Tribunalul București a admis acțiunea în justiție depusă de USR și a anulat o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) din iulie 2019, privind proiectul de reabilitare peisagistică a Parcului Cișmigiu, în valoare de 10 milioane de euro.
„Tribunalul Bucureşti respinge mutilarea Parcului Cişmigiu. Proiectul ar presupune amplasarea de noi spaţii comerciale în parc, lăţirea aleilor existente şi amenajarea de noi alei în zone unde la acest moment există arbori plantaţi. Am contestat diminuarea nelegală a spaţiului verde şi atingerea adusă unui monument istoric, precum şi lipsa avizului din partea Ministerului Culturii pentru intervenţii asupra unui obiectiv de patrimoniu protejat”, a anunţat pe Facebook avocatul Dumitru Dobrev, membru al USR.
Proiectul de modernizare se suspendă
Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, însă suspendă executarea proiectului până la soluţia definitivă a cererii USR de anulare a HCGMB nr. 395/2019.
„Parcul istoric Grădina Cişmigiu este cea mai veche grădină publică din Bucureşti. Parcul Cişmigi stă mărturie pentru un Bucureşti în plin avânt romantic. Intervenţiile sunt permise numai pentru conservarea spaţiilor, construcţiilor şi plantaţiei valoroase existente, cu interzicerea oricărui alt tip de intervenţie”
Dumitru Dobrev, avocat, membru USR
În iulie 2019, CGMB a aprobat indicatorii tehnico-economici privind un proiect în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, care prevedea reabilitarea peisagistică a Parcului Cişmigiu.
Conform Agerpres, proiectul a fost contestat de USR, PNL şi o parte a societăţii civile, pe motiv că a fost încălcată transparenţa decizională, iar prin lucrările aprobate se vor face defrişări de arbori, vor fi betonate alei şi se va mări numărul spaţiilor comerciale.
Istoria Parcului Cișmigiu: 30.000 de arbori românești
La începutul secolului al 19-lea, aici se afla o dumbravă cu un lac format de izvoarele naturale. Era menţionat sub numele de „Balta lui Dura neguţătorul”. Pe 10 octombrie 1779, Alexandru Ipsilanti, domnul Ţării Româneşti, a poruncit ca aici să se construiască două cişmele pentru ca bucureștenii să aibă apă potabilă.
În 1847 s-au adus circa 30.000 de arbori şi arbuşti din judeţele Dâmboviţa şi Gorj, precum şi plante ornamentale de la Braşov şi Viena. În anul 1854. Atunci a fost inaugurat în mod oficial, atunci când a fost montat și primul chioșc de ziare din București chiar la intrarea principală! În anul 1882, Cişmigiul a fost iluminat electric, iar în iarna anului 1883, lacul din grădină a îngheţat, ocazie cu care au fost organizate pentru prima dată concursuri pe gheaţă.
Citește și » Fără târg de Crăciun la București, în 2020! Nicușor Dan: “Suntem pe marginea prăpastiei”