Adio, Traian cu lupoaica! Anunțul primarului Nicușor Dan: „Nu se mai fac statui în București”

Traian cu lupoaica era una dintre cele mai celebre statui din București, foto: Metropotam.ro

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că sistează orice finanțare pentru producția de statui în București.

„Am cerut Corpului de Control să verifice fraudele semnalate de Poliţia Capitalei în legătură cu mai multe monumente realizate în anii trecuţi în Bucureşti. Cei responsabili vor fi identificaţi şi sancţionaţi, iar informaţiile strânse vor fi trimise mai departe poliţiei, pentru eventuale inculpări. Anunţ în acelaşi timp că Primăria Capitalei sistează pentru acest an orice finanţare pentru noi statui în Bucureşti. Redirecţionăm banii pentru investiţiile prioritare, neglijate de precedenta administraţie – în modernizarea sistemului de termoficare, în combaterea poluării, în dezvoltarea infrastructurii de transport”, a scris Nicuşor Dan azi pe Facebook.

Scandalul care l-a făcut pe Nicușor Dan să renunțe la statui

  • Decizia lui Nicușor Dan vine după ce polițiștii au fost alertați în 2019 că celebra statuie Traian cu lupoaica, amplasată pe treptele Muzeului Național de Istorie – vizavi de clădirea CEC de pe Calea Victoriei, ar fi fost făcută din alamă și nu din bronz, cum a declarat autorul;
  • Săptămâna trecută, „au fost percheziții la casa și la atelierul artistului de unde au fost ridicate lucrări pe care el le avea în lucru, iar acestea urmează să fie expertizate. este vorba inclusiv de o statuetă care reprezintă Lupoaica și un ansamblu statuar”, notează digi24.ro.

Statui care ar fi prejudiciat Primăria cu 18 milioane de euro

Conform comunicatului emis de Poliție, „Din datele și probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada 2005-2016, suspectul, în calitate de autor/artist a încheiat mai multe contracte cu Administrația Monumentelor si Patrimoniului Turistic, prin care s-a angajat sa realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară, cauzând beneficiarului un prejudiciu in valoare totală de aproape 18.000.000 lei, reprezentând sumele plătite prin aceste contracte”.

În afară de statui, Nicușor Dan încearcă să redreseze bugetul și din alte surse

  • După ce i-a pus pe cei de la STB să dea jos denumirea Primăriei Capitalei de pe mijloacele de transport public din București, primarul Nicușor Dan a făcut o vizită la clubul CSM București și i-a anunțat că vrea să atragă mai mulți bani din mediul privat pentru finanțarea echipei de handbal feminin.

Citește și alte știri din București:

Un expert din New York oferă 3 măsuri pentru traficul din București. Îl consiliază gratuit pe primarul Nicușor Dan

Nicuşor Dan: “Reparaţiile la acoperişul retractabil de la Arena Națională au fost finalizate”

Maternitatea Bucur

Maternitatea Bucur, singura maternitate suport Covid-19 din București, primește un ecograf

Cele mai vizitate site-uri din România

Cele mai vizitate site-uri din România + Ce au căutat românii pe internet în 2020