţelele sociale şi pe website-urile proprii.

Totodată, Reţeaua Naţională a Muzeelor roagă muzeele şi organizaţiile culturale înscrise să îşi desfăşoare proiectele programate numai până la ora 21,00, adaptate la noua legislaţie guvernamentală referitoare la activităţile cu public şi restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte”

Comunicat de presă RNMR

Noaptea muzeelor 2020, amânată din mai în noiembrie

Noaptea Muzeelor 2020 trebuia să fie organizată, ca de obicei, în luna mai, însă, din cauza pandemiei de COVID-19, evenimentul a fost mutat la mijlocul lunii noiembrie.

În funcţie de măsurile impuse de către autorităţi, evenimentele offline ar putea fi oprite şi organizate în mediul virtual, unde, pe lângă ofertele punctuale ale muzeelor şi organizaţiilor participante, sunt pregătite alte două proiecte digitale de anvergură.

Proiectul “Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti” conţine 16 filme documentare de scurtmetraj despre poveştile neştiute ale 10 muzee din Bucureşti şi Ilfov şi altor şase muzee din Iaşi, Bacău, Piatra-Neamţ, Buzău şi Vaslui. Cele din zona Moldovei sunt realizate în colaborare Programul Naţional Cantus Mundi şi sunt povestite de copii. Întreaga serie poate fi vizionată pe canalele de social media ale postului de radio Europa FM, Nopţii Muzeelor şi RNMR.

Al doilea proiect digital conţine producţii create de opt echipe de elevi în cadrul proiectului naţional “Animaţii, Puzzle, Investigaţii vino şi joacă-te cu colecţiile la muzeu!”, care îşi propun să valorifice şi să prezinte în cele mai creative moduri colecţiile unor muzee din comunităţi locale. Propunerile acestor tineri consumatori culturali vor fi accesibile pe pagina de Facebook şi pagina oficială a Nopţii Muzeelor.

Noaptea muzeelor 2020 nu e recomandată persoanelor cu grad de risc

În situaţia în care evenimentul va avea loc fizic, “nu recomandăm persoanelor în vârstă sau vulnerabile din punct de vedere medical să participe la acest eveniment; pentru ei şi pentru oricine doreşte, avem proiecte online care să le aducă muzeele mai aproape”, precizează organizatorii.

Citește și » A început Animest 2020 » Cele mai noi și mai premiate filme sunt online

Programul mall-urilor

Programul mall-urilor se schimbă » Între ce ore vor fi deschise

NeoNlitic 2020

NeoNlitic 2020 » Expoziție inedită la Muzeul Național de Istorie