Prima țară din Europa care va experimenta săptămâna de lucru de 4 zile

saptamana de lucru de 4 zile
Spania vrea un program pilot pentru saptamana de lucru de 4 zile

Mai mulți specialiști au spus că productivitatea angajaților ar putea fi mult mai ridicată dacă se adoptă o săptămână de lucru de 4 zile, în loc de 5, cum este acum, și dacă salariile sunt menținute la același nivel.

  • Spania este prima țară din Europa care va experimenta cu această schimbare, informează washingtonpost.com;
  • Mai precis, țara iberică vrea să înregimenteze mai multe companii care să ofere posibilitatea angajaților să lucreze doar 32 de ore săptămânal, menținându-le acestora salariile la nivelul prezent;
  • Proiectul de lege a fost propus de un partid de stânga și „fiecare detaliu al lui este încă în negociere”, conform un politician spaniol.

Este de așteptat, totuși, ca experimentul să dureze în jur de 3 ani și să aibă un cost de aproximativ 50 de milioane de euro. Ideea ce privește o săptămână de lucru de 4 zile a mai fost adusă în discuție la nivel mondial, inclusiv de prim-ministrul Noii Zeelande, dar nu a fost nicăieri experimentată la o asemenea scară, până acum.

Între 3000 și 6000 de angajați cu săptămâna de lucru de 4 zile

Politicienii sunt îngrijorați de sentimentul de burnout întâlnit la angajați. Iar pandemia a ajutat ca trendul să se ducă înspre această direcție.

Marile corporații precum Microsoft și Shake Shack au experimentat cu săptămâni de lucru de 4 zile în trecut, dar programul pilot al Spaniei ar avea o scară mult mai mare. Partidul care a propus proiectul, Más País, calculează că bugetul de 50 de milioane de euro ar trebui să fie suficient pentru a permite participarea a aproximativ 200 de companii.

Asta înseamnă că de la 3.000 la 6.000 de lucrători ar avea weekend-uri regulate de trei zile, potrivit The Guardian, citat de WashPo.

Rămâne de văzut cum va fi primită această idee de mediul de afaceri.

Citește și:

Un expert din New York oferă 3 măsuri pentru traficul din București. Îl consiliază gratuit pe primarul Nicușor Dan

Nicuşor Dan: “Reparaţiile la acoperişul retractabil de la Arena Națională au fost finalizate”

Google adăugă noi funcţii pentru monitorizarea respiraţiei şi ritmului cardiac pe telefoane

Google Fit adăugă noi funcţii pentru monitorizarea respiraţiei şi ritmului cardiac pe telefoane

Aplicație mobilă

Aplicație mobilă pentru persoanele cu deficiențe de vedere, disponibilă în sectorul 1