Platforma digitală Corona-Forms este operațională! Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că până la sfârşitul acestei săptămâni speră să fie operaţională şi ancheta epidemiologică online care va uşura foarte mult activitatea specialiştilor.
Tătaru a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Prefectura Sălaj, că rezultatul pozitiv al unui test Covid-19 este introdus pe platforma digitală Corona-Forms şi ajunge şi la pacient, şi la medicul de familie, şi la Direcţia de Sănătate Publică.
Ce reprezintă platforma digitală Corona-Forms
“De ieri s-a operaţionalizat platforma digitală Corona-Forms prin care, odată un rezultat pozitiv al unui laborator e introdus în acea platformă, ajunge în acelaşi timp şi la pacient, prin SMS, primeşte şi electronic, pe adresa de e-mail, ajunge şi la medicul de familie, prin identificare din CNP, ajunge şi la DSP. DSP-ul, în acel moment, furnizează decizia de izolare şi furnizează şi acea decizie către medicul de familie de concediu medical”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
„Legătura din platforma digitală Corona-Forms se face, în acelaşi timp, şi cu SIUNIU de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar de astăzi până la sfârşitul săptămânii sper să reuşim să operaţionalizăm inclusiv online-ul anchetei epidemiologice care va uşura foarte mult activitate fiecăruia dintre ei”
Nelu Tătaru, ministrul sănătății
Oficialul Executivului a explicat că după primirea acelui rezultat pacientul este luat în evidenţă de medicul de familie.
“Odată primit acel rezultat, pacientul este luat în evidenţă de medicul de familie. În condiţiile în care apare o simptomatologie, acest pacient este programat pentru investigaţi, separat, la un centru dedicat. În măsura în care evoluţia este bună, revine în izolare, dacă nu este bună, rămâne în spital. În condiţiile în care rezultatul este negativ, este tratată ca o infecţie respiratorie, cu concediul aferent sau terapia aferentă”, a mai afirmat Nelu Tătaru.
Reguli noi pentru laboratoare
Nelu Tătaru a anunţat ă laboratorul care nu dă rezultatul unui test Covid-19 în maxim 24 de ore şi nu îl introduce în platforma digitală pentru a fi anunţat atât pacientul, cât şi medicul de familie, va ieşi din programul de testare.
„E ordinul de ministru care astăzi ar trebui să intre în practică cu acea platformă digitală Corona-Forms, deci este foarte clar că un laborator trebuie să dea rezultatul în maxim 24 de ore pentru acel test care trebuie lucrat şi introdus în acea platformă digitală pentru a putea fi anunţat atât pacientul, cât şi medicul de familie. În condiţiile în care nu va respecta această regulă va ieşi din acest program de testare”.
STS nu indentifică persoanele!
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a precizat că nu dezvoltă o aplicaţie bazată pe colectarea informaţiilor de localizare a persoanelor, ci o funcţionalitate suplimentară a platformei digitale Corona-Forms, utilizată de autorităţile medicale. „Noua funcţionalitate va permite o monitorizare medicală a cazurilor COVID-19, pe baza informaţiilor introduse în aplicaţie”, a arătat STS.
„STS nu dezvoltă o aplicaţie bazată pe colectarea informaţiilor de localizare a persoanelor, ci o funcţionalitate suplimentară a aplicaţiei Corona-Forms, utilizată în prezent de autorităţile medicale. Noua funcţionalitate va permite o monitorizare medicală a cazurilor COVID-19, pe baza informaţiilor introduse în aplicaţie de entităţile prevăzute în Ordinul Ministrului Sănătăţii pentru aprobarea fluxului informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2”, a comunicat STS, citat de News.ro.
Citește și » Vânzările de Black Friday ar putea scădea în 2020 cu 20%, la 240 milioane euro