Care a fost rata de economisire a românilor în 2020

rata de economisire

Pe fondul pandemiei de coronavirus, românii au pus deoparte mai mulți bani în 2020.

Lipsa activităților, precum și grija pentru ziua de mâine, i-au făcut pe români să se uite mai atent în conturi. Conform celor de la Ziarul Financiar, care citează un expert de la Banca Transilvania, în România, rata de economisire la nivelul populaţiei a înregistrat un nivel mediu de 16.9% în perioada ianuarie-septembrie 2020, în creştere cu 2.3 puncte procentuale raportat la media din 2019.

  • Trendul a fost același și în Uniunea Europeană, în zona euro. Acolo, rata de economisire a fost la nivelul-record de 19,5%, mai mare cu 6.7% față de media din anul 2019.
  • Rata de economisire a crescut și în Statele Unite ale Americii, acolo unde a înregistrat un maxim istoric, 17,1%, cu 9,6% față de 2019;

Ce se întâmplă cu rata de economisire în 2021?

Expertul consultat de sursa citată spune că Banca Transilvania se așteaptă ca rata de economisire a românilor să scadă spre 15% în România, în timp ce în SUA, de exemplu, ar putea reveni la nivelul de dinainte de pandemie.

Un sfert dintre români nu efectuează plăţi online de teama furtului datelor personale

Plăți online cu probleme? 26 la sută susţin că principala barieră pentru care evită plăţile online sau nu utilizează online/mobile banking în tranzacţiile bancare o reprezintă teama de furtul datelor personale, relevă datele unui studiu de specialitate.

Conform cercetării Reveal Marketing Research, pe lângă teama de furtul datelor personale, pentru români, cash-ul oferă sentimentul de control datorită contactului direct cu banii (11%), astfel încât aceştia preferă să utilizeze plata cu numerar, în detrimentul plăţii online sau prin aplicaţii mobile. Pe acest subiect, pensionarii sunt cei care au invocat în cea mai mare măsură această barieră în ceea ce priveşte plăţile pe Internet (29%), fiind urmaţi de familiile tradiţionale (27%). Citește mai mult date aici.

Citește și alte știri din domeniul economic:

Poşta Română a încheiat un parteneriat cu Ria Money Transfer

Programul Rabla pentru electrocasnice va începe în 15 decembrie

cars 1274489 1280 1

Un expert din New York oferă 3 măsuri pentru traficul din București. Îl consiliază gratuit pe primarul Nicușor Dan

taxa auto

O nouă taxă auto de poluare în România? Ce spune Tanczos Barna, ministrul Mediului